header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Подсећање: Папопоклоници Штампај Е-пошта
петак, 05 јун 2009

             Поштовани посетиоци сајта "Борба за веру",

            Ево текста из "Блица" од 10. фебруара 2003, у коме се митрополит Амфилохије хвали својом посетом папи, скупа са епископом бачким Иринејем Буловићем. Сад је јасно одакле овај састав Синода и шта нам он спрема!

+++

Митрополит Амфилохије о резултатима боравка делегације СПЦ у Ватикану

ЗНАЧАЈАН СУСРЕТ СА ПАПОМ

Image           БЕОГРАД - Посета Риму је била у духу наше цркве и продубљивања дијалога са Римокатоличком црквом, јер дијалог никада није престајао. Сусрет је био на највишем нивоу, кажу, не без разлога да је то први сусрет, тако званичан између наше цркве и врха Католичке цркве - истиче митрополит Амфилохије у кратком разговору за ,,Блиц" после повратка делегације СПЦ из Ватикана.

- Сусрета је било кроз векове, од времена Светога Саве који је слао свога ученика Методија у Рим. Ми живимо ту вековима, прожимамо се... имамо и трагичних искустава, често необјашњивих разумом, ирационалних, а у исто време имамо прожимања која су уродила плодовима и вредностима. Кад то кажем, могу да наведем пример манастира Дечани, који је градио фра Вита Минорит из Котора... у архитектури, култури и у многим реалностима наше историје. Ми који смо на овој раскрсници, увек смо били спремни да дијалог примамо. Да примимо све што је здраво са Запада чувајући свој идентитет, на првом месту свој црквени идентитет.

Како сте доживели сусрет с папом?

- Имали смо прилике да се сретнемо са већином водећих људи Римокатоличке цркве и са папом Јованом Павлом II, у дужем разговору. Није без значаја колико се он унео у дубину односа. Можемо мирне душе рећи да је први пут да један римски папа на такав начин ословљава СПЦ и српски народ, са одговорношћу, са схватањем стања и положаја у коме су се та црква и тај народ нашли и са пуним разумевањем за то. То је нешто што је веома значајно.

Да ли је тема Косова и Метохије била довољно заступљена?

- Ми смо непрекидно потенцирали и имали у том погледу своје саговорнике а у исто време људе који ослушкују нашу реч, стање на Косову и Метохији, рушење храмова, немогућност народа да се врати на своја вековна огњишта... Упутили смо позив да Римокатоличка црква и Света столица са своје стране, с обзиром на утицај који имају у свету, помогну да се питање Косова и Метохије разреши на начин који је достојан нашег народа и других народа који живе на тим просторима.

Да ли је резултат посете више од очекиваног?

- У сваком случају, посета је изузетно плодна, пре свега за нас четворицу који смо је били у делегацији. Поред тога што смо упознали савремене структуре, живот и делатност Римокатоличке цркве, непосредно смо имали прилике и да посетимо највеће светиње древнога града Рима, почев од катакомби. Иако сам све то раније видео, сада сам доживео пуноћу древнога Рима и његове културе која је по својој природи универзална, од нехришћанских времена, тј. Рима пре хришћанства па до првих зачетака хришћанске уметности уопште до данашњих дана. То је нешто што нас је, да не кажем само пријатно обрадовало, и мене лично и епископа бачког. Поново сагледавајући Рим и његову културу пронашли смо и доживели да је тај Рим све до 13,14. века истоветан ономе што ми и дан-данас чувамо и представљамо у хришћанском свету.    

Ј. Кујачић

Извор: „Блиц“, понедељак 10. фебруар 2003.

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 29 новембар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 36 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Кад се бориш за веру своју, љуби веру своју свим срцем својим, јер ти је она дарована од Онога који тебе љуби. Вера је дар љубави, та твоја вера, Права Вера Православна, Србине брате!"

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.