header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow АНТИЕКУМЕНИЗАМ arrow Радост за православне: Грузијска Црква одбацила документа „Свеправославног сабора“
Радост за православне: Грузијска Црква одбацила документа „Свеправославног сабора“ Штампај Е-пошта
петак, 19 фебруар 2016

  Свети Синод Грузијске Православне Цркве, на свом заседању 12. фебруара 2016. године, одстојао је своју принципијелну позицију према документима Светог и Великог (Осмог Васељенског) Сабора. 

Делегација Грузијске Цркве, на челу с Патријархом Илијом Другим, ставила је примедбе на докуменат „Однос Православне Цркве према осталом хришћанском свету“. Свети Синод наводи да су те примедбе само делимично узете су обзир.

Грузијска Црква није такође потписала докуменат „Тајна брака и препреке за њега“.

Што се тиче документа „Мисија Православне Цркве у савременом свету“, представници Грузијске Православне Цркве су свој негативан став изразили у писаној форми.  

 „Благовест-инфо“ преноси материјале са ИА «Интерпрессньюс»

 „С поздравном речју сабрању се обратио Католикос-Патријарх целе Грузије Илија Други. Он се укратко осврнуо на припремни сусрет поглавара Православних Цркава, који је одржан у Шамбезију од 22-27.јануара 2016. године, после чега је реч дата члановима грузијске црквене делегације, који су истипули с извештајима о шест докумената који ће бити поднети на разматрање Светог и Великог сабора Православне Цркве у јуну месецу текуће године на грчком острву Крит.

Шеф Одељења за спољне црквене везе грузијског патријарха митрополит зугдидски и цаишски Герасим (Шарашенидзе), подсетио је чланове Светог Синода на позицију Грузијске Цркве, потврђене од стране Католикоса-Патријарха целе Грузије на сусрету у Шамбезију.

Он је такође упознао сабрање о мишљењима која су се, поводом два документа, чула на сусрету у Шамбезију: „Аутокефалија и начин њеног проглашавања“ и „Православна дијаспора“.

Митрополит горијски и атенски Андрија (Гвазава) говорио је о два документа: „Однос Православне Цркве с осталим хришћанским светом“ и „Важност поста и његово држање данас“. Констатовано је да су примедбе Грузијске Цркве на први докуменат делимично узете у обзир.

Митрополит ахалцихски и тао-кларџетски Теодор (Чуадзе), информисао је присутне такође о два документа: „Тајна брака и препреке за њега“ и „Правила организације и рада Светог и Великог сабора Православне Цркве“. Констатовано је да докуменат „Тајна брака и препреке за њега“ у садашњем виду садржи одређене недостатке. Посебно је потребна дорада 10 параграфа  I члана, а са одлукама канонског права није сагласан ни V параграф II члана (14. правило Четвртог Васељенског Сабора); 72 правило Трулског Сабора; 31 Лаодикијско правило; 16. Руис-Урбниско правило, због чега грузијска делегација није потписала тај докуменат.

Ректор Тбилиске духовне семинарије и академије протојереј Георгиј Звиададзе говорио је члановима Светог Синода о документу „Мисија Православне Цркве у савременом свету“.

Констатовано је да су по читавом нису тачака те одлуке, представници Грузијске Православне Цркве свој негативан став представили у писаној форми и да су одговарајући докуменат предали секретаријату.  

Такође је костатовано да су и чланови делегације Антиохијске Цркве изразили своје неслагање с предложеним документима.

Свети Синод ГПЦ је одлучио:

1. За представника Грузијске Цркве у секретаријату Светог и Великог сабора именован је митрополит Андриа (Гвазава);

2. За члана редакцијске комисије за састављање текста обраћања Светог и Великог Сабора међународној заједници именован је ректор Тбилиске духовне семинарије и академије протојереј Георгиј Звиададзе;

3. У складу с одлуком усвојеном на сусрету поглавара Цркава у марту 2014. године у Константинопољу, за учешће у раду Светог и Великог Сабора делегирано је двадесет и четири архијереја Грузијске Апостолске Православне Цркве;

4. Спровести радне састанке чланова Светог Синода, духовних лица и богослова у циљу заузимање коначне редакције позиције Грузијске Апостолске Православне Цркве у представљању на заседању Светог и Великог Сабора“, - каже се у одлуци.

По материјалу са: sobor2016.com

Превод и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( петак, 19 фебруар 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.