header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Митрополит немачки Марко о прогону УПЦ: Хитлер није ишао тако далеко Штампај Е-пошта
понедељак, 23 јануар 2023

 Епископ РПЦЗ је сигуран да лишавање држављанства архијереја УПЦ и покретање кривичних поступака против њих у периоду великих празника није случајност, већ облик прогона.

Митрополит немачке и берлинске РПЦЗ Марк (Арнт), који је рођен 1941. године у нацистичкој Немачкој, сматра да се украјинске власти према Цркви понашају горе него што је то био Хитлер у своје време. Владика је ово изјавио у интервјуу за „Православие.ру.

Одговарајући на питање да ли је могуће повући паралеле између прогона хришћана под Хитлером и тренутне ситуације у Украјини, рекао је: „Нажалост, то је немогуће. Хитлер није отишао тако далеко као украјинске власти. Покушао је да створи „цркву“ која би зависила од њега и његове владе или би била под њиховом апсолутном контролом, али није нарочито успео. Чак ни протестанти и католици који су деловали под Хитлеровим режимом нису били прогањани на овакав или други начин.

Архијереј РПЦЗ је сигуран да су претреси, лишавање украјинског држављанства свештенства УПЦ и покретање кривичних поступака против њих за време великих православних празника „софистицирани облик прогона“.

„Наравно, ово није само случајност. Као што сам већ рекао, чак ни Хитлеру то није пало на памет“, нагласио је митрополит.

Према Владикином мишљењу, лишавање УПЦ права да служи у Успенском и Трпезном храму Кијево-Печерске лавре и давање таквог права другој конфесији је „јасан знак прогона Цркве“.

„Апсурд ситуације је у томе што су после пада совјетске власти ови историјски и верски објекти, који су увек припадали Цркви, даље у совјетском духу остављени под контролом световних власти. Они нису враћени Цркви, иако их је Црква сама обновила – у нади да ће пре или касније сва ова имовина бити пренета на њу, као што се дешавало у другим земљама. Али ништа слично се није догодило у Украјини. Нешто слично се догодило и у Црној Гори претпрошле године, где су људи одлазили на барикаде. У Украјини нема таквог покрета, тамо су људи потпуно застрашени. Дакле, власти могу по свом нахођењу продужити или раскинути уговор о закупу црквене имовине“, рекао је владика.

Он је упоредио прогон Цркве у савременој Украјини са прогоном хришћана у првим вековима наше ере.

 „Сви ови напори имају за циљ да се УПЦ прогласи непостојећим или да се забрани њено деловање широм Украјине. Она је у појединим крајевима већ стављена ван закона, а сада се прогони широм земље“, рекао је архипастир.

Он је такође упозорио вернике да не прелазе у ПЦУ у случају забране канонске Цркве: „Мислим да би то било погрешно. За оне који то ураде, такав корак ће нанети духовну штету, јер ПЦУ није црквена организација, њу су створиле секуларне украјинске власти, држава, и нема право црквено општење. То се манифестује чак и у томе што уопште немају монахе. Рецимо, Михајловски манастир у Кијеву, који они контролишу, стоји празан“.

Како је пренео „СПЖ“, митрополит Марко је раније рекао да су појачани претреси у становима епископа, свештеника, верника, у манастирима и храмовима УПЦ метод застрашивања, а „Украјина је веома далеко од тога да буде демократска држава“.

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 23 јануар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.