header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР
Са Светим Владиком Николајем из дана у дан (5) Штампај Е-пошта
уторак, 24 април 2012

 Владимир Димитријевић

„А ШТА СРБИ ПАРТИЈАШИ МИСЛЕ?“

(1)

– Владика Николај и политика –

Наслов овог текста преузет је из једног предсмртног Николајевог записа, нађеног у оставштини, у коме Николај тврди да су Срби сасвим неспремни за оно што ће се десити кад Тито оде са власти. У том запису, жички светлосник предвиђа да ће Хрвати, уз подршку Ватикана и прећутну сагласност англосаксонских политичара, с којима ће се Ватикан нагодити, опет бити спремни за рат против Срба. За то време, србски политичари ће свом народу нудити само „демократске изборе“; без обзира на то којој партији припадају, да ли су левичари или четници, они мисле само о „демократским изборима“. Гневни србски пророк их зове „партијашима“ с нескривеном осудом управо због њихове државничке кратковидости.

Детаљније...
 
Са Светим Владиком Николајем из дана у дан (4) Штампај Е-пошта
недеља, 22 април 2012

 Владика вели да се човечанство налази у опасности од три ствари:

1)  Интелектуализма без вере

2)   Индустријализма без земљорадње и 

3)   Интернационализма без благородног националног васпитања.

Детаљније...
 
Са Светим Владиком Николајем из дана у дан (3) Штампај Е-пошта
петак, 20 април 2012
           Пред Други светски рат (1935, прим. прир) владика Николај добио је од Хитлера орден за грађанске заслуге, што је лепо уредио немачко војничко гробље у Битољу из Првог светског рата, као Охридско-битољски владика. Орден му је предао у присуству патријарха Варнаве у Београду фон Херен, немачки посланик.
Детаљније...
 
Протојереј Александар Шаргунов: Догмат у хришћанском животу Штампај Е-пошта
четвртак, 19 април 2012

Питање: Зашто је догматика толико битна за православне? Можемо ли ту да будемо толерантнији и опуштенији?

Хришћанство није философски систем који покушава да објасни свет апстрактним појмовним и мисаоним формулама. На исконско питање људског разума: "Шта је истина?" – Христос је одговорио на Тајној Вечери Својим ученицима: "Ја сам пут и истина и живот" (Јн. 14,69). Истина – Бог живи – не може да се исцрпи системом догмата, и најразгранатија и фино исплетене мрежа дефиниција не може да обухвати божанску суштину.

Детаљније...
 
Са Светим Владиком Николајем из дана у дан (2) Штампај Е-пошта
четвртак, 19 април 2012
         ...Свакодневно читали смо Ново време, а највише су нас занимали извештаји са руског фронта. Наравно да су немачки извештаји били дотеривани како њима одговара, али се и из таквих извештаја видело да Немци губе и да се нагло повлаче. Обично пред ручак дође Патријарх и владика Николај у Василијеву собу, седну и онда се почне дневни коментар стања на ратишту и црта се фронт на мапи. Василије је био најревноснији у обележавању линије фронта. Чим би Руси ма где напредовали владика Николај је говорио: Иде Руја ко олуја.
Детаљније...
 
Још...
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 Следећа > Крај >>

Резултати 421 - 525 of 689
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

СА СВЕТИМ ВЛАДИКОМ НИКОЛАЈЕМ ИЗ ДАНА У ДАН -

ПОУКЕ:

 

Не понеси се мудрошћу. Ни туђом, јер није твоја. Ни својом, јер чим си се понео, значи да је немаш много. Ниједна лампа не гори док се не долива. Све се лампе могу напунити, а лампа мудрости никада.

+ + +

„Знање је светлост“, говоре охоли зналци, без радости и милости. Но, гле, Сахара има највише светлости, но зато је она увек усијан кадавер.

+ + +

Што веће богатство изван Бога, то већа бедноћа. Што веће знање изван Бога, то већа празнина.
Бог једини чини богатим и мудрим. Свет без Бога ствара просјаке и глупаке.

 

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.