header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Елеутерио Фортино: Римски примат потврђен у Равени Штампај Е-пошта
среда, 21 јануар 2009
Msgr. Eleuterio Fortino o ekumenizmu

21/01/2009 17.31.19

           Unatoč teškoćama, dijalog se između Katoličke i pravoslavnih Crkvi pozitivno odvija na teološkoj i bratskoj razini – ustvrdio je msgr. Eleuterio Fortino, dotajnik Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana, u kratkom izvješću o radu Mješovitoga povjerenstva, objavljenom u vatikanskome dnevniku 'Osservatore Romano'.

Prema njegovu mišljenju znakovit je napredak, u posljednjim godinama, poticajnih odnosa između Rima i Carigrada, također s moskovskim patrijarhatom i drugim pravoslavnim Crkvama; to svjedoče nedavne razmjene posjeta između patrijarha i kardinala te sudjelovanje, prvi put u povijesti, carigradskoga patrijarha na Biskupskoj sinodi – piše msgr. Fortino.

Što se pak tiče teološkoga dijaloga msgr. Fortino ističe da Povjerenstvo proučava kako se primat rimskoga biskupa, prima sedes, shvaćao u prvome tisućljeću kršćanstva, kada su Crkve, unatoč teškoćama, bile u zajedništvu. Povjerenstvo je radi lakšega rada podijeljeno prema jezicima u dvije radne skupine: englesku i francusku. Skupine proučavaju crkvene dokumente o primatu, poput apostolskih pisama iz prvih stoljeća i crkvenih otaca. Proučava se također uloga papâ u pobijanju hereza: arijanizma, monofizitizma, posebice osudu ikonoklastičkih hereza, koje su bile veoma važne za

Istočne crkve. Nije problem - pojasnio je msgr. Fortino - rimski primat u sebi, prihvaćen u obadvije Crkve kako potvrđuje zajednički dokument potpisan 2007. godine u Ravenni, nego u tumačenju sadržaja primata, gdje postoje velike razlike.

Stoga – dodao je – ključ je u pronalaženju zajedničkoga tumačenja povijesnih činjenica, tumačenju dokumentarnih podataka i istraživanju raznih teoloških opcija. Dijalog je krenuo složenim putem, ali je jedini koji može razbistriti obzor prema punome zajedništvu – pojasnio je msgr. Fortino. Na toj se osnovi izrađuje nacrt dokumenta za plenarno zasjedanje Povjerenstva, koje će se održati u listopadu na Cipru. Osim toga mora se proučiti kako se sadržaj primata razvijao u drugom tisućljeću, nakon raskola, te kakvo je sadašnje stanje nakon vatikanskih sabora koji su nastojali obnoviti viđenje zajedništva kakvo je bilo u prvom tisućljeću. U biti – zaključio je msgr. Fortino – u svojoj novoj fazi i u pozitivnom izgledu dijalog ostaje otvoren, unatoč trajnim i novim teškoćama.

 Извор: Радио Ватикан

Последњи пут ажурирано ( среда, 21 јануар 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 20 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.