header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Дубока подела у Цркви Кипра око "ПЦУ" Штампај Е-пошта
четвртак, 15 јун 2023

 Свети синод Кипарске Православне Цркве није разматрао случај митрополита пафоског Тихика

 У званичном саопштењу протеклог Синода нема ни речи о  демаршу владики Тихику, иако је Архиепископ кипарски Георгије запретио да ће у ову ствар увући чланове Синода...

У главном граду Кипра, Никозији, 13. јуна 2023. године, под председавањем Архиепископа кипарског Георгија, одржан је састанак Светог Синода Кипарске Православне Цркве, на коме је требало да се разматра питање управљајућег епископа једне од највећих епархија Кипарске Цркве, митрополита пафоског Тихика, који је одбио да саслужује на Светој Литургији којом је началствова предстојатељ Кипарске Цркве, зато што је архиепископ Георгије на њој поменуо лажног „митрополита“ Сергеја (Епифанија) Думенка, вођу „ПЦУ“.

Карактеристично, након скандала који је настао, Архиепископ кипарски Георгије је активно коментарисао ситуацију у грчким медијима и чак запретио да ће целу Цркву, а посебно чланове Светог Синода Кипарске Православне Цркве, привести на „опомену” митрополита Тихика. Међутим, у стварности се показало да Синод није разматрао ово питање.

Не може се искључити да је предстојник Кипарске Цркве ипак покушао да покрене ову тему на Синоду, али, по свему судећи, није могао да нађе подршку значајног дела чланова Синода, да би донели било какву одлуку по овом питању. Зато у званичном саопштењу о резултатима Синода нема ни речи о томе да се ово питање расправља.

Ако је то тако, а питање демарша епископу Тихику није поднет Синоду управо због подршке значајног броја епископа, а не из формалних разлога, ова чињеница може значити да у Кипарској Православној Цркви постоји значајан део трезвеноумног свештенства и епископа који упркос свему остају верни канонском Православљу.

Превод и приређивање: „Борба за веру“

Извор: „Русская линия“

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 15 јун 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 77 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.