header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Украјинска Православна Црква Московске патријаршије одбила да одржи литију на Дан Крштења Русије Штампај Е-пошта
четвртак, 28 јул 2022

 МОСКВА, 27 июл – РИА Новости. Канонска Украјинска Православна Црква (УПЦ) неће одржати традиционалну литију на Дан Крштења Русије 2022. године, изјавио је за РИА Новости начелник информативно-просветног одељења УПЦ, митрополит Нижински и Прилуцки Климент (Вечерја).

"Украјинска Православна Црква прославиће Дан Крсне славе Русије и успомену на Светог Кнеза Владимира служењем Божанствене Литургије у својим црквама и манастирима. Традиционалне литије ове године неће бити", рекао је митрополит.

Традиционално, у част овог дана, литије се одржавају у многим земљама канонске територије Руске Православне Цркве, укључујући Украјину. Канонска УПЦ је уочи празника одржала молитвени ход са чудотворним иконама и моштима Светитеља, који је ишао од парка Владимирска горка улицама Трехсвјатителском, Хрушевском и Ивана Мазепе до Кијево-Печерске лавре. 2021. године у поворци је учествовало 350 хиљада људи, што је шест пута више од цифара које је објавила украјинска полиција.

Дан крштења Русије, који се догодио 988. године, обележава се у Руској Православној Цркви 28. јула. У православном црквеном календару ово је дан сећања на кнеза Владимира (960-1015), крститеља Русије. Од 2010. године празник је државни меморијални датум у Русији.

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 28 јул 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.