header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Продаја манастирских бања
Продаја манастирских бања Штампај Е-пошта
уторак, 30 септембар 2008
АГЕНЦИЈА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЈУ ПРОДАЈЕ МАНАСТИРСКЕ БАЊЕ

 

Image
Продата бања Горња трепча
              Горња Трепча одузета манастиру Вујан већ продата, а продаја Новопазарске Бање коју потражује Исламска заједница у Србији заказана за 10. октобар

            Данас истиче двогодишњи законски рок у којем цркве и верске заједнице могу да поднесу захтев за повраћај одузете имовине. До сада је поднето 1.700 захтева, а у Дирекцији за реституцију очекују да ће их када се преброје и поднесци послати поштом бити око 2.000.  
 
           До сада је највише захтева поднела Српска православна црква – 1.100, затим Католичка црква – 300, Јеврејска заједница – 200 и Словачка евангеличка црква –100.

Како се незванично сазнаје, Министарство финансија није позитивно одговорило на захтев Министарства вера да се изменом Закона о повраћају имовине црквама и верским заједницама омогући додатни рок за подношење захтева. Министарство је заузело став да додатни рок треба омогућити новим законом о општој реституцији на који се чека већ годинама.

Владимир Тодоровић, директор Дирекције за реституцију, каже да је захтев Светог синода СПЦ, који су подржали и друге цркве и верске заједнице, да се рок за подношење захтева продужи до 31. децембра 2009. године – оправдан, јер се каснило за оснивањем овог тела.

„Законски рок за предају захтева је почео да тече 1. октобра 2006, а Дирекција је конституисана тек у новембру прошле године. Прва решења смо донели месец дана касније”, објашњава први човек Дирекције за реституцију.

До сада је Дирекција за реституцију донела 60 решења о враћању 11.000 хектара шума и обрадивог земљишта које је после Другог светског рата одузето црквама и верским заједницама. Највише земље је враћено Рашко-призренској и Браничевској епархији. Према евиденцији, црквама и верским заједницама је одузето 53.500 хектара. Манастири СПЦ потражују око 34.000 хектара, црквене општине 10.000, а остатак припада осталим црквама и верским заједницама.

За сада највише потражује Сремска епархија –15.000 хектара, а манастирима Крушедол, Хопово и Беочин враћено је тек 504 хектара.

Крајем августа Браничевској епархији је враћено 2.700 хектара шума на подручју Северног Кучаја. „Србијашуме” су вратиле манастирима Витовници 1.089 хектара, Горњаку 770, Туману 622, Заови 102,5, Томићу 49,5, Нимнику 45 и Миљкову 30,7 хектара. Како се очекује, Браничевској епархији треба да буде враћено још око 4.000 хектара.

Директор Дирекције каже да ниједан од до сада пристиглих захтева за повраћај имовине није комплетан. Пратећа документације или не постоји или је врло нечитљива. Најтежи посао представља идентификација парцела на терену, јер је та имовина током 60 година често мењала власнике.

„Крајем августа послали смо свим црквама и верским заједницама циркуларно писмо којим их обавештавамо да за месец дана истиче рок. Охрабрили смо их да пошаљу ’голе’ захтеве, а да пратећу документацију предвиђену законом доставе касније само да би ушли у поступак реституције”, објашњава Владимир Тодоровић.

Али у процесу реституције појавили су се проблеми у вези са приватизацијом појединих бања које потражује СПЦ. Упркос упозорењу Дирекције за реституцију и судској забрани, Агенција за приватизацију продала је 5. септембра бању Горња Трепча код Чачка, која припада манастиру Вујан.

Тодоровић подсећа на члан 36 Закона о реституцији имовине црквама и верским заједницама који од 1. маја 2006. године забрањује промет имовином која је предмет повраћаја све док Дирекција не донесе коначно решење.

„Али, и поред наших упозорења, Агенција за приватизацију је најавила за 10. октобар аукцију Новопазарске Бање коју потражује Исламска заједница у Србији, а како чујемо у плану је и продаја Прибојске бање коју тражи Милешевска епархија”, истиче Владимир Тодоровић, директор Дирекције за реституцију.

М. Пешић 

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Agencija-za-privatizaciju-prodaje-manastirske-banje.sr.html

Последњи пут ажурирано ( уторак, 30 септембар 2008 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Кад се бориш за веру своју, љуби веру своју свим срцем својим, јер ти је она дарована од Онога који тебе љуби. Вера је дар љубави, та твоја вера, Права Вера Православна, Србине брате!"

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.