header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Die Welt: Путин од 2007. тражи да Запад призна Русију за велику силу – сад добио без опаљеног метка Штампај Е-пошта
петак, 11 фебруар 2022

  Први пут од преговора о уједињењу Немачке, Русија ужива пажњу која јој је од тада недостајала, оценио је Жак Шустер, виши колумниста немачког листа Die Welt.

Из дана у дан, председници, министри спољних послова и одбране, један за другим, преносећи штафету једни другима, долазе у Москву. То је право ходочашће у главни град Русије. Управо то је руски председник Владимир Путин захтевао на Минхенској безбедносној конференцији 2007: желео је да се његова земља схвати озбиљно и призна као велика сила, наглашава Шустер.

И наставио: „Запад му је ускратио такво поштовање. Амерички председник Барак Обама само је погоршао ствари када је Русију подругљиво назвао регионалном силом. Из реалполитичке перспективе, био је у праву. Међутим, стање духа једне земље важи и за реалполитику, посебно ако је у питању нуклеарна сила. Макијавели је у том погледу поставио једно од најважнијих правила: не понижавај никога кога не можеш уништити“.

Шустер још указује: „Они који имају разумења за Русију, а и они који критикују Кремљ – сви данас морају да признају: Путинова дрска игра на граници са Украјином вратила је његову земљу у светски врх. Путин је успео, без иједног пуцања, да отвори тему за дискусију широм света. Резултат је једноставан: треба да наставимо дијалог, да наставимо преговоре, да наставимо са посетама Русији. Потребни су стални преговори, као у неким годинама Хладног рата, да би се сачували европски мир и независност Украјине“.

 

Извор: "Факти"

Последњи пут ажурирано ( петак, 11 фебруар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.