header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Руска Црква поздравља рехабилитацију Царске породице
Руска Црква поздравља рехабилитацију Царске породице Штампај Е-пошта
четвртак, 02 октобар 2008

ИЗ МОСКОВСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ ПОЗДРАВЉАЈУ РЕХАБИЛИТАЦИЈУ ЦАРСКЕ ПОРОДИЦЕ

 МОСКВА, 01. октобар 2008.г. - Руска Православна Црква поздравља рехабилитацију последњег руског цара Николаја Другог и чланова његове породице.

"Таква одлука се само може поздравити", изјавио је новинарима из Одјела за црквене везе МП свештеник Георгије Рјабих.

Он је подсјетио да су представници Цркве више пута говорили о неопходности корака од стране државе која треба да осуди убиство Царске породице и на тај начин да се успостави историјска правда.

Безусловно, та одлука ће имати важне посљедице за савремену Русију, јер она значи јачање законитости, обнавља историјски континуитет и хиљадугодишњу државну традицију", убијеђен је свештеник.

Извор: Седмица.Ру
С руског: Марија Живковић

 

+++

 ВРХОВНИ СУД РФ РЕХАБИЛИТОВАО ЧЛАНОВЕ ЦАРСКЕ ПОРОДИЦЕ

 МОСКВА, 01. октобар 2008.г. - Президијум Врховног суда РФ размотрио је у сриједу жалбу Велике кнегиње Марије Владимировне о рахабилитацији чланова Царске породице.

"Президијум Врховног суда Руске Федерације одлучио је да призна да је над Царском породицом извршена неоснована репресија и да рехабилитује Романова Николаја Александровича, Романову Александру Фјодоровну, Романову Олгу Николајевну, Романову Татјану Николајевну, Романову Марију Николајевну, Романову Анастасију Николајевну и Романова Алексеја Николајевича", казао је судија.

На тај начин суд је удовољио жалби адвоката Велике кнегиње Марије Владимировне Германа Лукјанова и промијенио одлуку судског вијећа Врховног суда од 8. новембра 2007. године, према којој Николај Други и чланови његове породице нијесу рахабилитовани.

Подсјећамо, да је судско вијеће за кривична дјела Врховног суда РФ донијело 8. новембра 2007. године одлуку да цар Николај Други и чланови његове породице не подлијежу рахабилитацији.

"Судско вијеће тада није дало правне оцјене које је Велика кнегиња поднијела као доказе и није оповргло ниједан аргумент, зато се Марија Владимировна обратила Президијуму Врховног суда Русије и жалбу је требало да размотри девет судија који су требали да дају свој вердикт по том питању, да ли су чланови Царске породице подвргнути политичким репресијама или не", казао је Лукјанов.

На ранијем сусрету са новинарима бранилац је показао копије докумената у којима је указано да је узрок смрти чланова Царске породице управо стријељање, тј. акт примјене права од стране државе, међутим, оцјена о тим документима није била дата. Зато је, по мишљењу Лукајанова, одлука о отказу рехабилитације Царске породице била политичка.

Осим тога, адвокат је подсјетио на изјаву Јакова Свердлова, да је Николај Други "арестант совјетске власти", тј. фактички се налазио под стражом у затвореничком положају.

"До овог момента о тим приликама нијесу дате оцјене, како од стране Јавног тужилаштва, тако ни од стране Врховног суда", казао је Лукјанов.

По мишљењу заступника, правна држава, као што је Руска Федерација, треба читавом свијету да да јасан одговор на дато питање, да ли је цар-Николај Други "арестант власти", жртва политичких репресија. Одговор на то питање биће мјерило тога на ком степену развоја се налази правна држава Русија", казао је он.

Цара-мученика Николаја Другог и чланове његове породице стријељали су бољшевици у ноћи 17. јула 1918. г. у Јекатеринбургу. Почетком 1991. г. локалном тужилаштву је предата прва молба за проналазак тијела која су имала знаке насилне смрти, а 1993. године Јавно тужилаштво поводом тог питања отпочело је кривични поступак. Послије три генетске експертизе које су спроведене 1993. г. у Великој Британији, 1995. г. у САД, 1997. г. у Русији, специјална комисија је закључила да пронађени остаци припадају породици Романових. Одлучено је да се сахране у Петропавловском сабору у Санкт-Петербургу. Кривични поступак је био обустављен.

Извор: Седмица.Ру

С руског: Марија Живковић

http://www.mitropolija.cg.yu/svetigorapres/Saopstenja/svp102008.htm

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 7 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.