header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Признавање "независног Косова"? Штампај Е-пошта
четвртак, 18 јун 2009

Да ли је учешћем представника Завода за заштиту споменика културе Србије у Комисији за обнову цркава и манастира КиМ Београд пристао на сарадњу са институцијама у Приштини

ЗА ИСТИМ СТОЛОМ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА „НЕЗАВИСНЕ РЕПУБЛИКЕ“ КОСОВО

Приштина, Београд - У последњем извештају генералног секретара УН Бан Ки Муна о раду Унмика помиње се, између осталог, да је 12. маја 2009. „после годину дана застоја одржан састанак Комисије за обнову цркава и манастира порушених у мартовском насиљу 2004. коме су присуствовали представнид косовског Министарства за културу, омладину и спорт, Српске православне цркве, Унмика и стручних служби заштите из Београда и Приштине", као и да је том приликом „усвојено пет тендера за које је током маја издвојено више од 900.000 евра". Бан је у оквиру обнове коју финансира и води Савет Европе најавио усвајања још три тендера вредна више од 700.000 евра.

Да ли је учешћем Завода за заштиту споменика културе Србије у овој Комисији за обнову после једностраних потеза Приштине, званични Београд пристао на сарадњу са институцијама „независног" Косова? Из опречних изјава званичника у Београду и Приштини тешко је закључити, док сам Бан Ки Мун у извештају СБ УН оцењује да „Комисија има значајну улогу јер је остала једино место где по питању културе баштине Београд и Приштина заједнички делују на техничком нивоу".

Вера Поповић-Лончарски, директорка Републичког завода за заштиту споменика и чланица Комисије за обнову, потврдила је за Данас да су представници Завода учествовали 12. маја на седници Комисије за обнову. Она објашњава да је Београд пристао да настави учешће у обнови и после једностраног проглашења независности КиМ, зато што је ,,постигнут договор да у Комисији учествује и званичник Унмика као гарант легалитета и спровођења Резолуције 1244".

- Обнова се спроводи у складу с Меморандумом о обнови потписаног 2005. између СПЦ и Министарства културе Косова. Учешће Завода у раду Комисије за обнову, с представницима Министарства културе Косова, није признавање независности - тврди Вера Павловић-Лончарски. Она каже да, „као техничко лице", не зна на којој је инстанци донета политичка одлука о наставку спровођења Меморандума.

Одговор на ово питање Данас није могао да добије ни у министарствима за КиМ и културу, као ни у седишту Владе Србије. Како Данас незванично сазнаје, после једностраног проглашења независности КиМ, СПЦ је од фебруара до маја 2008. привремено зауставила провођење обнове по Меморандуму. Да би превазишао застој у обнови, како објашњавају извори нашег листа, тадашњи заменик шефа Унмика Лоренс Росин предложио је да у Комисију уђе представник Унмика, који би заступао косовске институције, чиме би се олакшала ситуација, јер СЕ и Београд не признају једностране потезе Приштине.

Извори Данаса тврде да је у правну легалност Росиновог „модела" у име државних власти СПЦ уверио шеф српске дипломатије у две последње владе Вук Јеремић. У врху ДСС-а нашем листу је речено да претходна Коштуничина влада, која се у принципу противила спровођењу Меморандума, није дала „зелено светло" Росиновој идеји, нити је одобравала било какве састанке с представницима Министарства културе Косова.

Иако се између два маја Комисија за обнову више пута састајала, тек су на састанку 12. маја 2009. донете конкретне одлуке и усвојени нови тендери. Према сазнањима Данаса, министра за КиМ Горана Богдановића и саветника председника Србије Млађана Ђорђевића који су 19. маја присуствовали једној од седница Светог архијерејског сабора СПЦ највише је занимало управо спровођење саборских одлука о обнови цркава и манастира на КиМ, у складу с Меморандумом.

Александар Иванко, портпарол Унмика, објаснио је за наш лист да Цивилна мисија УН има представника у Комисији за обнову ,,на захтев СПЦ због њене немогућности да директно комуницира с Владом Косова". Иванко је потврдио даје „модел" за наставак рада Комисије за обнову по Меморандуму у условима једнострано проглашене независности КиМ идеја Лоренса Росина, али је избегао да прецизира да ли представник Унмика заступа косовске институције или је само посматрач.

- Унмик има представника и то је то - каже Иванко.

Унмик само посматрач"

Бурбуђе Дева, руководилац Одељења за културну баштину Министарства за културу Косова и члан Комисије за обнову, изјавила је за Данас да у овом телу представља Министарство Републике Косова, а да је члан Унмика само посматрач".

Јелена Тасић

Извор:„Данас“, 18.јун 2009.

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 18 јун 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 41 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Кад се бориш за веру своју, љуби веру своју свим срцем својим, јер ти је она дарована од Онога који тебе љуби. Вера је дар љубави, та твоја вера, Права Вера Православна, Србине брате!"

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.