header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР
Свети Димитрије Ростовски: Свесрдно благодарење Богу за његова доброчинства Штампај Е-пошта
уторак, 17 јануар 2017
          О БЛАГОДАРЕЊУ

Тешко је, борба је непрестана, а живот је сложен. Разочарења је много, а идеали су стално на удару стварности. Па ипак, православни хришћанин нема разлога да се жали; свет нам није коначни дом, и нисмо овде заувек. Напротив – смисао нашег постојања је у благодарењу «о всјех и за всја». Има Неко Ко је свет саздао, и дао му Смисао, Сина Свога, да га утемељи у Свом Васкрсењу, чак и кад спољашње обличје космоса прође. Ми, људи, на први поглед космичка сирочад, плесан на ободу галаксије, у ствари смо синови Оца Небеског кроз Христа у Духу Светоме. И зато, уместо пролазних људских умовања, која нас прате само до гроба, после свега, речи једног свеца наше Цркве нека кажу, за крај, који је и почетак, оно што треба рећи.

Слава Ти, Боже, слава Ти, Боже, слава Ти, Боже!  

Детаљније...
 
Свети Владика Николај: Савремена Писма: Молитва и хлеб (из избеглиштав - одломак) Штампај Е-пошта
понедељак, 16 јануар 2017
           Какве везе има ово двоје, питате? Мора да има неке јаке везечим је Спаситељ учио нас да се молимо: “Хлеб наш насушни дај нам данас”. Знам, да ћете ви на ово брзо одговорити српском пословицом: Не тражи виноград молитве но мотике! Заиста, не можете се позивати на ову пословицу, прво што се она противи Христу, а друго што стоји у супротности са свом осталом религиозном мудрошћу српског народа. Она је несумљиво убачена у пословичну народну мудрост, као што су и неке ругобне “народне” песме убачене у збирке епске поезије српске, само да би је учиниле гломазнијом али не и светлијом.
Детаљније...
 
Поздрав Владике Николаја Заједници Храма Светог Ђорђа у Лорену Штампај Е-пошта
понедељак, 16 јануар 2017

 Драги мој председниче,

Брате Ралићу,

Веома ми је жао што Вама и српској црквеној заједници којој часно и ревносно преседавате не могу да упутим поздрав на други начин, осим писмено.

Детаљније...
 
Уместо честитке за српску Нову годину: Св. Владика Николај: О мученицима Христовим у наше дане Штампај Е-пошта
субота, 14 јануар 2017

  “Потом видјех, и гле, мноштво народа

којег не може нико избројати, од сваког

племена и рода и народа и језика, стајаше

пред пријестолом и пред Јагњетом, обучено

у хаљине бијеле, и палме у рукама њиховим.”

(Отк. 7,9)

Ово чудесно виђење вољеног Христовог ученика Светог Јована, који је надживео све друге апостоле. Пред старе дане видео је он Цркву Христову на земљи готово истребљену прогонима безбожника. У тузи својој он је морао питати Господа: “Шта је с Твојим обећањем, Господе, да врата паклена неће надвладати Твоју Цркву?”

Детаљније...
 
Трећа беседа Светог Јована Кронштатског о пастирској служби - одржата свештеницима у Сарапулу 1904.г Штампај Е-пошта
субота, 14 јануар 2017
          ... О свом душевном стању ја вам могу рећи, да испуњавам древно велико правило: nosce te ipsum (познај себе самог). То је управо садржај целог мог живота; и до сада ето ја не престајем познавати самога себе. Кроз ово познавање самога себе ја познајем своју безпомоћност у сваком погледу, и то ме приводи к смирењу. Знам, да све што ја чиним добро, то чиним по милости Божјој, по Његовој благодати; док све рђаво произилази лично од мене, од моје покварене природе и од општег непријатеља нашег спасења. Помоћ пак Божију ја видим на себи у свему, и сматрам себе најленијим и најгорим од свих пастира руских; јер кад би ови Божији дарови, које сам ја примио, били дати ма коме другоме, он би учинио далеко више добра од мене.
Детаљније...
 
Још...
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 Следећа > Крај >>

Резултати 1 - 105 of 656
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 64 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

СА СВЕТИМ ВЛАДИКОМ НИКОЛАЈЕМ ИЗ ДАНА У ДАН -

ПОУКЕ:

 

СУНЦЕ ПРАВДЕ

Што год Христос као Сунце правде стоји више, то су наше људске сенке мање и краће; а што год је Христос ниже на видокругу нашем, то су сенке људске јаче и дуже. Када Христос потпуно ишчезне са нашег видокруга, онда се сенке људске издужују и међу собом преплићу и бију као авети. 

Такво аветињско време доживљавао је хришћански свет доста пута.

Доживели смо га и ми у наше доба, и не једном. Ми нисмо ценили светлост и светлост се удаљила од нас; волели смо своје густе и дугачке сенке, па својим сенкама прекрили сву земљу.. И Бог је ишчезао са хоризонта европског.

Јер, Бог се људима не намеће. Сваку твар у васиони Он држи чврсто под Својом влашћу, у својој крепкој руци; само се човеку не намеће, само је човеку оставио на вољу да бира: или са светлошћу или са тамом; или у рај са Анђелима, или у рит са жабама; или бити син Бога Свевишњега, или се признати за сина кала лончарскога и ћумура ковачкога.

 

 + + +

ТРИ ПРЕДМЕТА

О три предмета не жури да говориш:

О Богу - док не утврдиш веру у њега,

о туђем греху - док се не сетиш свога, и

о сутрашњем дану - док не сване.


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.