header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Предивна беседа митрополита Луке, који је тренутно у најстрожем посту - гладовању Штампај Е-пошта
четвртак, 30 март 2023

 Христос је међу нама, драги моји читаоци!

Размишљања о данашњем читању Старог завета. Лот и његова породица живели су у Содому. Грешници овог града дали су све од себе да им се он уподоби. Али праведници су трпели њихову охолост и злобу, у свему следећи вољу Божију. То је оно што Бог очекује и од нас, јер живимо у свету који све више личи на Содом и Гомор.

Највероватније, Лот се жалио Авраму на ове становнике, како му се ругају. А сада Аврам види како ће Бог казнити становнике Содома и Гомора. Чини се да само треба скочити од радости, викнути: "Хвала Богу, коначно је време!" и, користећи пријатељске односе са Богом, унесите добру реч о свом нећаку и рођацима. Али Авраам се чудно понаша. Он не проговара ни реч о Лоту, не тражи да га Бог случајно не повреди, већ почиње да се усрдно моли за оне зле људе од којих је страдао његов синовац.

Авраам није просто питао Бога. Он је некако смело почео да се цењка са Њим. „Али ако тамо нађеш неке праведнике, онда ћеш поштедети?“, „А ако још мање, онда ћеш их можда и помиловати?“ Упркос томе, Бог толерише ово „ценкање“, спушта се на Авраамове захтеве, слаже се са њима, чини уступке.

Бога није требало подсећати на Лота, Он је Сам знао како се с њим исправно поступа. Господ је могао директно да каже Аврааму: „Нема праведника у Содому и Гомору, престани да се погађаш“. Али изгледа да су се и Богу допало ово ценкање. Зашто? Да, јер Он жели да ми у односу на грешнике будемо не судије, него заступници, како бисмо тражили не оно за шта треба да буду кажњени, већ оно што би могли да буду поштеђени.

То је оно што Бог очекује од нас данас. Христови следбеници су понижени, пребијени, оклеветани, спремни да буду растргнути. Да ли да проклињемо своје прогонитеље? Да ли им желиш зло? Да ли треба да тражимо од Бога да им пошаље небеске казне? Наравно да не. Ако желимо да будемо Божији пријатељи, онда морамо чинити као што је чинио Божији пријатељ Авраам – молити се за наше непријатеље. Да ли ће нас Господ послушати или не, већ је ствар Божијег суда, Он сам зна како да се понаша са становницима Содома и Гомора. Од нас, међутим, очекује срце милосрдно, или, у најгорем случају, барем да се не љутимо на своје непријатеље, не проклињемо их и не призивамо на њих гнев Божији.

Превод и приређивање: "Борба за веру"

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 30 март 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.