header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Валтер Каспер: "Црква је на неки начин изломљена..." Штампај Е-пошта
уторак, 20 јануар 2009
Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

20/01/2009 17.34.10

Glavno kršćansko „oružje“, čak i u ekumenskome dijalogu jest molitva. Crkve po cijelome svijetu, moleći ovaj tjedan za jedinstvo kršćana, upravo to svjedoče.


Osvrnuvši se na snagu zajedničke molitve u razgovoru za Radio Vatikan prof. Domenico Maselli, predsjednik Saveza evangeličkih crkvi, rekao je kako se u početku činilo da vrhovi potiču ekumenski dijalog, ali u trenutku kad vrhovi zastaju, ili se dvoume, kršćani podupiru ekumenizam. Pravi početak ekumenskoga pokreta bilo svjedočenje kršćana, pa čak i Židova, u nacističkim logorima. Katolici i protestanti upravo su u logorima osjetili jedinstvo, mogli su jedino ispovijedati istoga Gospodina. A On je temelj naše vjere i našega zajedništva – istaknuo je prof. Maselli.

Na primjedbu kako obični vjernici mogu jedino moliti za jedinstvo kršćana, rekao je kako je molitva naše oružje. Nedavno sam čuo da je netko rekao kako smo poput izraelskoga naroda, odnosno Mojsija koji se – premda je želio ući u obećanu zemlju – morao zadovoljiti da je promatra s brda Nebo. Mislim da smo na brdu Nebo i da trebamo shvatiti kako svijet u ovome trenutku nema drugu nadu osim kršćanskih vrednota i povratka Gospodinova. Mi makar možemo u ovome trenutku teške krize ponuditi duh našega kršćanskoga jedinstva – rekao je profesor i dodao kako se slaže s kardinalom Kasperom koji je rekao da se moramo iskreno suočiti s otvorenim problemima. Prije svega jer laž dolazi od zloga, a iskrenost je odlika djece Božje. Iskrenost nas mora dovesti do bratskoga zagrljaja i omogućiti nam, čak ako se u svemu ne slažemo, zajedno moliti i čitati Sveto pismo – zaključio je profesor Maselli.

Kršćanske zajednice su u čitavome svijetu u nedjelju započele Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana, ove godine na temu „Da budu kao jedno u tvojoj ruci“, uzetu iz knjige proroka Ezekijela. Priručni materijal za ovogodišnju Molitvenu osminu osmislila je jedna korejska ekumenska skupina. Osvrnuvši se na odabranu temu u razgovoru za naš radio kardinal Walter Kasper, predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana, rekao je kako su temu odabrali kršćani iz Koreje, podijeljene zemlje. Za njih je bila veoma važna slika u prorokovoj knjizi: u Gospodinovoj ruci komadi drveta ponovno postaju jedno drvo. Slika je veoma prikladan za Molitvenu osminu: Crkva je na neki način izlomljena, ne samo u dva, nego na mnogo dijelova. Mi nismo mehaničari da vijcima ili ljepilom uspijevamo uspostaviti jedinstvenu Crkvu, nego polomljene dijelove stavljamo u ruke Božje. One su dobre ruke. Bog može ujediniti Crkvu, a ni mi ni naše organizacije. Zato mu u svojim molitvama povjeravamo jedinstvo Crkve – istaknuo je kardinal Kasper.

Na upozorenje kako nas pouzdanje u Boga ne lišava odgovornosti, rekao je da je naša odgovornost uvijek nazočna: ima teškoća ali ima i napredaka. Prošle smo godine učinili znatne korake s Pravoslavnim crkvama. Ekumenski je patrijarh tri puta došao u Rim, čak je govorio na Sinodi. Bio je to povijesni događaj. Došla su također dva armenska patrijarha, a bilo je i drugih pozitivnih susreta s pravoslavnima. Sudjelovali smo na sprovodu patrijarha Alekseja II.: u Moskvi su nas primili s velikim prijateljstvom i uljudnošću. Učinili smo pomake s Crkvama i crkvenim zajednicama Reforme, a vidjeli su se plodovi četrdeset godišnjeg dijaloga s anglikancima, luteranima, reformiranima i metodistima.... Pokazali smo učinjene napretke, koliko je uklonjeno nepovjerenja i predrasuda.. Doista je bilo ohrabrujuće. Također smo utvrdili teškoće i postojeće razlike. Otkriti problem polovica je rješenja, stoga s našim sugovornicima možemo razgovarati kako bismo riješili otvorena pitanja. Ja sam čovjek pouzdanja i nade, mislim da nas teškoće ne bi smjele obeshrabriti: teškoće su izazov da ih se riješi – istaknuo je kardinal Kasper.

Na primjedbu kako će u bazilici svetoga Pavla izvan zidina 25. siječnja Sveti Otac predvoditi molitvu za jedinstvo kršćana, rekao je kako sveti Pavao puno govori o jedinstvu Crkve kao Mističnoga tijela, također ističe kako su Duh Sveti i Isus u središtu, pravi pokretač jedinstva, stoga je Pavlov nauk važan za ekumenizam. Sveti Pavao i njegove poslanice su zajednički temelj, naročito s protestantskim Crkvama koje se veoma puno oslanjaju na Pavlov nauk. Stoga smo ove godine posebno razložni moliti i raditi za jedinstvo – zaključio je kardinal Kasper.

Извор: Радио Ватикан

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 59 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Кад се бориш за веру своју, љуби веру своју свим срцем својим, јер ти је она дарована од Онога који тебе љуби. Вера је дар љубави, та твоја вера, Права Вера Православна, Србине брате!"

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.