header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Србија увози отровну храну Штампај Е-пошта
среда, 17 јун 2009

ПОСЛЕ СТУПАЊА НА СНАГУ НОВОГ ЗАКОНА НА ГРАНИЦИ НЕ КОНТРОЛИШУ НАМИРНИЦЕ

 Србија увози отровну храну

Image            Преко граничних прелаза у земљу улази око 200 камиона дневно, а међу њима су и они са робом којој је истекао рок трајања, пуном пестицида, отрова, антибиотика, хормона...

            БЕОГРАД - Грађанима Србије прети опасност од тровања и епидемија, јер у Србију у последњих седам дана улази храна без икакве контроле, сазнајемо од извора са царине. По ступању на снагу Закона о безебедности хране, санитарна инспекција више не контролише намирнице, већ се последњих дана на српској граници роба одмах пушта у промет.

Скандалозан поступак, како каже наш саговорник, настао је како би се увознички лоби на брзину обогатио увозећи сав отпад из Европе.

- Министарства пољопривреде и Министарство здравља практично су омогућили увоз хране без икаквих обавезних узорковања и лабораторијских испитивања ради утврђивања квалитета, а првенствено здравствене исправности. Здравствена исправност већег броја намирница се више не врши приликом увоза већ се одмах царине и пуштају у промет само са евидентирањем од стране фитосанитране и ветеринарске инспекције, које, у крајњој линији, нису ни компетентне за процену њиховог штетног утицаја на здравље људи, јер су оне пре свега надлежне за контролу биљних болести и спречавања уношења биљних штеточина у земљу, а ветеринарска за болести животиња. У супротном, људи би се лечили код ветеринара и пољопривредних инжењера - каже наш извор. - Тим поступцима појединци су цело становништво изложили опасности од уноса контаминиране хране и свих евентуалних појава епидемија.

Он истиче да се први контингенти хране која је јефтина и сумњивог порекла већ налазе у продаји.

- Ради се о великој количини воћа, поврћа, кондиторских производа, меса, рибе, дечје хране... Због оваквих дешавања увознички лоби је интензивирао увоз јер се на овај начин долази до енормне зараде. У просеку, на граничним прелазима током 24 сата улази око 200 камиона дневно у земљу. Ту има и робе са истеклим роком трајања, пуне пестицида, отрова антибиотика, хормона...“

О каквим интересима је реч, довољно говори то што је Закон о безбедности хране (који искључује надлежности санитарне инспекције) почео да се примењује истог дана кад је и донет, односно 10. јуна, иако сам закон оставља могућност две године за примену јер је потребно створити материјално-техничке и кадровске услове, односно ко ће шта радити и на који начин.

- Они чак нису донели ни подзаконске акте који би ближе уредили ову област. Некоме се једноставно журило да напуни џепове увозничком лобију. Али није јасно зашто санитарна инспекција и даље не ради свој посао, јер је на то обавезује Закон о санитарном надзору, који је и даље на снази. Сада око овог проблема трају жучне расправе између Министарства здравља и пољопривреде, које је иницирало брзу примену закона. Међутим, док се они расправљају, људи ће настрадати - истиче наш саговорник.    

Контролишемо

Душан Пајкић, директор Генералног инспектората Министарства пољопривреде, негирао је да се храна увози без икакве контроле, већ да уместо санитарне инспекције то сада раде фитосанитарна и ветеринарска.

- Напротив, поред контроле фитосанитарне и ветеринарске инспекције, која је компетентна, и произвођачи имају обавезу да пре пуштања робе у промет доставе анализу о безбедности за сваки производ - каже он и додаје да се узимају узорци на граници и да не пуштају храну само са евидентирањем. По одговор на питање зашто санитарна инспекција не контролише здравствену исправност, иако је по закону обавезна, он нас је упутио на Министарство здравља. На констатацију да је за примену закона остављена могућност од две године, а да су они почели са применом одмах, Пајкић објашњава да је две године рок за привредне субјекте да се адаптирају на нове прописе. Са друге стране, у Министарству здравља нису одговорили на питања која се тичу контроле здравствене исправности намирница, иако је под њиховом надлежношћу санитарна инспекција.

Црно на бело

Министарство финансија, односно Управа царина послали су свим царинарницама упутство у којем, између осталог, стоји да они не знају ништа о уверењу о здравственој санитарној исправности и да ће их обавестити „кад добију ближе информације“. У обавештењу се даље наводи да ће се „контрола квалитета хране обављати кроз уобичајене контроле здравствено-хигијенске исправности, тако да се уверење о квалитету више неће издавати и самим тим неће бити услов за царињење робе“.

http://www.glas-javnosti.rs/clanak/drustvo/glas-javnosti-16-06-2009/srbija-uvozi-otrovnu-hranu

+++

СКАНДАЛ ЗБОГ УКИДАЊА САНИТАРНЕ КОНТРОЛЕ НА ГРАНИЦИ

Србији прете болештине!

