header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Где су документа: у Ватикану или и у Београду? Штампај Е-пошта
среда, 26 јул 2017
              Хартија може све да поднесе старо је искуство као и узречица, а значи да све шта је написано или штампано не мора да буде и истина него да може да буде и фалсификат, подвала, манипулација и слично. Тако је у дневним новинама Вечерњи лист које излазе у Загребу 16. јула 2017.г. на две стране објављен чланак о наводном завршетку рада заједничке Комисије Српске православне цркве (СПЦ) и Римокатоличке цркве (РКЦ) односно Хрватске бискупске конференције о улози и деловању надбискупа загребачког Алојзија Степинца пре, током и после Другог светског рата.
          У том је чланку посебно издвојен и штампан дебљим словима текст по насловом „Из ватиканских се архива вратили празних руку“,  а који представља изјаву коју је за сајт Crux дао представник Уреда за штампу Загребачке надбискупије Давор Трбушић.  

Да би читаоци садржај  тог издвојеног дела наведеног чланка  могли да упознају у аутентичном облику, најверодостојније јест да га се цитира: „Српска се страна прави невјештом јер им је Бернардо Ардуро (председник заједничке Комисије, примедба аутора) већ био понудио да проуче садржај дијела ватиканског архива који се тиче Степинца па је делегација послала двојицу српских повјесничара у архиву с мисијом да пронађу неке нове доказе који би окаљали Степинчев углед. Повјесничари су се у Србију вратили празних руку, али могли су остати у Београду, а ево и зашто: када је Комунистичка партија преузела власт у Југославији, Удба је заплијенила све документе из Степинчева уреда и пренијела их у Београд, укључујући копије све писане кореспонденције које је Степинац имао с Ватиканом, пише дјелатник Тисковног уреда Загребачке надбискупије Давор Трбушић за католички сајт Crux (Крст)“.  (www.hu-benedikt.hr/?p=96467)          

Дакле, као шта се то могло да прочита, иста документа односно њихове копије о улози и деловању надбискупа Алојзија Степинца током Другого светског рата која се налазе у Ватиканском архиву, наводно су заплењена 1945.г. и пренесена у Београд где би требала и данас да се налазе!? Да ли је то још један трик, подвала и манипулација у добро познатој и препознатљивој режији и стилу РКЦ?

Јавности је познато да је СПЦ одлучна у ставу да јој није омогућен приступ у Ватикански архив,  због чега су јој остали недоступни многи важни документи о улози и деловању надбискупа Алојзија Степинца  током Другог светског рата а који је након шта је био војни викар за католике у  Краљевини Југославији наставио то да буде и у тзв. Независној Држави Хрватској.

Због тога је потребно одлучно и аргументовано  демантовати цитирану изјаву представника Уреда за штампу Загребачке надбискупије. Убеђен сам да СПЦ располаже валидним и релевантним документима да то може да уради. У противном а у то никако не могу да поверујем, можда нам једино остаје да престанемо да замајавамо сами себе као и целокупну српску јавност, те да се помиримо а можда и прихватимо могућу чињеницу да тих и таквих докумената уопште није ни било, или ако их је и било да су тако систематично и радикално уклоњени из архива да су постали за истраживаче ван Римокатоличке цркве – „непостојећи“!       

Игор Табић             

 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 61 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 
+ + +
СА СВЕТИМ ВЛАДИКОМ НИКОЛАЈЕМ ИЗ ДАНА У ДАН -

ПОУКЕ:

 

 "О Српче моје златно, вредност твоја у вери је твојој. Ако би, не дај Боже, неки злокобни ишчупао веру из душе твоје, бићеш јефтинији од замуклог славуја и чудовишнији од очупаног пауна!"

"Брани, дакле, веру своју, јер она брани тебе. Вера ти је извор живота, вера - храна, вера - одело душе твоје, вера - здравље твоје, вера - песма твоја и радост и весеље, вера - вредност твоја, вера - цена бића твога, вера - пламен Божанства у теби, Србине брате мој."

 "Борба за веру борба је за душу; борба за душу борба за прави живот; борба за прави живот борба је за једну вредност већу и вишу од свега света и свега у свету. Јер Христова су уста изрекла ону велику реч: шта користи човјеку да цео свет задобије а душу своју изгуби? Заиста велика и света реч, изречена од најсветијих уста."

"Због тога ти говорим: бори се и не клони! Тајанствени сат времена, навијен руком Створитеља, сваки минут избија и откуцава земни рок земнородним. На сваки откуцај анђели изводе из овог живота чете Божје, и пресељавају их у други свет. Кад избије твој минут, ти ћеш морати оставити све и поћи једино са душом својом. Бори се за душу, да би имао с чим поћи у онај свет. А борба за душу, борба је за веру. Јер је речено и потврђено, да само душа са вером има намену и сврху. Душа без вере нема ни намене ни сврхе. Тако је речено и тако потврђено."

"Кад очуваш веру своју, очувао си душу своју. Кад очуваш душу своју, лако ћеш се растати са овим светом, и лако ћеш ући у живот вечни, који обећа Створитељ благословеним Србима Својим."

 

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.