header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Влада новчано подржала геј сајт Штампај Е-пошта
петак, 28 новембар 2008
ВЛАДА НОВЧАНО ПОДРЖАЛА ГЕЈ САЈТ
 
       Министарство културе доделило 256.500 динара интернет-презентацији организације Квирија центар 
 
       Министарство културе је на недавном конкурсу за пројекте у области информисања доделило 256.500 динара порталу невладине организације Квирија центар, који промовише права хомосексуалне популације. У два наврата укупно је, како је званично саопштено, подељено 42 милиона динара за дела која доприносе правовременом и објективном информисању и медијском плурализму.

         Душан Радуловић, главни и одговорни уредник Радио Београда, био је један од пет равноправних чланова комисије која је већала о пројектима пристиглим на конкурс за доделу новца из Фонда културе и информисања, тачније за ове друге – пројекте у вези са информисањем.

        – Пројеката је било сигурно око двеста, избор је направљен пре два месеца, сада је та одлука постала извршна – објашњава Радуловић. – Сматрали смо да интернет-сајт Квирије који, како је наведено у пријави, има за циљ ширење сарадње, може да користи разумевању у средини у којој има хомофобије. Допис је био интониран тако да нас је убедио да портал може да помогне да се људи боље упознају са суграђанима који живе покрај њих, а имају сва права док не почну да угрожавају друге. Одлучивао је квалитет пројекта, изглед портала доступног свакоме, без агресивности које организације те врсте понекад имају. Дакле, једна ствар, ем савремена, ем потребна овом нашем друштву.

          Ипак, он није желео да открива имена колега у комисији са којима је делио одговорност за деобу „културног динара”. У Министарству културе све је транспарентно, комисија је радила јавно, па се зна да су сем Радуловића новац за пројекте, од оних за локалне медије до Квиријиног сајта, а иначе НУНС-ови и УНС-ови представници, расподељивали још Ивица Милосављевић, Мирко Милетић, Мирослав Кос и Вера Баришић.

          Жеље оних који су конкурисали надмашивале су пет пута суму којом је комисија располагала. Ни Квирија центар није добио онолико колико је тражио. Али, изгледа да је први пут неко геј-лезбијско друштво добило помоћ од српске државе.

           – Најважније је да нас је ова држава признала као легалне грађане. Од новца је много битнија симболика. За шест месеци рада портала потребно нам је још оволико, али задовољни смо, имаћемо новац до краја фебруара, а онда ћемо конкурисати негде другде – каже Предраг Аздејковић, уредник сајта „Квирија веб портал”.

           Он подсећа да им је својевремено Министарство културе, у време Лечићевог мандата, одобрило помоћ од сто хиљада динара. Влада је пала, новац никад није уплаћен јер је нови буџет одобрен у време председниковања Драгана Којадиновића, чије је министарство конкурс одмах поништило, а саветник Бора Ђорђевић је у медијима тим поводом изјавио да му „не пада на памет да даје паре”.

        Иначе, Квирија је основана 2001. године као радна група при Социјалдемократској омладини СДУ, чији је циљ била једнакост ЛГБТ пред законом (скраћеница значи повезаност гејева, лезбијки, бисексуалних и трансродних особа). Ем једнаки, ем сада добише и три хиљаде евра. За почетак – звучи европски.

        Рајна Поповић

        [објављено: 28/11/2008]

       http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Vlada-novchano-podrzala-gej-sajt.lt.html

Последњи пут ажурирано ( петак, 28 новембар 2008 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.