header image
НАСЛОВНА СТРАНА
„Сви свештеници Епархије канадске“: Верном народу Српске Православне Цркве у Канади Штампај Е-пошта
четвртак, 09 април 2015
Одговор на отворено писмо верницима Епархије канадске под насловом „У табору Лазаревом, или Вуковом?“, а на сајту „Борба за веру“

Драги верници Цркве Христове – Православне,

Опростите што вас узнемиравамо у ове дане Часног поста. Пост прате тешка искушења, па тако и ово. Немојте примати к срцу све што читате. Нарочито немојте она писма што нису потписана, или у којима је злоупотребљено нечије име (на жалост, постоје и такви случајеви). Свештеници Епархије канадске ће потписати ова слова. Заклели смо се, и дужни смо бринути о свом народу. Због тога вам се и обраћамо, са намером да спречимо саблазан која се путем интернета немилосрдно шири.

Свашта се пише на епархијском сајту „Источник“, и доларима узурпираном сајту „Борба за веру.“ Потписују се са разним именима, на пример: Петар, Ђуро, Марко, а на крају им је најмилији - Спасоје. Све су то српска имена: Поуздан извор, савет Епархије канадске, Редакција источника итд.

Они за нас кажу: „владику Георгија уходе попут фарисеја, који су уходили Господа Исуса Христа...“ Ово поређење нема смисла, јер владику Георгија нико не уходи. Све што се одиста десило, јесте да је Црква послала своју делегацију да прегледа књиге и анализира опште стање у Епархији канадској. То је сасвим нормална ствар, и још један доказ да Црква заиста брине о својој деци, а не као што то богохулници описаше: Долази „инквизиција“ са својим „ферманом“ и „златним гајтаном“. Заиста, огромну храброст или нешто друго, има онај који највеће синове Светога Саве назва „инквизицијом“. Боже опрости нам и смилуј се!

Дакле, једно је сигурно, владика Георгије се са својим присталицама бави манипулацијом вере и црквеног учења: „Њихови мотиви су другачији. Општепознато је да је владика Георгије један од неколико преосталих епископа Српске Цркве који се држи и бори за светоотачки и светопредањски богослужбени поредак. Он чува Веру чисту, како су нам је оци наши предали. А док не уклоне такве епископе, имаће муку да доведу ватиканског архијеретика у Србију.“ Ово је злоупотреба чињеница и обмана јавности. Уколико постоје докази о нерегуларности у трошењу средстава - народног новца, што и јесте разлог доласка Комисије САС СПЦ, онда владичин грех није то што је „правоверац“ , већ нешто друго, и то је велики преступ. Али, то ненаменско трошење уопште се не спомиње, дакле, познато је о чему је реч, али су изврнуте чињенице. То је други доказ о прикривању истине. Јавност се обмањује са „крупним“ вестима о „правоверном епископу“ који се противи „екуменистима“, блатећи и Синод и Патријарха и Комисију, стварајући тако од владике „жртву“, која то није. Зашто се не наводи прави разлог доласка Комисије?

„Ако владику Георгија свргну, Синод ће вам послати другог епископа. Новотарца и екуменисту. У том погледу немојте имати илузија. Сви новоизабрани епископи на последњем Сабору су листом екуменисти и новотарци. Тако ће бити и убудуће. Паписти имају потпуну институционалну власт у СПЦ. Задобили су је саборском већином.“ Зашто нико не доказује ове тврдње, већ блати без доказа, како би одбранио неодбраниво? Зашто манипулишу, позивајући се на народ, а наводно бранећ веру, а исти тај народ плаше „екуменистима и новотарцима“? Још један доказ о злоупотреби логике. Стварају „слику непријатеља“, а то је, заправо, пројекција њихових намера. Позивају на слогу, на народно јединство, као фетиш користе те речи, опомињу на Видовдан, а истовремено су точак смутње и свестрано раде против вере и народа.   Још један доказ њиховог демагошког аргумента, али и деловања.

„О поповима – завереницима, треба ли говорити? Њима је Бог - стомак, а Вера - занат...У нашој Цркви у току је Косовски бој. Знајмо да постоје само два табора: Лазарев и Бранковићев“ – ово није крсташки рат нити Косовски бој. Осим тога, митоманији, макар и символично говорили о миту, овдје места нема, јер га тако етички деградирају, пошто га злоупотребљавају у сврху дневне политикеи сопствених     нечасних     намера.   Само     се ауторитарна свест служи оваквим језиком, стварајући „издајнике“ и „правоверне“. Они слободу да се мисли и делује према савести и моралу, најзначајније што је Христос у свом учењу оставио, тумаче као слободу од било какве одговорности, а морал као одбрану од сваке критике. Тако праве још једну грешку позивајући се на осећања, мит и традицију и ауторитет самог Христа.          Још један доказ њихове неискрености, предубеђења и спремности да манипулацијом бране оно што се одбранити не може.

У њиховим текстовима много је аргумената који откривају њихову обрнуту логику, која не преза ни пред каквим средствима да докаже исправност, блатећи све који у тој логици виде озбиљну недоследност, грешке и   празнину.

А све то за новац чине, а често Јудине сребрњаке спомињу. Овога пута, по самим владичиним речима, није било 30, већ 17 пута више, и није било сребро, већ знак канадског долара на папиру. Толико о правој вери и борцима за веру.

Драга браћо и сестре, чувајте своју веру и не допустите да вас преваре или саблазне лажни браниоци и мученици. Онај који лаже тај и краде, ко краде тај и убија. Чувајте душу своју, да вас са лажима својим не погубе.

Ваши,

Свештеници Епархије канадске:

Протосинђел Василије (Гавриловић),

Протојереј-ставрофор Василије Томић,

Протојереј-ставрофор Живорад Суботић,

Протојереј-ставрофор Обрад Филиповић,

Протојереј-ставрофор Љубомир Рајић,

Протојереј-ставрофор Милутин Вељко,

Протојереј-ставрофор Војислав Павловић,

Протојереј-ставрофор Милојко Димитрић,

Протојереј-ставрофор Милован Средојевић,

Протојереј-ставрофор Лазар Вукојев,

Протојереј-ставрофор Васа Пејовић,

Протојереј-ставрофор Мирољуб Тодоровић,

Протојереј-ставрофор Првослав Пурић,

Протојереј-ставрофор Драгомир Нинковић,

Протојереј-ставрофор Радован Марић,

Протојереј-ставрофор Драго Кнежевић,

Протојереј Десимир Видовић,

Протојереј Малиша Миловановић,

Протојереј Јовица Ћетковић,

Протојереј Душан Гњатић,

Протојереј Горан Гојковић,

Протојереј Златибор Ђурашевић,

Протојереј Милан Јовановић,

Протонамесник Милош Пурић,

Протонамесник Ђорђе Цимеша,

Протонамесник Александар Гујаничић,

Протонамесник Александар Црногорац,

Протонамесник Марко Радмановић,

Протонамесник Ђуро Самац,

Јереј Јован Марјанац,

Архиђакон Стефан Икономовски,

Ђакон Ђурађ Којић.

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 09 април 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 39 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Кад се бориш за веру своју, љуби веру своју свим срцем својим, јер ти је она дарована од Онога који тебе љуби. Вера је дар љубави, та твоја вера, Права Вера Православна, Србине брате!"

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.