header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Патријарх – исповедник Иринеј изашао из своје келије-тамнице (фото) Штампај Е-пошта
недеља, 08 новембар 2015
         После седам година утамничења неправедно свргнути Патријарх Јерусалимски Иринеј први пут је напустио своје боравиште у Јерусалимској Патријаршији, преноси "Седмица.ру", позивајући се на грчку агенцију црквених новости „Ромфеа“.

Патријарх Иринеј је заточен у својој келији у здању Јерусалимске Патријаршије од 16. фебруара 2008. године, где се налазио под надзором чувара Арапа, који по налогу његовог наследника – патријарха Теофила Трећег - нису дозвољавали Иринеју да се виђа са посетиоцима.

Истовремено, у Јерусалимској Патријаршији тврде да се, од  2005. године, низвргнути и рашчињени Патријарх Јерусалимски налази у добровољном затворништву, а да одговорност за његове контакте са спољним светом сноси израелска полиција.

По информацији агениције „Ромфеа“, Иринеј је напустио своју келију и изашао из затвора да би му се указала медицинска помоћ. Он је, због операције, пребачен у једну од универзитетских клиника у Јерусалиму.

У уторак, 3. новембра 2015. године, Патријарх Иринеј је успешно оперисан – одстрањена му је кила, и за неколико дана, како се очекује, биће пуштен из болнице.

У јануару 2015. године агенција „Ромфеа“ је јавила да располаже ексклузивним информацијама о томе да Синод Грчке Православне Цркве намерава да формира посебну комисију у циљу ослобађања бившег Јерусалимског Патријарха Иринеја, чији боравак у затвору, судећи по свему, у Атини никако не сматрају добровољним. Предлог за оснивање поменуте комисије од три архијереја дао је митрополит калавритски Амвросије.

Патријарх Јерусалимски Теофил  Трећи у посети свргнутом Патријарху Иринеју

 

 Фото: http://3rm.info

 Превод и приређивање: "Борба за веру"

 

Повезане вести:

1. Ексклузивно: Посланица заточеног Патријарха Јерусалимског Иринеја Првог;

2. Посланица утамниченог Патријарха Јерусалимског Иринеја;

             3. Бивши Јерусалимски Патријарх у кућном притвору.

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 09 новембар 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.