header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"НИН": Пастирска правда Штампај Е-пошта
петак, 10 април 2009

ЦРКВЕНО  СУДСТВО

Пастирска правда

Image
Никола Секуловић
         Двојица Требињаца привремено изопштена из Цркве траже да се утврди истинитост њихових навода у медијима, а црквени суд херцеговачког владике Григорија позива их на покајање
 
            "НИН", 9. 4. 2009.

                                                                ***

Црквени   суд   Епархије   захумско-херцеговачке и приморске, којим председава, као надлежни епископ, владика Григорије, привремено је изопштио из црквене заједнице двојицу верника: Николу Секуловића, бившег (2004-2008) председника Скупштине општине Требиње, председника странке Покрет за Требиње и оснивача невладине организације Лига за заштиту приватне својине и људских права, и Блажу Стевовића, председника невладине организације Алтернативни клуб Требиње.

Реч је о мерама за које би се ретко ко могао сетити или устврдити да су донете после Толстоја.

Из саопштења Црквеног суда у Требињу сазнаје се да су Секуловић и Стевовић осуђени ,,у вези са јавним дјеловањем". У саопштењу се каже да су „поменути у својим изјавама негирали Богомдано епископско достојанство епископу Епархије ЗХиП, ружећи у истовријеме Невјесту Христову Цркву Божију у Херцеговини". Истиче се да је, „након многобројних позива на покајање", Црквени суд донео једногласно одлуку „да се због јавног нецрквеног дјеловања на годину дана тј. до Васкрса 2010. године изопшти из црквене заједнице Никола Секуловић из Требиња и исти се позива на покајање и да се ова мјера не односи на чланове његове породице. Из црквене заједнице до Педесетнице - Тројичиндана 2009. године изопштава се Блажо Стевовић из Требиња и исти се позива на покајање".

Секуловић и Стевовић не могу „уопште улазити у свете храмове, присуствовати Светој литургији нити било којој свештенорадњи, богослужењу, хришћанском крштењу, вјенчању, сахрани итд., а члановима Цркве је забрањено молити се са изопштенима". На крају, „уколико поменути и даље наставе са својим отпадничким дјеловањем", Црквени суд ће донети одлуку о коначном искључењу из црквене заједнице, „што не дао Бог".

Нешто више о разлозима због којих су Секуловић и Стевовић оптужени да се сазнати и из позива који су им упућени да дођу на суђење, 6. априла 2009, у зграду Епархије захумско-херцеговачке и приморске у Требињу. У позивима идентичне садржине (правописно не баш сасвим исправним), каже се: „У канцеларији Црквеног суда лично ћете дате своју изјаву поводом клеветничког дјеловања у писаним и електронским медијима и блаћења црквених великодостојника, свештенства и народа.

Уколико се не одазовете на наш позив наведеног дана, Црквени суд ће на основу ваших изјава објављених у средствима информисања донети своју пресуду."

Никола Секуловић се није појавио пред Црквеним судом, Блажо Стевовић јесте.

Из предсудске преписке да се закључити   да   је   главни   проблем   у ономе што је последњих месеци писано у појединим медијима, посебно у бањалучком Ставу, о владици Григорију и о неким дешавањима на подручју Захумско-херцеговачке епархије.

Никола Секуловић, у изјави за НИН каже: „Сматрам да сам прије 'суђења' изманипулисан-преварен од стране прота Миленка Спрема који ми није дао праве информације везано за ову незапамћену фарсу у 21. вијеку! Наиме, прота Спремо ми је рекао да немам право на адвоката, и да се суђење обавља без јавности. Међутим, на 'суђењу', на коме се ја нисам хтио појавити без присуства јавности и адвоката, и за који сам рекао да је 'партијски', јер је владика у посљедње три године на буџету код Милорада Додика (погледати сајт irb.rs), он се појављује као тужилац!"

„Саму одлуку да ме изопште из Цркве на годину дана због вербалног деликта, док се не покајем, сматрам као одмазду владике Григорија коме сам путем медија поставио нека питања везана за његове трансакције и послове, за које тврдим да су незаконите. Ако бих се покајао , као што ми они препоручују, испало би да сам их стварно оклеветао, што наравно није истина. Они, у ствари, траже од мене да слажем сам себе а самим тим и Бога, да би се све заташкало, а ја пред јавношћу испао лажов. Смијешно и провидио. Могу се једино покајати ако на свјетовном суду владика Григорије докаже своју чистоту за оно што га ми теретимо -а то је криминал и корупција, категормчан је бивши председник Скупштине општине Требиње.

Истог дана када је заседао у Црквени суд, у Бањалуци се појавио нови број магазина Став, поново увелико посвећен владици Григорију. Ту је и отворено писмо главног и одговорног уредника овог листа Слободана Васковића упућено актуелном епископу захумско-херцеговачком (кога ословљава световним именом Младен Јеврић-Дурић), у којем се износи низ тешких оптужби на његов рачун, али и обраћа речима које не приличе ни владици, ни новинама.

Све је, нажалост, отишло исувише далеко.

Као што су и неке мере остале у магли. Конкретно, део судске одлуке којим се осуђенима забрањује улазак у храмове, присуствовање појединим свештенорадњама и богослужењима, хришћанском крштењу, венчању, сахрани... а члановима Цркве забрањује да се моле са изопштенима.

Ко и како то може да спречи?! Донета одлука нема инструментариј којим би била спроведена. А норма без могућности санкционисања, односно спровођења принудом није норма. Шта ако се тако осуђени појави, као гост, на венчању код своје браће, код рођака, пријатеља...?! Било је случајева искључења из Цркве, али те одлуке нису садржале овакве забране. То је било примерено у ранијим вековима, када је држава спроводила црквене одлуке, када су цркве биле - државне. Али, сада то није случај. С обзиром на, како међународним, тако и домаћим законодавством, загарантована људска права и слободе, оваквим забранама, са њима се долази у колизију.

Делује као анахронизам.

ЈОВАН ЈАЊИЋ

Извор: НИН Број 3041 од 09.04.2009, стр. 32

Последњи пут ажурирано ( петак, 10 април 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Кад се бориш за веру своју, љуби веру своју свим срцем својим, јер ти је она дарована од Онога који тебе љуби. Вера је дар љубави, та твоја вера, Права Вера Православна, Србине брате!"

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.