header image
Како ће бити умањен број српских жртава у Јасеновцу – сценарио Штампај Е-пошта
понедељак, 09 септембар 2019

 Г. Ефраим Зуроф, директор Центра „Симон Визентал“ из Јерусалима, изјавио је приликом посјете Београду 29. августа о. г. да број жртава у Јасеновцу оцјењује на око 100.000, а да је до сада пописано око 83.000 жртава. Неке је ово умањење броја пострадалих изненадило, а некога и није.

        Наиме, српске жртве су претежно живјеле у сеоским срединама и  углавном нису пописане а јеврејске жртве су досад пописане око 85%-90%, јер су углавном живјеле у градовима и ту је било лакше пратити страдавање жртава. И жртве међу антифашистима Хрватима и муслиманима су претежно познате (пуно их је било из градова и већином су били евидентирани и као сарадници партизанског покрета). Тако се, при умањивању броја жртава у Јасеновцу, највећи број односи на Србе и (мањим дијелом) на Роме, који су такође углавном живјели у руралним срединама и довођени су у масама, без икаквог испитивања или разлога, самим тим и без документације о саслушавањима итд.

Наша јавност међутим не зна да се, у складу са горе изнесеним бројкама, спрема и „научно“ (или „знанствено“) умањивање броја јасеновачких српских жртава, у организацији појединих српских институција и појединаца. Јавност још није обавијештена да је за 21. до 23. октобар 2019. планиран симпозијум у просторијама Народне библиотеке Србије у Београду, на којем ће се говорити о броју жртава. Основни циљ тог скупа, на којем ће учествовати појединини историчари и личности из друштвеног живота (пре свега српског и јеврејског народа) биће да се „докаже“ да број јасеновачких жртава није већи од 100.000 до 150.000 – отприлике у оквиру бројке коју је споменуо г. Зуроф. Код припрема симпозијума је најактивнија институција (односно гурнута у први план као извршилац наређења) Музеј жртава геноцида из Београда, на челу са директором Вељком Ђурићем и председником Савјета тог Музеја Јованом Ћулибрком, владиком славонским. Владика Јован је своје информације о мањем броју (српских) жртава изгледа у великој мјери стекао током изучавања тематике холокауста, за вријеме свог вишегодишњег боравка у Јерусалиму. Своје знање сада успјешно преоси и на В. Ђурића, тим лакше што директор зависи од предсједника Савјета своје установе...Владика Јован при томе и унутар СПЦ „штити леђа“ заговорницима ревизије историје о Јасеновцу, јер територијално покрива Јасеновац (славонска епархија) а истовремено је и предсједник Одбора за Јасеновац Светог архијерејског сабора СПЦ. Тако ће и СПЦ индиректно „лећи на руду“ и тобож благословити одрицање од многих српских жртава Јасеновца. План је добро осмишљен, на умањењу броја Срба пострадалих у Јасеновцу се систематски ради. Остаје само да видимо да ли ће стимулација за заинтересоване бити добра, односно ко ће се од српских историчара овоме прикључити и учествовати у ревизији историјске оцене. То ћемо знати 21. октобра.

Посматрач С.Ј.

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 09 септембар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.