header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Признавање "независног Косова"? Штампај Е-пошта
четвртак, 18 јун 2009

Да ли је учешћем представника Завода за заштиту споменика културе Србије у Комисији за обнову цркава и манастира КиМ Београд пристао на сарадњу са институцијама у Приштини

ЗА ИСТИМ СТОЛОМ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА „НЕЗАВИСНЕ РЕПУБЛИКЕ“ КОСОВО

Приштина, Београд - У последњем извештају генералног секретара УН Бан Ки Муна о раду Унмика помиње се, између осталог, да је 12. маја 2009. „после годину дана застоја одржан састанак Комисије за обнову цркава и манастира порушених у мартовском насиљу 2004. коме су присуствовали представнид косовског Министарства за културу, омладину и спорт, Српске православне цркве, Унмика и стручних служби заштите из Београда и Приштине", као и да је том приликом „усвојено пет тендера за које је током маја издвојено више од 900.000 евра". Бан је у оквиру обнове коју финансира и води Савет Европе најавио усвајања још три тендера вредна више од 700.000 евра.

Да ли је учешћем Завода за заштиту споменика културе Србије у овој Комисији за обнову после једностраних потеза Приштине, званични Београд пристао на сарадњу са институцијама „независног" Косова? Из опречних изјава званичника у Београду и Приштини тешко је закључити, док сам Бан Ки Мун у извештају СБ УН оцењује да „Комисија има значајну улогу јер је остала једино место где по питању културе баштине Београд и Приштина заједнички делују на техничком нивоу".

Вера Поповић-Лончарски, директорка Републичког завода за заштиту споменика и чланица Комисије за обнову, потврдила је за Данас да су представници Завода учествовали 12. маја на седници Комисије за обнову. Она објашњава да је Београд пристао да настави учешће у обнови и после једностраног проглашења независности КиМ, зато што је ,,постигнут договор да у Комисији учествује и званичник Унмика као гарант легалитета и спровођења Резолуције 1244".

- Обнова се спроводи у складу с Меморандумом о обнови потписаног 2005. између СПЦ и Министарства културе Косова. Учешће Завода у раду Комисије за обнову, с представницима Министарства културе Косова, није признавање независности - тврди Вера Павловић-Лончарски. Она каже да, „као техничко лице", не зна на којој је инстанци донета политичка одлука о наставку спровођења Меморандума.

Одговор на ово питање Данас није могао да добије ни у министарствима за КиМ и културу, као ни у седишту Владе Србије. Како Данас незванично сазнаје, после једностраног проглашења независности КиМ, СПЦ је од фебруара до маја 2008. привремено зауставила провођење обнове по Меморандуму. Да би превазишао застој у обнови, како објашњавају извори нашег листа, тадашњи заменик шефа Унмика Лоренс Росин предложио је да у Комисију уђе представник Унмика, који би заступао косовске институције, чиме би се олакшала ситуација, јер СЕ и Београд не признају једностране потезе Приштине.

Извори Данаса тврде да је у правну легалност Росиновог „модела" у име државних власти СПЦ уверио шеф српске дипломатије у две последње владе Вук Јеремић. У врху ДСС-а нашем листу је речено да претходна Коштуничина влада, која се у принципу противила спровођењу Меморандума, није дала „зелено светло" Росиновој идеји, нити је одобравала било какве састанке с представницима Министарства културе Косова.

Иако се између два маја Комисија за обнову више пута састајала, тек су на састанку 12. маја 2009. донете конкретне одлуке и усвојени нови тендери. Према сазнањима Данаса, министра за КиМ Горана Богдановића и саветника председника Србије Млађана Ђорђевића који су 19. маја присуствовали једној од седница Светог архијерејског сабора СПЦ највише је занимало управо спровођење саборских одлука о обнови цркава и манастира на КиМ, у складу с Меморандумом.

Александар Иванко, портпарол Унмика, објаснио је за наш лист да Цивилна мисија УН има представника у Комисији за обнову ,,на захтев СПЦ због њене немогућности да директно комуницира с Владом Косова". Иванко је потврдио даје „модел" за наставак рада Комисије за обнову по Меморандуму у условима једнострано проглашене независности КиМ идеја Лоренса Росина, али је избегао да прецизира да ли представник Унмика заступа косовске институције или је само посматрач.

- Унмик има представника и то је то - каже Иванко.

Унмик само посматрач"

Бурбуђе Дева, руководилац Одељења за културну баштину Министарства за културу Косова и члан Комисије за обнову, изјавила је за Данас да у овом телу представља Министарство Републике Косова, а да је члан Унмика само посматрач".

Јелена Тасић

Извор:„Данас“, 18.јун 2009.

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 18 јун 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 3 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.