header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Правблог": „Стари екуменизам“ патријарха Вартоломеја је лево-либерални троцкизам Штампај Е-пошта
уторак, 27 јун 2023

 Константинопољски патријарх Вартоломеј одржао је 18. јуна говор на скупштини Конференције европских цркава у Талину о будућности екуменизма у Европи и изградњи „хришћанске Европе“. Према његовом мишљењу, европске хришћанске цркве не би требало да заостају за политичким интеграционим процесима и треба да постану отворене једна према другој.

Шеф Фанара оптужио је хришћанске савезе који подржавају традиционалне вредности да користе реторику „културних ратова“ и промовишу неку врсту „новог екуменизма“.

Према његовим речима, „нови екуменизам“ је наводно „постао сила подела и уништења“, за разлику од екуменизма двадесетог века, који је „замишљен као начин да се допринесе визији заједничког човечанства и општег добра." Сличну оцену хришћанског конзервативизма, иначе, износи не само патријарх Вартоломеј, већ и један број либералних теолога.

Немогуће је не приметити у њиховој логици најгрубљу замену појмова. Они једноставно све окрећу наопачке, надајући се да њихова публика неће приметити очигледну контрадикцију.

По њиховој логици, конзервативизам је модернизам, а либерализам традиционализам! Конзервативци су агресивни типови, а либерали "Божији маслачак" за мир и љубав! Орвел у свом најбољем издању!

Њих послушавши, свет је пуном паром ишао ка прижељкиваном јединству, све док се зли конзервативци нису појавили 60-их година и покренули озлоглашени „културни рат“, који се потом, као резултат глобализације, проширио по целом свету и постао препрека људском напретку, благостању и јединству.

Али, није ли конзервативизам на много начина био природан одговор на уништавање основних културних и верских вредности и веровања?

Управо културни либерали су постали агресивна (и тренутно доминантна!) сила која се супротставила бројним хришћанским вредностима и почела да промовише абортус, ЛГБТ, трансхуманизам, одбацивање културног и верског идентитета итд.

Није ли то оно што је поделило друштво? Није ли управо брутално насиље над слободом савести препрека правом дијалогу, а не његова лажна лево-либерална верзија? Управо агресија савременог западног културног и политичког лево-либерализма пре свега забија клин између народа и верских заједница, а никако конзервативизам појединих „хришћанских савеза”.

Јединство које проповеда патријарх Вартоломеј је лажно јединство (јер захтева потчињавање једном центру и одрицање од истинске саборности и права Помесних Цркава).

Искрено речено, „стари екуменизам“ Вартоломеја може се квалификовати као „православни троцкизам“, који жели да се цео свет потчини западној псеудоуниверзалној „лево-либералној“ партији, упркос њеној очигледној антихришћанској оријентацији. Истовремено, поглавар Фанара једноставно прикрива свој лево-либерални модернизам под наводно вековни начин Православља.

У овом контексту, хришћански конзервативизам треба да укаже на слабости „левичарске” верзије хришћанства. А ову критику је једноставно немогуће игнорисати са интелектуалном искреношћу. Међутим, шеф Фанара и њему слични - Говорун, Лученко-Шишков и други - немају такву искреност.

 Превод и приређивање: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 27 јун 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 72 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.