header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уче ђаке да сами одређују род: Наставници и родитељи незадовољни због лекција у уџбенику биологије Штампај Е-пошта
четвртак, 08 септембар 2022

 Да сами могу да одреде ког су рода, односно, да то што су рођени као дечак или девојчица и не мора да буде тако, сазнаће на часу биологије ученици који су пре неколико дана кренули у осми разред. Они ће биологију учити по новом програму који је упакован у уџбенике издавачке куће "Клет", а који се разликује од оног по коме су учили годину дана старији ђаци.

- С временом свако од нас развија свој осећај припадности мушком или женском роду, то јест родни идентитет, а род и пол не морају се нужно поклапати код сваке особе - пише у лекцији "Полни и родни идентитет".

Осмаци ће у делу лекције у коме се објашњава полни идентитет сазнати да постоје особе мушког пола, особе женског пола и међуполне особе, као и то да је међуполност релативно честа и да међуполних особа има "више него, на пример, риђокосих". Међутим, није познато на основу чега је направљено то поређење, јер се прецизно не зна колико има једних, а колико других.

А у делу који објашњава "родни идентитет" каже се да постоје особе мушког рода, особе женског рода, трансродне особе и родно неутралне особе. На месту где се говори о дискриминацији објашњава се да "нам друштво често намеће да род и пол морају да се подударају".

У уџбенику има и савета: "Адолесценција је време у коме себи треба дати времена и сасвим је у реду ако си збуњен/а, ако се још не проналазиш. Проћи ће још неколико година док не успеш себи да разјасниш шта заиста желиш и шта осећаш. Зато треба да разговараш са неким старијим и искуснијим... Психолог је добар избор."

Наставници и родитељи с којима смо разговарали сматрају да се на овај начин погрешно представља једна осетљива тема у осетљивом животном добу. Један наставник биологије, који није желео да му помињемо име, сматра да се против оваквог наметања свако треба борити на свој начин.

- Ја ову лекцију нећу да предајем. Прескочићу је. И то је мој начин борбе. Свако треба да устане на свој начин, а не да стално чека да неко други нешто уради - наводи наш саговорник.

Према речима правних стручњака, појмови који се користе у овом уџбенику супротни су законима Србије.

Тако у адвокатској канцеларији "Радић" истичу да се у овој лекцији користе ставови и појмови за које нема основа у Уставу, Породичном закону, Закону о матичним књигама, јер се полни идентитет мушкарца и жене утврђује приликом рођења и одмах затим региструје код матичара.

Они наглашавају да закони који су сагласни с Уставом регулишу пол, а да је све друго противзаконито.

Да подсетимо, ова канцеларија је пре више од годину дана поднела Уставном суду Србије и иницијативу за оцену уставности Закона о родној равноправности, јер сматра да одредбе из овог прописа нису у складу с Уставом. Уставни суд међутим, још није донео одлуку.

Да је уџбеник биологије за осми разред у супротности с прописима сматра и Миша Ђурковић, научни саветник у Институту за европске студије. Ђурковић је раније за наш лист навео да за његово пуштање у школе треба да одговара онај ко је одобрио његову употребу, дакле Завод за унапређивање образовања и васпитања.

- Ово није први пут да "Клет" промовише противзаконске и по ову државу и народ штетне уџбенике, а да при томе има скоро па монополски положај - упозорава Ђурковић.

Он истиче да је ово још један доказ да издавање и набавку уџбеника треба преиспитати и вратити под државну контролу. 

ПОСЛЕДЊА РЕЧ МИНИСТРА

ПО ПРОЦЕДУРИ, ауторе уџбеника бирају издавачке куће, стручну оцену квалитета рукописа уџбеника даје Завод за унапређивање образовања, који испитује са својим комисијама и рецензентима да ли је уџбеник написан на основу усвојеног програма и да ли су поштовани стандарди квалитета. Ако је Завод дао позитивно мишљење, шаље га министру просвете, који потписује решење о одобравању уџбеника.

 

Извор: "Вечерње новости"

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 08 септембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.