header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Предраг Вучинић: О мржњи Штампај Е-пошта
четвртак, 24 март 2022

 У  "цењеном" листу "Данас", "цењена" колуминисткиња Сафета Бишевац је је написала текст у коме каже:

"Kao i mnogi, ne mrzim Ruse, mrzim Putina".

Као бошњанка из Новог Пазара претпостављам да Сафета не зна много о Вери Православној. Од многобројних текстова са православним гледањем  о мржњи да издвојим само један Светог Макарија великог:

"Мржња зависи од раздражљивости, раздражљивост – од гордости, гордост - од сујете, сујета - од маловерја, маловерје – од тврдоће срца,  тврдоћа срца - од нерада, нерад - од лењости, лењост - од унинија, униније - од нетрпељивости, нетрпељивост - од сластољубља. Молитва зависи - од љубави, љубав - од радости, радост - од служења, служење – од наде, нада - од вере, вера - од послушања, послушање – од простосрдачности".

Да додамо и делове песме "О мржњи" Јована Дучића (Јутра са Леутара):

"Човек не мрзи другог човека него само ако га се боји, и зато мржња и страх иду напоредо. Ако се човек, напротив, не боји свог противника, онда га и не мрзи, него га презире … Мржња заслепљујеи најпаметнијег, тако да овај обневиди за све врлине које би могао имати његов противник; а ово значи унижење колико за срце толико и за разум оног који мрзи …".

 Поред Сафете претпостављам (нисам баш сигуран) да у листу "Данас" раде и њене колеге православни хришћани. Мислим да је њима као православнима дужност да својој колегиници објасние да је код нас верујућих у Створитеља, а који представљамо већину у држави Србији, постоји другачије гледање на мржњу него код оних који у Христа не верују, па би то ипак требала да поштује и цени. 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 24 март 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 5 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.