header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Владимир Димитријевић: О продаји гробова Штампај Е-пошта
недеља, 31 март 2019

 Један од јунака Достојевског, Мармеладов, у „Злочину и казни“ вели да се достојанство може сачувати у сиромаштву али не и у беди. Беда бескрајно понижава човека, убија у њему вољу за животом, лишава га снаге да опстане у свету у коме смо. А Срби, од 1989. наовамо, све више тону у невиђену, афричку беду.

         Разлога је много: од ратова и санкција тзв. „међународне заједнице“ до лудачког срљања у неолиберални капитализам, који на европској периферији каква је наша показује своје огавно лице. Колика је наша социјална беда? Огромна. Преко пола милиона људи нема ни за основне потребе. У таквој ситуацији, људи долазе до очајничких поступака – као што су раније нудили своје бубреге на продају, тако сада нуде гробна места својих ближњих, да би, макар и на тај начин, зарадили неки динар. А то није зарада, него понижење, страва, проклињање самог себе. Гроб је светиња. Продаја светиње је знак крајњег слома народа. И то у доба кад је гробова све више, а колевки све мање, и кад се на нама испуњавају речи Светог владике Николаја из његове „Небеске Литургије“: “Тесна гробља, а мало гробара, гробарима отежаше руке!“  

Шта се дешава са Србима?

Може се гледати овако или онако, али најдубљи одговор је, као и увек, религиозно – метафизички. Изгубили смо заједницу са Богом као извором живота, пали смо духовно и морално – и нашли се овде где јесмо. Између осталог, изгубили смо свест о значају гробаља, о којима владика Николај каже да су најмногољуднији градови на свету. И додаје: Сама реч сахрана (сахранити), ова богонадахнута реч сељачка, казује нам суштину гробља. Сахранити значи сачувати. Гробље је, дакле, хранилница, или чуваоница. Чега? Наших ближњих, отаца и браће наше, највећега блага на земљи, блага Божјега.“ Зато је однос према покојнима у исти мах и однос према живима. А ми живимо у срамно доба, кад се мртви ниподашатвају, као што је то, у скупштинској расправи о закону о трансплантацији 2018, узвикнуо посланик владајуће странке, Александар Мартиновић, рекавши да мртав човек није више власник ничега, па ни сопствених органа. Наш угледни антрополог, Бојан Јовановић, у тексту „Култ и култура“, тим поводом је записао:“У свим културама, почев од најархаичнијих до савремених, права која имају чланови колектива не престају њиховом смрћу. Тренутком одласка са овог, имају право на достојан испраћај у други свет. Покојник се може казнити ускраћивањем тог права, а једна од највећих казни на коју појединац може бити осуђен је губитак права на погреб и гробно место. Тај посмртни аспект кажњавања, опомињао је да се човеково постојање не завршава његовом смрћу и да његово понашање за живота има своје последице у посмртном периоду. Такође су традиционално утврђена и права и обавезе колектива према својим умрлим члановима да их на одговараћи начин испрате у други свет. На обавезу поштовања не само својих, већ и туђих покојника и њихових гробова опомиње један од наших најупечатљивијих епитафа: "Ја сам био што и ти, а ти ћеш бити што сам ја".

Ако је тако, онда, без обзира на беду у којој смо, морамо водити рачуна о својим покојницима. Али, пут ка томе је наша морална обнова. Не смемо, како би рекао владика Николај, да оргијамо на гробљу: Човека подузима језа од кикота на гробљу. Не подузима језа само оне тупе душе, које не знају никад где се налазе. Место жалости стижу са свих страна Србије извештаји о забавама и маскарадама. Место поста свак је удвостручио свој апетит и своју прождрљивост. Место штедње спопала су нас два гадаринска беса: једне тврдичлук, друге раскош.         

Обновимо се духовно и етички, па ће и наша гробља достојанствено чувати наше покојнике.

ВЛАДИМИР ДИМИТРИЈЕВИЋ   

Франкфуртске Вести 30-31. март 2019.

Последњи пут ажурирано ( недеља, 31 март 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.