header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Владислав Ђорђевић: Хришћанство и феминизам Штампај Е-пошта
четвртак, 07 септембар 2017

 Савремени феминизам и хришћанство су две дивергентне идеологије. Феминизам заговара абортус, а хришћанство је против њега; феминизам заговара право на развод, а хришћанство је начелно против развода. Ове две идеологије су у сукобу и по многим другим питањима.

1. Православље

Православље се верно држи древног Светог Предања и дисциплине. Њего став према феминизму је у складу са тим Предањем. Оно поштује жену, али свесно је да је данашњи милитантни феминизам богоодступништво. Православна Црква је углавном конзервативна. У њој превладава мишљење да су мушкарац и жена различита бића и да је најбоље да се та разлика одражава у њиховим различитим социјалним позицијама и улогама. Зато се жени не дозвољава свештеничка служба.

2. Католицизам

Католичка црква има уравнотежен приступ према женском питању. Раније је у Католичкој цркви постојала и забрана министрирања женским особама. Данас је та забрана углавном напуштена. Штавише, инструкција Immensae caritatis Конгрегације за сакраменте (29. септембра 1973), допушта да и жене буду у изузетним случајевима делитељи причести у миси и изван ње.

У енциклици Мulieris dignitatem (15. августа 1988) папа Јован Павле II (1978-2005) писао је о Марији и актуелним женским питањима. Он жени прописује часно место у друштву и Цркви. Ипак, савремено феминистичко инсистирање на родној равноправности” страно је духу и закону Католичке цркве. Став Католичке цркве је (ако се изузму екстремна мишљења) заправо у складу са биолошким законима, који су нашли одјека у теорији и пракси Старог и Новог завета. По Светом писму, полови су онтички једнаки, али биолошки и психолошки асиметрични.

3. Протестантизам

Постоји мишљење да је протестантизам због одбацивања заговорних молитава Мајци Божјој према женама рестриктивније, него што су то православље и католицизам. Такво мишљење изражава Амори де Рјенкур (Amaury de Rien Court, 1918-2005) у књизи „Жена и моћ кроз историју (Woman and Power in History, 1947, преведено 1998). А положај жена у протестантизму није рестриктивнији, него либералнији.

Богородица се у традиционалом хришћанству високо поштује, јер је Мајка и Вечна Дјева (гр. aeiparthénos, лат. semper virgo). Поштовање према Њој се указује и због богомајчинства и партеногенезе. Она је символ и материнства и девствености.

Када је протестантизам раскинуо са монаштвом, напустио је и заговорне молитве Богородици. Али положај жeнa у земљама са протестантском већином није лошији него у земљама са католичком или православном већином. Метода Амори де Рјенкур је сумњива. Много плаузибилнија је теза историчара Вила Џејмса Дјуранта (Will James Durant, 1885-1981) који у Реформацији (The Reformation) не прави суштинску разлику између положаја жене у католицизму и протестантизму.

4. Закључак

У целини узев, савремени феминизам је стран духу и слову хришћанства. Хришћанство поштује жене као мајке, супруге и посвећене девственице, а феминизам сматра да су све оне „потлачене” и „залуђене” од „патријархата”. Феминизам презире мајчинство, брак и женско монаштво. Оно са подсмехом говори о Богородици и светитељкама, а истиче као идеал неудату, бездетну, запослену жену и „самохрану” мајку. Хришћанство је религија брак и породице, а феминизам безбрачности и бездетности.

Данашњи феминизам и хришћанство су две различите, дивергентне идеологије. Феминизам заступа егалитаризам, а хришћанство комплементаризам; феминизам је против организоване религије, а хришћанство је управо то – организована религија; феминизам је против моногамне породице, а хришћанство је за моногамну породицу; феминизам оправдава побачај, а хришћанство га осуђује; феминизам је антинаталитетан, а хришћанство наталитетно; феминизам је антифамилијаран, а хришћанство фамилијарно; феминизам оправдава хомосексуалност и остале сексуалне перверзије, а хришћанство их осуђује.

 

Библиографија

1.      Бакојанис, Василије, Архимандрит, „Брак: духовни подвиг”, Манастир Светог Архангела Михаила, Превлака, 2014.

2.      Белониц, Девора, Феминизам у хришћанству: жена у огледалу Светог Писма: православни став, Гутенбергова галаксија, Београд, 2002.

3.      Бок, Гизела (Gisela Bock), „Жена у историји Европе: од средњег века до данас”, Clio, Београд, 2005.

4.      Димитријевић, Владимир и Јован Србуљ (ур.), „Мушкарац и жена пред тајном тела: православље и полност”, Православна мисионарска школа при храму Светог Александра Невског, Београд, 2006.

5.      Димитријевић, Владимир (ур.), „Православна ризница о браку и породици”, Манастир Сланци, Београд, 1998.

6.      Дјурант, Вил, „Доба вере: историја средњовековне цивилизацијехришћанства, ислама и јудаизмаод Константина до Дантеа: 325-1300. године наше ере”, Народна књига − Алфа, Београд, 1998.

