header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Покатоличавање Украјине се наставља Штампај Е-пошта
четвртак, 29 јун 2023
         Зеленски је 28. јуна 2023. године регистровао нацрт закона 9431 којим се предвиђа укидање прославе Рождества Христовог 7. јануара у Украјини, као и одлагање датума Дана државности и Дана бранилаца, који се поклапају са православним празницима Дана крштења Русије и Покрова Пресвете Богородице.

У образложењу се наводи да је „сврха предлога закона да се напусти руско наслеђе наметања Божића 7. јануара и да се одреди датум за прославу Божића 25. децембра”.

Зеленски је подсетио да су 24. маја 2023. украјински расколници у лицу ПЦУ „одобрили на Архијерејском сабору потпуни прелазак са 1. септембра 2023. на нови, новојулијански календар, према којем већина православних цркава у свету живи и који, посебно, предвиђа прославу Рождества Христовог 25. децембра, а не 7. јануара.

Као резултат тога, „одлагање датума прославе Дана државности Украјине (са 28. јула на 15. јул), када се спомиње сећање на изузетног државника Светог Владимира Великог, равноапостолног кнеза у г. Кијеву се одаје почаст и Дан бранилаца Украјине (од 14. октобра до 1. октобра), који је повезан са украјинским војним традицијама поштовања Дана Покрова Пресвете Богородице.

Предлог закона предвиђа укидање празника 7. јануара, 28. јула и 14. октобра. Поред 25. децембра, предложено је да се празници славе 15. јула и 1. октобра. Тако ће празници Рождества Христовог, Крштења Русије и Покрова Пресвете Богородице (по јулијанском календару) у Украјини сада бити радни дани.

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: Москва Трећи Рим

Превод и припрема: НИКО ИСХС + NIKA

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 29 јун 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.