header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Да је прошао предлог Брижит Макрон, кров цркве Нотр Дам би имао богохулни облик Штампај Е-пошта
понедељак, 09 јануар 2023
          Супруга француског председника Емануела Макрона залагала се за обнову крова цркве Нотр Дам у модерном стилу, а он је по том предлогу требало да има облик „фалуса са златним лоптама“, открила је у својим мемоарима бивша француска министарка културе.

Према мемоарима које је објавила Розелн Башело, Бригите Макрон јој је предложила фалусни дизајном након што је инсистирала на савременијем облику крова легендарне цркве која је страдала у пожару.

Розелин Башелот (76), коју је председник Макрон сменио прошле године, отворено се супротставила покушајима да се кров цркве обнови неким модернистичким пројектом.

Коначан дизајн обнове је потврђен у јулу 2020. године, Макронова влада је изразила своје разочарење одлуком након, да ће торањ бити поново изграђен по угледу на оригинал.

Она је такође навела да је Макронова влада оптужила да „ради оно што сама жели“ у вези са обновом.

„Када сам се вратила у министарство, канцеларија је била у стању нервозе: Јелисејска палата је сањала о „архитектонском гесту“ и оптуживала ме да радим оно што желим“, пише она

„Не жалим због ове непослушности када ми на ручку са Брижит Макрон, неколико дана касније, показала пројекат на чијем врху је нека врста усправног фалуса са базом окруженом златним куглицама. Био је то један од бројних карактеристичних дизајна које су предложиле архитекте, након што је председник Макрон отворено подржао „савремени архитектонски гест... пошто торањ није био део првобитне катедрале“.

Један такав предлог британског архитекте Лорда Фостера укључивао је трансформацију торња у „супер танку иглу која додирује небеске облаке“.

Други поднесци међународних архитеката укључују идеју Александра Шасанга који је предложио модерну стаклену призму, док је архитекта Матје Леанер предложио дизајн налик пламену.

Поновно отварање катедрале Нотр Дам требало би да се обави у Паризу 2024.

 

Извор: "Курир.рс"/"Daily Mail"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 09 јануар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.