header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Наставља се постепено заузимање Кијево-Печерске лавре Штампај Е-пошта
среда, 12 јул 2023

 Ујутро 11. јула 2023. године, украјинске снаге безбедности наоружане аутоматима блокирале су зграде 54 и 58 Светоуспенске Кијево-Печерске лавре, где се налазе собе за ходочаснике. На територију манастира није дозвољен улазак ни монасима ни верницима, наводи портал «Православная жизнь» позивајући се на Телеграм канал «Первого Казацкого».

Са лица места обавештавају да парохијанима који покушавају да снимају прете да ће им разбити телефоне. Такође се наводи да су зграде 54 и 58 Лавре већ запечаћене.

„Шема се понавља: ​​јуче људи нису дозволили комисији да незаконито запечати објекте, следећи пут Министарство културе дође са својим ЧВК“, пишу на друштвеној мрежи.

Истовремено, непознате жене и мушкарци слободно савладавају кордон полиције. Полиција објашњава да је реч о "специјалним службама".

Православни хришћани, који су до почетка полицијске акције већ били на територији Лавре се моле. Братија излази у одбрану манастирских здања.

На сајту манастира појавио се апел у име монашке заједнице:

"Браћо и сестре! Молећи ваше свете молитве за мир у Украјини, молимо вас и да узнесете молитве за нас, братију Лавре и њене парохијане, како би Господ ојачао нашу духовну снагу у овом страшном времену. А ко има прилику – позовите оне који су на власти да стану на крај са незаконитим исељавањем монаха из Кијево-Печерске лавре“, наводи се у апелу.

Протојереј Никита Чекман, адвокат манастира, прокоментарисао је догађаје који се дешавају: „Без судске одлуке, без икаквог правног основа, комисија Министарства културе почела је печећење од 8 сати ујутру.

Превод и приређивање: „Борба за веру“

Извор: „Русская линия“

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( среда, 12 јул 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.