header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Синод Константинопољске патријаршије издао коминике о Светом Причешћу Штампај Е-пошта
петак, 26 јун 2020

  „Тајном над Тајнама не може се пренети никаква болест“, - констатовао је Синод и одбио да промени праксу причешћивања због корона вируса

Константинопољска патријаршија је на једном од синодалних заседања одржаних 25. јуна 2020. године у Шамбезију у Женеви, донела уредбу о Светој Тајни Евхаристије.

Фанарски синодалци, разматрајући позиције поглавара Помесних Православних Цркава, исказаних у одговорима на писмо патријарха Вартоломеја о начину раздавања Светог Причешћа, донели су закључак у неколико тачака.

По мишљењу Синода Константинопољске патријаршије,

„Тајна Божаствене Евхаристији није подложна разматрању, зато што ми верујемо да се кроз Њу верницима даје Тело и Крв Спаситеља Христа на опроштај грехова и на живот вечни“.

Такође се каже да се

„преко те Тајне над Тајнама не могу пренети никакве болести. Из тог разлога, Црква остаје непоколебљива и неприклонива у свом учењу о природи Тајне Светог Причешћа“.

По питању

„начина раздавања неизрецивих Тајни верницима, Црква, држећи се Светог Предања, нераскидиво повезаног са свекодневном црквеном праксом и опитом Причешћа, не сматра потребном променту ове праксе, нарочито под притиском спољних фактора“.

Истовремено, Фанар је позвао архипастире који служе у дијаспори и повремено, у циљу икономије, прилагођавају локалним законима у погледу Причешћа, да делују „с пастирским осећајем и одговорношћу, и увек у координацији са Свештеним центром на Фанару“.

После овога, Руска Православна Црква остаје једина Помесна Православна Црква која је због корона вируса одступила од Светог Предања и променила древну црквену праксу причешћивања верника.

 

По материјалу са: "Руска линија"

Приређивач: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( петак, 26 јун 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.