header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Лажњак Штампај Е-пошта
среда, 08 април 2009

ЛАЖЊАК

Image        Биометријски пасоши које је НБС штампа с немачком фирмом "Милбауер", блиском министру Млађану Динкићу, садрже чак двадесет грешака у односу на оригинал

 
БЕОГРАД - Нови биометријски пасош, који је Божидар Ђелић најавио у предизборној кампањи, а сада га штампају немачка фирма „Милбауер“ и Народна банка Србије (НБС), садржи двадесет грешака у односу на оригинални узорак који је послат другим земљама како би га препознале као оригинал.

Посао израде српског пасоша на тендеру је прошле године добила словеначка фирма „Мираж“, овај посао је Словенцима у међувремену уз помоћ гувернера НБС Радована Јелашића преотела немачка фирма „Милбауер“, која је блиска с потпредседником Владе Млађаном Динкићем.

Првих 120.000 биометријских пасоша који су издати грађанима Србије су оригинални и израдила их је фирма „Мираж“, док пасоши које сада у сарадњи израђују НБС и „Милбауер“ одступају у односу на оригинал. Неке грешке видљиве су голим оком, а неке само под УВ лампом или лупом:

1. грешка
Оригинал је штампан на посебно израђеној „транспарент фолији“, микротекст је провидан и без боје и уз помоћ лупе могу се видети три слоја офсет штампане позадине и линије у две боје, што је у исто време део дизајна и сигурносне штампе. На копираној верзији „Милбауера“ не види се да је штампан на „транспарент фолији“ и микротекст није провидан као на оригиналу.

2. Облик милиметарских сочива на поликарбонатној страни је различит, за уочавање ове грешке потребно је пасош фотокопирати и увећавати га неколико пута.

3. Неправилно је копирана „интаглио плоча“ (део који се ласерски уноси на поликарбонатну страницу), која касније светли на различите начине, под различитим угловима.

„Милбауерови“ елементи су другачијег облика и дубине, плићи су него на оргиналном узорку.

4. На копији су на неколико места употребљени другачији облици слова на поликарбонатној страни. Слова су пуна, док је оригинална верзија израђена са празним словима. На пример, слово је уоквирено само једном линијом, без попречне црте која га пресеца. Ова грешка је под углом видљива и голим оком.

5. На оригиналу у крилима орла на грбу линија је дебља и другачијег облика него у копији.

6. Оригинал грба има дубље црте дизајна у плочи, која касније „ламинира“ под различитим угловима.

7. На копији слова микротекста су пуна и на крају су одсечена, док се на оригиналу микротекст у плочи завршава закљученим словима у линији.

8. Позиција линија на поликарбонатној страни на оригиналу је за 180 степени другачије постављена од оних на копији, а промашена је и њихова дебљина.

9. Оригинал има сакривену билетацијску линију са три степена заштите против фалсификовања, копија нема тај елемент.

10. Оригинал у грбу има знак „СРБ“, који се види само под углом од 45 степени, на копији се види у свим угловима.

11. Слика на оригиналном холограму треба да се појављује и нестаје, а на копији се увек види.

12. За 2 мм је промашена позиција микротекста у односу на оригинал.
13. Позиције угла под којима се гледају светлосни ефекти на грбу су различите.

14. Угао под којим може да се чита химна „Боже правде“ преко оригиналне слике не подудара се са оригиналом.

15. Оригинал пасоша је тањи за 0,8 милиметара.

16. Оригинални аутлајн микротекста је дубок, а на копији није.

17. На пасошу постоји спољни елемент који је мат боје, на копији тај елемент је прозиран.

18. На већ поменутом спољном елементу не треба да постоји додатни дизајн, док на копији има шест додатних округлих, врло уочљивих елемената који личе на огреботине.

19. На оригиналу је спољна линија текста дубока, док је микротекст на копији потпуно другачијег облика.

20. Уколико се упореде оригинални и новоизрађени пасош, видеће се да се слика не налази на предвиђеној позицији! Слика је шира и виша на копији пасоша.   

НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАТВОРИ
Стране оригиналног пасоша које је израдила Словеначка фирма „Мираж“ повезане су тако да је свеска пасоша увек затворена кад је положите на сто. Странице пасоша које тренутно у сарадњи с немачким „Милбауером“ штампа НБС лоше су повезане, па се прва страница пасоша под притиском поликарбонатне стране сама од себе отвара за око пола центиметра. Ово је уједно и најлакши начин да препознате да ли је ваш пасош израђен у оквиру оригиналне серије од 120.000 пасоша, или у каснијим фалсификованим серијама.

        http://www.kurir-info.rs/clanak/vesti/kurir-08-04-2009/laznjak
Последњи пут ажурирано ( среда, 08 април 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 7 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Кад се бориш за веру своју, љуби веру своју свим срцем својим, јер ти је она дарована од Онога који тебе љуби. Вера је дар љубави, та твоја вера, Права Вера Православна, Србине брате!"

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.