header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow АПОКАЛИПСА arrow О Страшном Суду Божијем - Св. Јефрем Сирин
О Страшном Суду Божијем - Св. Јефрем Сирин Штампај Е-пошта
петак, 12 децембар 2008

О СТРАШНОМ СУДУ БОЖЈЕМ

Свети Јефрем Сиријанин овако нам објашњава последњи Суд Божји.

На Страшном и последњем Суду Божјем, кад Христос дође да суди целоме свету, тада ниједна помисао неће бити неоткривена, ниједан поглед очију неће избегнути од суда. И срамна реч, изречена тајно и шапатом, биће у онај дан објављена пред праведним Судијом, који ће тајне судити јавно. Он ће позвати и небо и земљу да присуствују с Њим на суду; и анђели и људи предстаће са страхом и трепетом. И небеске војске анђелске и пукови демонски уздрхтаће пред немилујућим Судијом, који ће доћи праћен ужасом и смрћу.

Небо ће се саставити у ужасу; небеска светила ће пасти као зреле смокве са смоковнице и као лишће са дрвећа. Сунце ће помрачити од страха, побледеће месец у дрхату, потамниће сјајне звезде у страху пред Судијом. Ужаснуто море усколебаће се, усахнуће, ишчезнуће и нестат ће га. Прах земаљски биће обузет пламеном и све ће се обратити у дим. Планине ће се растопити од страха као олово у огњу и сва брда као запаљено платно задимиће се и срушиће се.

Устаће Бог на суд и узнеће се над непријатељима својим. Сва створења ће бити обузета ужасом и биће као мртва. Устаће Бог на суд и сваки поредак пашће у растројство; и биће за створења неподношљив гнев и јарост Судије. Устаће Бог на суд, и небо и земља разориће се. Сав свет разрушиће се, сва лепота његова ишчезнуће.

Када праведници и свеци не би били по милосрђу Божјем сачувани од огња Судије, од кога ће пламтети небо и земља, то би и они заједно са грешницима били спаљени овим огњем. И када благодат не би ограђивала небеске војске, то би и оне заједно са злима биле истребљене од силе овога пламена.

Цар силази са свога места да изврши суд над земљом. С великим страхом и трепетом прате Га Војске анђелске. Ови моћни чинови долазе да буду сведоци грознога суда; и сви људи, колико их је било и јесте на земљи, стаће пред Цара.

Зајечаће звук трубе, да пробуди оне који су у гробовима, и на глас последње трубе устаће сви мртваци. На миг Сина Божјега, брже него је трен ока, сабраће се сви умрли на место суда.

Младенац, чија је мати умрла заједно с њим у време бременитости, јавиће се при васкрсењу савршеним мужем, и познаће матер своју, и она ће познати дете своје. Не видевши једно друго овде, видеће се тамо; и мати ће познати да је то њен син, а син ће познати да је то његова мати.

Оним грешницама које су избациле у себи зачети плод, да не види овога света, тај плод њима неће дати да виде нови век. Као што оне нису дозволиле њима да се наслађују животом и светлошћу у овоме веку, тако ће и та деца њих лишити живота и светлости у ономе веку. Као што су оне решиле да избаце превремени плод свој из утробе, да га сакрију у мрак подземни, исто ће тако и те мајке и очеви заједно, као мртав плод утробе, бити избачени у таму бескрајну. Таква ће отплата бити људима и женама као прељубочинцима, који ударају на живот деце своје. Судија ће их казнити вечном смрћу и избацити их у бездан мучења, испуњен смрадом и трулежи.

Творац ће васкрснути синове Адамове једнаким. Као што их је створио, тако ће их једнаким пробудити од смрти. У васкрсењу нема ни великих ни малих. И превремено рођени устаће онакав као и средовечни. Само по делима и по владању биће тамо великих и славних, и једни ће бити као светлост, други као тама.

Тамо су праведници велики и именити због праведних дела, а зли су рђави и ниски због свога живота. Тамо ће, по заповести Судије, добри бити одлучени од злих и праведни ће се узнети на небо, а зли и неправедни гурнути у бездан; једни ће ући у царство, а други ће отићи у пакао. Тада ће једногласно и анђели и људи ускликнути; једна хвалебна песма зајечаће с обе стране: праведан си ти, Господе, и прави су судови Твоји! Ко је творио добро, томе је добром и плаћено - рећи ће они који стоје с десне стране Судије. Праведан је Господ и прав. Ко је творио зло, томе је злом и плаћено - рећи ће они с леве стране.

Блажени су свети и праведни! Њима ће се заповедити да уђу у живот, да се радују и благују с Богом у вечном царству. Он ће њима дати славу Своју; блистава светлост биће њиховом одећом, и лица њихова на небу заблистаће јаче од самога неба. За казну због недела својих зли ће бити мучени са сатаном. Ко је на земљи грешио, и вређао Бога, и крио недела своја, тај ће бити бачен у таму крајњу, где нема ниједне луче светлости. Ко је скривао у срцу своме лукавство, и у своме уму завист, тога ће сакрити страшна дубина, пуна огња и пепела. Ко се предавао гњеву и није имао љубави у срцу своме, чак је мрзео и ближњег свога, тај ће бити предан демонима на жестоке муке.

Ко није делио хлеба свога са гладнима, није помогао нуждом згњеченога, тај ће у мукама вапијати и нико га неће чути нити му помоћи.

Ко је у богатству своме проводио живот сластољубиво и раскошно и није отворио врата своја бедницима, тај ће у пламену просити себи једну кап воде, и нико му је неће дати.

Ко је оскрнавио уста своја псовкама и језик свој хуљењима, тај ће потонути у смрадни кал и биће лишен могућности да отвори уста своја од блата.

Ко је грабио и угњетавао друге, и дом свој богатио неправедним имањем, тога ће повући к себи немилостиви демони, и његов удео биће уздисање и шкргут зуба.

Кога је овде распаљивала срамна жеља сладострашћа и прељубочинства, тај ће заједно са сатаном вечно горети у огњу.

Ко је преступао забране од стране свештеника, и власт њихову није поштовао, газио је заповест самога Бога, такав ће бити подвргнут најтежем и најужснијем од свих мучења. То су они што сами разрешавају пост, и једу шта ко хоће. А вера се не може и не сме прекрајати, ни свештеници, а цивили још мање, немају то право.

Тако и Празнике: Бог је преко светих људи установио како се и када празнује и то не може и не сме нико реметити, нити да одузима нити да додаје, нити да меша младине јеврејске, јер се у православној вери не признају никакве младине. Свети су оци на васељенским Саборима одвојили нашу свету веру од јеврејске и проклели све оне који се придржавају јеврејске младине. Зато не постоји никаква млада недеља и стара недеља, него је све једно.

Помози нам Господе да се спасемо Страшнога Суда Твога који долази и брзо ће доћи. Амин.

Архим. Гаврило Ралетински

Последњи пут ажурирано ( петак, 12 децембар 2008 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Кад се бориш за веру своју, љуби веру своју свим срцем својим, јер ти је она дарована од Онога који тебе љуби. Вера је дар љубави, та твоја вера, Права Вера Православна, Србине брате!"

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.