header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Синод Белоруске Цркве понудио је монасима Лавре уточиште у манастирима Белорусије Штампај Е-пошта
среда, 05 јул 2023

 Синод Белоруске Православне Цркве је настављене покушаје украјинских власти да протерају монашку заједницу из Светоуспенске Кијево-Печерске лавре назвао издајничким задирањем у велику светињу православља. Ово се наводи у апелу Синода, објављеном 4. јула 2023. године на званичном порталу БПЦ.

„Упркос протестима десетина хиљада верујућих грађана и осуди међународне заједнице, украјинске власти настављају са својим перфидним насртајима на велику светињу свих православних верника, остављајући своје безбожне покушаје да униште колевку православне вере источнословенских народа“, наводи се у документу, уз напомену да Синод „са дубоком тугом“ доживљава вест о догађајима у Лаври.

Како су подсетили аутори апела, игуман манастира, митрополит вишгородски и чернобилски Павле, ухапшен је већ неколико месеци „по измишљеним оптужбама“, свештенство Лавре је „ускраћено за служење Свете Литургије и других богослужења, а њени житељи и бројни верници могли су се слободно молити у саборним црквама манастира”. Осим тога, по оцени Синода, ситуацију отежавају редовно вршене „незаконите радње“ против свештенства и мирјана Украјинске Православне Цркве.

Између осталог, још једно наређење Министарства културе Украјине становницима Кијево-печерске лавре да напусте територију обитељи, а такође висока вероватност њиховог прогона из манастира, названи су у обраћању Синода Белоруске Цркве „кршењем заона“, а такође „демонстративним чином непоштовања универзалних људских вредности и права верника“.

„Чланови Синода, у име свештенства, монаштва и лаика Белоруске Православне Цркве, још једном најоштрије осуђују поступке власти Украјине и града Кијева, супротно украјинском законодавству и универзалном моралном закону, који се наставља до данашњег дана против Украјинске Православне Цркве, Кијево-печерске лавре, њеног намесника и сабраће, свештенства и мирјана“, потврдио је свој став Синод, наведен у званичном Апелу од 28. марта 2023. године.

Изражавајући подршку УПЦ „у овом тешком времену“, Синод је позвао украјинске власти да спрече „протеривање братије Кијево-печерске лавре из манастира, где су се деценијама трудили у угађању Богу и молитви за добро украјинског народа“.

Синод је такође сведочио да ће у случају „принудног исељења” монашка заједница Лавре моћи „да нађе место за даљи монашки подвиг у манастирским обитељима Белоруске Православне Цркве”.

Апел Синода завршен је апелом верницима Белорусије да „појачају своје молитве за Украјинску Православну Цркву и њену децу“.

Последњи пут ажурирано ( среда, 05 јул 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.