header image
Откривени нежељени ефекти лиценциране руске вакцине од COVID-19 Штампај Е-пошта
петак, 14 август 2020
            Код добровољаца, на којима је испитивана руска вакцина од корона вируса «Гам-Ковид-Вак», регистрована су 144 нежељена ефекта. До таквог закључка дошло је издање „Фонтанка“, проучавајући извештај Центра Гамалеи у коме је направљена вакцина.

 „Код 38 испитаника, утврђене су 144 нежељене реакције. Код добровољаца су после вакцинације регистровани натеченост, бол, хипертермија и свраб на месту давања препарата“, - преноси издање. Појашњено је да су међу најчешћим симптомима били слабост, повишена температура, губитак апетита, главобоља, пролив, бол у орофаринксу, зачепљеност носа, грлобоља, пирексија, астенија и ринореја.

При том, вакцина има старосно ограничење од 18 до 60 година, то јесте она је забрањена деци и пензионерима. Такође, лек је контраиндикован трудницама и дојиљама. Трајање заштите вакцине, њена интеракција са другим лековима и концентрација антитела довољна да спрече развој болести нису познати. „Гам-Ковид-Вак“ треба користити са опрезом код хроничних болести и алергија. Сва ова ограничења објашњавају се чињеницом да је вакцина тестирана пребрзо и на малој групи људи.

Произвођач прецизира је примена „Гам-Ковид-Вак“ могућа само у медицинским организацијама које имају право на вакцинацију становништва. А места на којима се спроводи вакцинација треба да буду опремљена анти-шок терапијом у случају предозирања.

Подсећамо, председник Владимир Путин најавио је у уторак, 11. августа, регистрацију руске вакцине против коронавируса. Планирано је да ће лек бити пуштен у цивилни промет од 1. јануара 2021. године.

 

Источник: http://katyusha.org/view?id=14922

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( петак, 02 октобар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.