7.      Дјурант, Вил, „Реформација: историја европске цивилизације од Виклифа до Калвина: 1300-1564, Народна књига − Алфа, Београд, 2000.

8.      Evans, Mary J., Woman in the Bible: An Overview of All the Crucial Passages on Women’s Roles, Paternoster, Exeter, UK, 1983.

9.      Eвдокимов, Павле, Жена и спасење света: о благодатним даровима мушкарца и жене у Хришћанству, Светигора, Цетиње, 2001.

10.    Јames, Sharon, God’s Design for Women: Biblical Womanhood for Today, Evangelical Press, Darlington, UK, 2007.

11.    Jewett, Paul King, Man as Male and Female: A Study in Sexual Ralationships from a theological Point of View, William B. Eеrdmans, Grand Rapids, Michigan, USA, 1975.

12.    Kaрапетровић, Милена, „Она има име (о филозофији и феминизму)”, Организација женаЛaрa”, Бијељина; ART print, Бања Лука, 2007.

13.    Kassian, Mary, The Feminist Mistake: the Radical Impact of Feminism on Church and Culture, Crossway Books, Wheaton, Illinois, USA, 2005.

14.    Кeener, Craig S., Paul, Women and Wives: Marriage and Women’s Ministry in the Letters of Paul, Hendrickson Publishers, Peabody, Massachusetts, USA, 1992.

15.    Clark, Stephen B., Man and Woman in Christ: An Examination of the Roles of Men and Women in Light of Scripture and the Social Sciences, Servant Books, Ann Arbor, Michigan, USA, 1980.

16.    Ludy, Eric, God’s Gift to Women: Discovering the Lost Greatness of Masculinity, Multnomah Publishers, Sisters, Oregon, USA, 2003.

17.    Malina, Bruce J., Christian Origins and Cultural Anthropology: Practical Models for Biblical Interpretation, John Knox Press, Atlanta, Georgia, USA, 1986.

18.    Милошевић, Зоран, „Друштвена доктрина Римокатоличке цркве”, Институт за политичке студије, Београд, 2001.

19.    Никчевић, Радомир (ур.), „Жена у цркви: призвање, дарови и значај жене у Хришћанству”, Светигора, Цетиње, 2001.

20.    Piper, John and Grudem, Wayne (ed.), Recovering Biblical Manhood and Womanhood: A Response to Evangelical Feminism, Crossway Books, Wheaton, Illinois, USA, 1991.

21.    Ранковић, Љубомир, „Жена: икона Цркве и благо света”, Глас Цркве, Шабац, 2008.

22.    Рјенкур, Амори де, Жена и моћ кроз историју, Верзалпрес, Београд, 1998.

23.    Самарџић, Предраг, „Жена у светлу Библије и библијског времена”, Епархија Захумско-Херцеговачка и Приморска и Видослов, Београд и Требиње, 2007.

24.    Стојчевић, Павле, патријарх српски, „Жена у Православној цркви”, Издавачки фонд Српске православне цркве Архиепископије београдско-карловачке, Београд, 2011.

25.    Strauch, Alexander, Men and Women: Equal Yet Different: A Brief Study of the Biblical Passages on Gender, Lewis and Roth, Colorado Springs, Colorado, USA,1999.

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 07 септембар 2017 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 64 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 Јерес:

„Боље је сто пута бити блудник, него једном јеретик“.

(Преподобни Гаврило Ургебадзе)

Осуђивање

Макар ти и својим очима видео грешећега, и тада не осуђују јер се често и очи обмањују. (Св. Јован Лествичник)

Нема мањег греха од осуде, али нема ни опаснијег. (Св. Теофан Затворник)

Туђи греси

Не гледај на туђе грехе, него посматрај своје зло. (Св. Димитрије Ростовски)

Реч

Људска реч може бити оштра као мач и тада она рањава и убија, а може бити блага као јелеј и тада је она попут мелема који лечи. (Св. Филарет Московски)

Истински пост

Корист од поста не ограничавај само на уздржавање од јела, зато што је истински пост удаљавање од злих дела. (Св. Василије Велики)

Крај живота

Крај живота има исту такву снагу за позваног у будући живот као и крај света. (Св. Хризостом)

Деловање Божије

Колико су недокучиве снага и моћ Божија, толико је недокучиво и деловање Његово. (Св. Антоније Велики)

Самољубље

Корен свих грехова је САМОЉУБЉЕ. (Св. Теофан Затворник)

Лукавство

Нема лукавства на земљи ни у паклу које може надмудрити вечну Небеску Мудрост. На многим мегданима Она изгледа тучена, у очима оних који мисли да је битка окончана. Али, Она надалеко гледа, и види у даљини дан Своје Победе. (Св. Николај Жички)

Ум

Држи ум свој у аду и не очајавај! (Преп. старац Силуан)

Смирење

Смирење је скраћено спасење. (Ава Варсонуфије)

 

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.