header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Казне за нападе на хомосексуалце Штампај Е-пошта
понедељак, 19 јануар 2009

Казне за нападе на хомосексуалце

Понедељак, 19. јануар 2009. 16:42

Министарство за људска и мањинска права проследило је Министарству унутрашњих послова (МУП)материјал о раду група које угрожавају слободе и права особа другачијег сексуалног опредељења, саопштио је данас државни секретар Министарства за људска права Марко Караџић.

Он је навео да су представници организација за људска права, посебно права особа другачије сексуалне орјентације, под сталним претњама и нападима "организованих профашистичких група".

Караџић је истакао да ће сваки напад на хомосексуалце у будуће бити третиреан у складу са законом и да починиоци неће остати некажњени.

"Подсећамо да је Република Србија земља у којој сваки појединац без обзира на различитости мора имати једнаку заштиту и третман у друштву. Сексуална оријентација као и било која различитост ни у ком случају не смеју представљати основ за нечији прогон и иживљавање", наведено је у саопштењу.

Караџић је додао да ће Министарство за људска и мањинска права наставити тесно да сарађује са МУП-ом и другим надлежним институцијама у циљу спречавања хомофобије и заштите основних људских права.

(Бета)

http://www.mtsmondo.com/news/world/text.php?vest=121818

***

МУП-У ДОСТАВЉЕНИ МАТЕРИЈАЛИ О АНТИГЕЈ ГРУПАМА

Министарство за људска и мањинска права Србије проследило је МУП-у материјал о раду група које угрожавају слободе и права особа другачијег сексуалног опредељења. У ЛГБТ удружењима задовољни иако нису консултовани

е-Новине

Државни секретар Министарства за људска и мањинска права Србије Марко

Караџић навео је да су представници организација за људска права, посебно права особа другачије сексуалне орјентације, под сталним претњама и нападима „организованих профашистичких група“. Караџић је истакао да ће сваки напад на хомосексуалце убудуће бити третиреан у складу са законом и да починиоци неће остати некажњени.

„Подсећамо да је Република Србија земља у којој сваки појединац без обзира на различитости мора имати једнаку заштиту и третман у друштву. Сексуална орјентација као и било која различитост ни у ком случају не смеју представљати основ за нечији прогон и иживљавање", наведено је у саопштењу.

Караџић је додао да ће Министарство за људска и мањинска права наставити тесно да сарађује са МУП-ом и другим надлежним институцијама у циљу спрећавања хомофобије и заштите основних људских права.

У удружењима која окупљају ЛГБТ (лесбиан, гаy, бисеxулан, трансгендер) популацију истичу да, иако их нико није консултовао, поздрављају ову иницијативу. Предраг Аздејковић из удружења Qуеериа оценио је потез министарства као „добру ствар“ и изразио наду да ће ускоро бити и конкретних резултата. „Проблем може да буде тај што министарства попут овог за људска и мањинска права спадају у небитна, али то је Србија“, рекао је Аздејковић за е-новине.

Борис Милићевић из Геј-стрејт алијансе истиче да је ово први пут да се друштво на овај начин бави ЛГБТ правима. „До сада није било систематског бављења овим проблемом, а једина комуникација са полицијом била је само прликом организовања догађаја. Надам се да ће ово бити почетни корак ка успостављању стандарда који је препручио ОЕБС-а“, каже за Милићевић за е-новине.

Према његовим речима, ради се о стандардима у оквиру програма побољшања квалитета рада полицијских служби са мањинским заједницама усвојеним у ОЕБС-у још 2001. године. „Програм постоји од 2001. године, када је постепено почео да се примењује и у Србији. Међутим, доласком Драгана Јочића на место министра полиције, све је стало. Сада се ствари, надајмо се, поправљају“, закључио је Милићевић.

http://www.e-novine.com/sr/drustvo/clanak.php?id=21444

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 19 јануар 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 42 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.