header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Владислав Ђорђевић: Хришћанство и феминизам Штампај Е-пошта
четвртак, 07 септембар 2017

 Савремени феминизам и хришћанство су две дивергентне идеологије. Феминизам заговара абортус, а хришћанство је против њега; феминизам заговара право на развод, а хришћанство је начелно против развода. Ове две идеологије су у сукобу и по многим другим питањима.

1. Православље

Православље се верно држи древног Светог Предања и дисциплине. Њего став према феминизму је у складу са тим Предањем. Оно поштује жену, али свесно је да је данашњи милитантни феминизам богоодступништво. Православна Црква је углавном конзервативна. У њој превладава мишљење да су мушкарац и жена различита бића и да је најбоље да се та разлика одражава у њиховим различитим социјалним позицијама и улогама. Зато се жени не дозвољава свештеничка служба.

2. Католицизам

Католичка црква има уравнотежен приступ према женском питању. Раније је у Католичкој цркви постојала и забрана министрирања женским особама. Данас је та забрана углавном напуштена. Штавише, инструкција Immensae caritatis Конгрегације за сакраменте (29. септембра 1973), допушта да и жене буду у изузетним случајевима делитељи причести у миси и изван ње.

У енциклици Мulieris dignitatem (15. августа 1988) папа Јован Павле II (1978-2005) писао је о Марији и актуелним женским питањима. Он жени прописује часно место у друштву и Цркви. Ипак, савремено феминистичко инсистирање на родној равноправности” страно је духу и закону Католичке цркве. Став Католичке цркве је (ако се изузму екстремна мишљења) заправо у складу са биолошким законима, који су нашли одјека у теорији и пракси Старог и Новог завета. По Светом писму, полови су онтички једнаки, али биолошки и психолошки асиметрични.

3. Протестантизам

Постоји мишљење да је протестантизам због одбацивања заговорних молитава Мајци Божјој према женама рестриктивније, него што су то православље и католицизам. Такво мишљење изражава Амори де Рјенкур (Amaury de Rien Court, 1918-2005) у књизи „Жена и моћ кроз историју (Woman and Power in History, 1947, преведено 1998). А положај жена у протестантизму није рестриктивнији, него либералнији.

Богородица се у традиционалом хришћанству високо поштује, јер је Мајка и Вечна Дјева (гр. aeiparthénos, лат. semper virgo). Поштовање према Њој се указује и због богомајчинства и партеногенезе. Она је символ и материнства и девствености.

Када је протестантизам раскинуо са монаштвом, напустио је и заговорне молитве Богородици. Али положај жeнa у земљама са протестантском већином није лошији него у земљама са католичком или православном већином. Метода Амори де Рјенкур је сумњива. Много плаузибилнија је теза историчара Вила Џејмса Дјуранта (Will James Durant, 1885-1981) који у Реформацији (The Reformation) не прави суштинску разлику између положаја жене у католицизму и протестантизму.

4. Закључак

У целини узев, савремени феминизам је стран духу и слову хришћанства. Хришћанство поштује жене као мајке, супруге и посвећене девственице, а феминизам сматра да су све оне „потлачене” и „залуђене” од „патријархата”. Феминизам презире мајчинство, брак и женско монаштво. Оно са подсмехом говори о Богородици и светитељкама, а истиче као идеал неудату, бездетну, запослену жену и „самохрану” мајку. Хришћанство је религија брак и породице, а феминизам безбрачности и бездетности.

Данашњи феминизам и хришћанство су две различите, дивергентне идеологије. Феминизам заступа егалитаризам, а хришћанство комплементаризам; феминизам је против организоване религије, а хришћанство је управо то – организована религија; феминизам је против моногамне породице, а хришћанство је за моногамну породицу; феминизам оправдава побачај, а хришћанство га осуђује; феминизам је антинаталитетан, а хришћанство наталитетно; феминизам је антифамилијаран, а хришћанство фамилијарно; феминизам оправдава хомосексуалност и остале сексуалне перверзије, а хришћанство их осуђује.

 

Библиографија

1.      Бакојанис, Василије, Архимандрит, „Брак: духовни подвиг”, Манастир Светог Архангела Михаила, Превлака, 2014.

2.      Белониц, Девора, Феминизам у хришћанству: жена у огледалу Светог Писма: православни став, Гутенбергова галаксија, Београд, 2002.

3.      Бок, Гизела (Gisela Bock), „Жена у историји Европе: од средњег века до данас”, Clio, Београд, 2005.

4.      Димитријевић, Владимир и Јован Србуљ (ур.), „Мушкарац и жена пред тајном тела: православље и полност”, Православна мисионарска школа при храму Светог Александра Невског, Београд, 2006.

5.      Димитријевић, Владимир (ур.), „Православна ризница о браку и породици”, Манастир Сланци, Београд, 1998.

6.      Дјурант, Вил, „Доба вере: историја средњовековне цивилизацијехришћанства, ислама и јудаизмаод Константина до Дантеа: 325-1300. године наше ере”, Народна књига − Алфа, Београд, 1998.

