header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Екуменски дијалог на Московској духовној академији 1998. Штампај Е-пошта
недеља, 25 јануар 2009

 Као што је "Светигора" већ објавила, у времену од 30. јануара до 5. фебруара 1998, делегација Екуменистичког савјета цркава налазила се у посјети Руској Православној Цркви, која је имала за циљ да да свој допринос слабљењу нарастајућег отпора екуменизму у овој Цркви, упознавањем са циљевима и дометима екуменизма "из прве руке", из уста самих његових предводника и идеолога, које су у делегацији представљали генерални секретар Екуменистичког савјета цркава, пастор Конрад Рајзер, и професор православног богословља из Париза, г. Николај Лоски.

Последњи број руског црквеног часописа "Ревнитељ православног благочашћа", из Барнаула (Московска Патријаршија, уредних игуман Алексиј Просвирин), објављује изводе из разговора којг су са њима водили представници студената Духовне академије и монаха Свето-Тројицке лавре приликом сусрета у Духовној академији у Москви. У наставку доносимо те изводе.

Пастор Рајзер: Црква се раздијелила, наш задатак је да је ујединимо. Јединство је дар Божији, њему треба тежити...

Професор Лоски: Одјељивање - то је јерес. Нама није иотребна изолација. Црква не треба да се затвара у сонствено самозадовољство.Чим јеретик пристане на дијалог са православпима, он престаје да буде јеретик...

Монах Севатије: Испада, дакле, да чим љекар приђе болеснику, овај више није болестан. Али, неопходан је лијек - Покајање. А њега ми код вас не видимо...

Јеромонах Павле: Имам утисак да ти људи не познају Јеванђеље...

Јеромонах Климент: Треба знати да ти људи који представљају Православну Цркву изражавају само своје приватно мишљење, а не мишљење Цркве у њеној пуноћи. Екуменизам - то је јерес и састоји се у томе да, ако истине нигдје и нема, треба је пабирчити.      

Монах Саватије: Друже генерални секретару Централног Комитета Екуменистичког савјета цркава, зашто сте овамо дошли ? (дуги аплаузи).

Пастор Рајзер: То мишљење о екуменизму је ваше лично мишљење.

Реплика из сале: Не, то је мишљење Цркве!... (бурна подршка).  

Професор Лоски: Јеретици су они који су тврдоглави!

Јеромонах Климент: А ви нијесте тврдоглави?! (преводилац, жена, чувши да су професора Лоског назвали тако, удара у плач) Црква се никада није затварала у себе, а свједочила је свима који то желе...

Јеромонах Павле: Нама предлажу да учествујемо у Екуменистичком покрету ради свједочења истине. Али, чињеница је да обраћења није било. Напротив, обраћење читаве једне секте (евангелиста) у Америци збило се не у оквирима екуменизма, него упркос њему. Зашто онда учествовати? "Не варајте се: ни блудници ни идолопоклоници, ни прељубочинци, ни рукоблудници, ни мужеложници, ни лопови ни пијапице, ни опадачи ни отимачи неће наслиједити Царство Божије".

Како онда схватити то што Екуменистички савјет цркава у својим званичним изјавама подржава удружења содомита (хомосексуалаца)?!

Пастор Рајзер: Поводом содомита ?... (даље је промрмљао нешто неразговјетно, а преводилац је превео: "Но, хм..." и раширио је руке).

РЕАКЦИЈА ПАСТОРА РАЈЗЕРА ПОСЛИЈЕ ОВОГ СУСРЕТА, У АМБАСАДИ ЊЕМАЧКЕ:

Пастор Рајзер: Новаца више за (Московску духовну) Академију нећемо давати, и доста већ пренемагања са том Русијом, вријеме је да се тамо уведе НАТО војска!...

Извор: „Светигора“, Духови 1998.г.

Приређивач: www.borbazaveru.com

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 07 децембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 50 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Кад се бориш за веру своју, љуби веру своју свим срцем својим, јер ти је она дарована од Онога који тебе љуби. Вера је дар љубави, та твоја вера, Права Вера Православна, Србине брате!"

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.