БЕОГРАД - На скандалозну информацију да храна из увоза улази у земљу без икакве контроле још нико није реаговао. Наиме, санитарна инспекција већ неколико дана на граничним прелазима не контролише здравствену исправност намирница и поред законске обавезе, док је Министарство пољопривреде омогућило произвођачима да сами раде анализе безбедности намирница. Стручна јавност упозорава да сваког часа може доћи до тровања и заразе.

Радмила Синђелић, бивши главни савезни санитарни, ветеринарски и фитосанитарни инспектор, каже да ово што се сада ради може да буде веома опасно јер не постоји надзор над наимирницама које се тренутно увозе.

- Стварно не знам ко је могао да гласа за нови Закон о безбедности хране, који из контроле здравствене исправности намирница искључује санитарну инспекцију. Фитосанитарна и ветеринарска могу да контролишу само у месту производње, рецимо на фарми и њиви, а сваку робу која добије амбалажу може да контролише само санитарни инспектор и то је по стандардима Европске уније. Како ће сада контролисати упаковане маслине или малине у раствору у коме се налазе? Или, пак, месо које се налази упаковано са шпагетама? Како ће да контролишу адитиве и боје који се користе у паковању? - пита се она.

Милић Марковић, председник Управног одбора Националне организације потрошача Србије, рекао је да је упознат са неконтролисањем намирница из увоза и да се боји да код нас може доћи до масовних инфекција и зараза. Он је додао да су алармирани сви надлежни, али се нико не обазире. Он каже да једино могу да апелују на грађане да не купују храну из увоза и себе не излажу опасности.    

Трговци једва дочекали

Видео сам та упуства Управе царина и инспектората Министарства пољопривреде инспекторима. То је страшно. Да санитарна инспекција не контролише здравствену исправност намирница, већ да произвођачи сами ураде анализе. Ко гарантује да ће они то урадити? Сада су сви трговци пожурили да увезу јефтину робу која до сада није могла ни да прође. Добију сертификат и пролазе границу. Можда већ сада у продаји имамо модификовану храну, пуну пестицида, антибиотика, хормона... - истакао је Милић Марковић.

          http://www.glas-javnosti.rs/clanak/drustvo/glas-javnosti-17-06-2009/srbiji-prete-bolestine

+++

КОМЕНТАР НА ТЕКСТ  "СРБИЈА УВОЗИ ОТРОВНУ ХРАНУ"

Ово се дешава кад народ крене да купује по хипермаркетима, зато што је јевтиније. А Његош рече: ,,Трговац те лаже са осмјехом". Код Срба је вазда село производило храну за град, а сад, откупна цена млека 18 дин, још чекаш за паре месецима, а ниђе стоке у Србији, значи да неко увози неко јевтино млеко од некле. А какво то млеко може да буде?

Ја предпостављам у праху и сумљивог квалитета и рока трајања, негде са запада, јер нема друге.

Зашто смо болесни, уморни и нервозни-храна која треба да је проста и здрава, која треба да нас крепи више није ни близу каква би требала да буде, она је толико оптерећена разним укусима, адитивима, конзервансима и антибиотицима, да ти и она убија оно људско у теби, а пре свега простоту и скромност.

Неко ће рећи ко ти гарантује да и код сељака није тако. Па што не нађеш неког сељака коме ћеш веровати, и коме ће бити исплатљиво да ти доноси храну. Многа добра на тај начин чиниш: јешћеш не нездраву храну којом данас масони заводе масе, већ нормалну храну која ће те крепити, улагаћеш у Српско село, а не у Мултинационалне компаније, које у трци за приносом стављају гене пацова у зелену салату...

Значи сваки одлазак у хипермаркет, једна рана више за Српско село. А смемо ли задавати више ране нашем селу!!!???

Лично сам био сведок да сељаци са Хомоља продају орахе 100% ничим не третиране, старе сорте ораха, по цени од 300 динара ољуштене, док су у Максију 600 динара, лошијег квалитета. На моје питање како су тако јевтини, рекли су да немају коме да их продају(навео сам пример ораха, мада је и слично са осталим производима)

Значи, Србине, поред тога што треба да пазиш ко ти је свештеник и епископ, пази и код кога љеб купујеш, кад већ сам нећеш да га правиш!

Раб Божији Србољуб

Последњи пут ажурирано ( среда, 17 јун 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 7 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.