7.      Дјурант, Вил, „Реформација: историја европске цивилизације од Виклифа до Калвина: 1300-1564, Народна књига − Алфа, Београд, 2000.

8.      Evans, Mary J., Woman in the Bible: An Overview of All the Crucial Passages on Women’s Roles, Paternoster, Exeter, UK, 1983.

9.      Eвдокимов, Павле, Жена и спасење света: о благодатним даровима мушкарца и жене у Хришћанству, Светигора, Цетиње, 2001.

10.    Јames, Sharon, God’s Design for Women: Biblical Womanhood for Today, Evangelical Press, Darlington, UK, 2007.

11.    Jewett, Paul King, Man as Male and Female: A Study in Sexual Ralationships from a theological Point of View, William B. Eеrdmans, Grand Rapids, Michigan, USA, 1975.

12.    Kaрапетровић, Милена, „Она има име (о филозофији и феминизму)”, Организација женаЛaрa”, Бијељина; ART print, Бања Лука, 2007.

13.    Kassian, Mary, The Feminist Mistake: the Radical Impact of Feminism on Church and Culture, Crossway Books, Wheaton, Illinois, USA, 2005.

14.    Кeener, Craig S., Paul, Women and Wives: Marriage and Women’s Ministry in the Letters of Paul, Hendrickson Publishers, Peabody, Massachusetts, USA, 1992.

15.    Clark, Stephen B., Man and Woman in Christ: An Examination of the Roles of Men and Women in Light of Scripture and the Social Sciences, Servant Books, Ann Arbor, Michigan, USA, 1980.

16.    Ludy, Eric, God’s Gift to Women: Discovering the Lost Greatness of Masculinity, Multnomah Publishers, Sisters, Oregon, USA, 2003.

17.    Malina, Bruce J., Christian Origins and Cultural Anthropology: Practical Models for Biblical Interpretation, John Knox Press, Atlanta, Georgia, USA, 1986.

18.    Милошевић, Зоран, „Друштвена доктрина Римокатоличке цркве”, Институт за политичке студије, Београд, 2001.

19.    Никчевић, Радомир (ур.), „Жена у цркви: призвање, дарови и значај жене у Хришћанству”, Светигора, Цетиње, 2001.

20.    Piper, John and Grudem, Wayne (ed.), Recovering Biblical Manhood and Womanhood: A Response to Evangelical Feminism, Crossway Books, Wheaton, Illinois, USA, 1991.

21.    Ранковић, Љубомир, „Жена: икона Цркве и благо света”, Глас Цркве, Шабац, 2008.

22.    Рјенкур, Амори де, Жена и моћ кроз историју, Верзалпрес, Београд, 1998.

23.    Самарџић, Предраг, „Жена у светлу Библије и библијског времена”, Епархија Захумско-Херцеговачка и Приморска и Видослов, Београд и Требиње, 2007.

24.    Стојчевић, Павле, патријарх српски, „Жена у Православној цркви”, Издавачки фонд Српске православне цркве Архиепископије београдско-карловачке, Београд, 2011.

25.    Strauch, Alexander, Men and Women: Equal Yet Different: A Brief Study of the Biblical Passages on Gender, Lewis and Roth, Colorado Springs, Colorado, USA,1999.

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 07 септембар 2017 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

СА СВЕТИМ ВЛАДИКОМ НИКОЛАЈЕМ ИЗ ДАНА У ДАН -

ПОУКЕ:

 

 "О Српче моје златно, вредност твоја у вери је твојој. Ако би, не дај Боже, неки злокобни ишчупао веру из душе твоје, бићеш јефтинији од замуклог славуја и чудовишнији од очупаног пауна!"

"Брани, дакле, веру своју, јер она брани тебе. Вера ти је извор живота, вера - храна, вера - одело душе твоје, вера - здравље твоје, вера - песма твоја и радост и весеље, вера - вредност твоја, вера - цена бића твога, вера - пламен Божанства у теби, Србине брате мој."

 "Борба за веру борба је за душу; борба за душу борба за прави живот; борба за прави живот борба је за једну вредност већу и вишу од свега света и свега у свету. Јер Христова су уста изрекла ону велику реч: шта користи човјеку да цео свет задобије а душу своју изгуби? Заиста велика и света реч, изречена од најсветијих уста."

"Због тога ти говорим: бори се и не клони! Тајанствени сат времена, навијен руком Створитеља, сваки минут избија и откуцава земни рок земнородним. На сваки откуцај анђели изводе из овог живота чете Божје, и пресељавају их у други свет. Кад избије твој минут, ти ћеш морати оставити све и поћи једино са душом својом. Бори се за душу, да би имао с чим поћи у онај свет. А борба за душу, борба је за веру. Јер је речено и потврђено, да само душа са вером има намену и сврху. Душа без вере нема ни намене ни сврхе. Тако је речено и тако потврђено."

"Кад очуваш веру своју, очувао си душу своју. Кад очуваш душу своју, лако ћеш се растати са овим светом, и лако ћеш ући у живот вечни, који обећа Створитељ благословеним Србима Својим."

 

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.