header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow БОРБА ЗА ВЕРУ
Архим. Софроније (Сахаров) о јереси цариградског неопапизма у светлости православне тријадологије Штампај Е-пошта
БОРБА ЗА ВЕРУ
недеља, 24 новембар 2019
           Глава Васељенске Православне Цркве је Христос

Тренутно се налазимо у фази заоштравања унутрашњег црквеног проблема који се може назвати „самополагање“ Цариградске патријаршије за наводну главу Васељенске Православне Цркве. Заправо, овај проблем постоји већ више деценија и има корен дубоко у историји Цркве.

Детаљније...
 
Хитлер као Високи заштитник Свете Горе Штампај Е-пошта
БОРБА ЗА ВЕРУ
понедељак, 28 октобар 2019

 Поучени искуством из Првог рата, када су Бугари чинили злочине на Светој Гори, Дупли сабор Свете Горе је на свом заседању од 12. априла 1941. донео одлуку да се обрати Адолфу Хитлеру са молбом да је узме под свој лични протекторат примајући на себе титулу гувернера Свете Горе. Писмо је послато 26. априла 1941. а молба светогорске управе је одмах услишена. 

 

Детаљније...
 
Радослав М. Грујић: Фанариоти Штампај Е-пошта
БОРБА ЗА ВЕРУ
понедељак, 02 септембар 2019
       Насиља грчких владика, тих злогласних Фанариотадодијавала су Српском Народу у јужним крајевима већ и пре пропасти Пећске Патријаршије. А када би им народ ускратио послушност они би га проклињали и турском силом упокоравали. Због тога су читава села и крајеви наши десетинама година остајали без свештеника и богослужења; те је народ сам држао Крсну Славу своју и на развалинама храмова својих причешћивао се преломљеним крсним колачем заливеним вином. И није чудо што су у таковим приликама многи слабији Срби подали у очајање, и да избегну двоструко ропство напуштали веру отаца својих па примали Мухамедовство.
Детаљније...
 
Осам векова Цркве Светосавске - Ђоко Слијепчевић: Српско Православље Штампај Е-пошта
БОРБА ЗА ВЕРУ
недеља, 25 август 2019

 1.

Уобичајено је, и то не без разлога, да се у српском облику православља гледа нешто самосвојно и различито од православља других православних народа. Одмах треба истаћи једну основну ствар: између српског облика православља и православља као целине нема никаквих ни догматских ни обредних разлика. И црквено-догматско учење и стара православна црквена традиција исти су код свих православних народа. Сваки православни хришћанин осећа се у свакој националној цркви као у својој рођеној и, осим језика на коме се врши богослужење, све му је, у свим православним црквама, своје и присно.

Детаљније...
 
Осам векова Цркве Светосавске Штампај Е-пошта
БОРБА ЗА ВЕРУ
субота, 10 август 2019

 УВОД УРЕДНИШТВА

Од данас, ако Бог да, почињемо да објављујемо текстове који ће бити у оквиру теме „Осам векова Светосавске Цркве“. То ће бити текстови о значају Цркве за историју нашег народа, који ће нас подсећати ко смо, шта смо и куда идемо. И шта морамо да бранимо, да никад не одустанемо. Господе, благослови!  

+ + +

Протојереј Бранко А. Цисарж

Неколико сведочанстава о верском животу у Србији у време устанка

Детаљније...
 
Још...
<< Почетак < Претходна 1 2 3 Следећа > Крај >>

Резултати 1 - 105 of 255
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ДУШЕКОРИСНЕ  ПОУКЕ ИЗ ОПТИНСКЕ ПУСТИЊЕ:
(избор и превод са руског: "Борба за веру"
 
"Када је Бог у твојој лађи, то не значи да олује неће бити, већ да твоја лађа неће потонути".
 
"Јеванђеље је као падобран - неће ти користити ако је затворено".


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.