header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Леволиберална револуција кроз имитацију саборности Штампај Е-пошта
недеља, 10 септембар 2023

 Већ смо писали (овде:) да ће се прво заседање 16. сазива бискупског концила Римокатоличке цркве одржати у октобру ове године. Овај догађај би требало да означи крај дугог процеса чији је циљ увођење концепта „синодалности“ у католицизам.

 Као резултат концила биће развијен документ који ће, након одобрења папе, постати део католичког вероучења. Овом приликом многи католички теолози и високи прелати „узбуњују” и изјављују, ни мање ни више, о надолазећој „револуцији” у католицизму. Револуција која би могла да уздрма темеље католичке моралне доктрине и црквене структуре.

По нашем мишљењу, ови процеси би требало да постану предмет велике пажње православних аналитичара. Посебно због чињенице да могу утицати на православни свет преко „везе“ Рима и Фанара. Може се тврдити да је концепт „синодалности“ један од инструмената за припрему уније између Рима и Константинопољске цркве. О томе сведочи, на пример, изјава (https://t.me/pravblogs/641) папе Франциска током сусрета са кипарским јерарсима 3. децембра 2021. године. Затим је позвао Кипране на „потпуно јединство“ између Католичке и Православне цркве и нагласио да Католичка црква „поново открива синодалну (саборну) димензију“. Очигледно је овај нагласак ставио да би показао могућност интеграције католичке и православне еклисиологије.

Да је концепт „синодалности“ суштинско питање за постизање „пуног видљивог јединства између Цркава и црквених заједница“ изричито је наведено у документу католичке Међународне теолошке комисије, објављеном у мају 2018.

С обзиром на то да фанариоти одавно намећу еклисиолошки концепт (https://t.me/pravblogs/588), који би наводно требало да споји саборност и првенство у некој врсти дијалектичке синтезе, постаје очигледно да Рим и Фанар делују у складу са јединственом стратегијом.

Штавише, ова заједничка стратегија се не тиче само административне структуре и разумевања Цркве, већ има много шири контекст. Говоримо о преобликовању хришћанске доктрине у целини. Исти „синодални процес“ укључује питања која утичу на темеље хришћанске моралне доктрине – питања сексуалности, женског свештенства, геј бракова итд., која ће се, судећи по прелиминарним документима, решавати у лево-либералном духу.

Гледајући унапред, може се тврдити да је етичка револуција циљ озлоглашеног „синодалног процеса“. А све „демократске” намере повезане са давањем наводно већих овлашћења лаицима и регионалним црквеним структурама само су „покривање” за гурање леволибералне антропологије и моралне доктрине у Цркву. У пракси се не очекује права „саборност“ и учешће верника у расправи о поменутим питањима (а то ћемо касније доказати). Пирамидална структура у католичкој цркви (власт папе или „првог“) биће очувана, али ће у Православној Цркви, напротив, бити наметнута. Истовремено, промене у моралној доктрини Цркве биће представљене као да наводно долазе „одоздо” – глас Духа Светога који говори кроз „народ Божији”. Међутим, као „народ Божији“ (лаици који учествују у консултацијама и Синоду), бирају се (https://t.me/pravblogs/638) групе које су искључиво корисне Ватикану (углавном леволиберални прогресивци), док се конзервативне групе игноришу и потискују у други план.

Као резултат, сведоци смо употребе одређене друштвене технологије у циљу спровођења леволибералне агенде западног света. Да цитирам бившег англиканског бискупа Гевина Ашендена "...они умотају квазимарксистички садржај у духовно удобан пакет и онда много причају о Светом Духу."

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 10 септембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.