header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Русија убрзано изумире Штампај Е-пошта
петак, 19 јануар 2024

 У Русији је 2023. године забележен демографски антирекорд – земља је почев од 90-их имала најнижи наталитет...

Демографија

На основу резултата 2023. године, 1.261-1.263 милиона деце је било рођен у Русији, израчунао је демограф Алексеј Ракша на основу статистике регионалних матичних служби. У односу на прошлу годину, која је већ постала најгора по наталитету за две деценије, број рођених је смањен за 3,3%, преноси портал Накануне.Ру.

Росстат је забележио претходну минималну стопу наталитета у Русији 1999. године - 1,215 милиона деце. Међутим, тада статистика није укључивала податке о Чеченији и Криму. Ако изузмемо оба региона ради упоредивости статистике, онда је прошле године у Русији рођено 1,213 милиона деце. То значи да је „дно деведесетих“ по питању наталитета прекинуто: за исту територију број рођених деце је „антирекорд од прелаза 18. у 19. век“, каже демограф.

Демографски подаци Росстата и даље су доступни само за јануар-октобар прошле године: након 9 месеци, број рођене деце смањен је за 32,4 хиљаде, на 1,059 милиона, а релативна стопа наталитета - 8,7 деце на 100 хиљада становника - је постала најниже од 2000. Коначну статистику за 2023. Росстат ће објавити крајем фебруара. Прогноза ресора, састављена на основу резултата пописа становништва 2020. године, претпоставља даљи пад наталитета - на 1,171 милион деце 2024. и 1,14 милиона у 2027. години. Спор раст, како предвиђа Росстат, почеће крајем 2020-их, али ће се чак и 2045. рађати за четвртину мање деце него пре анексије Крима – 1,426 милиона. Као резултат тога, чак и уз стабилну стопу морталитета од око 1,8 милиона људи годишње Русија ће изумирати просечном стопом од око 500 хиљада људи годишње и ући ће у средину 21. века са минимумом становништва за 70 година.

 Подсетимо, у децембру 2023. заменик Државне думе Дмитриј Вјаткин рекао је да жене морају да роде своје прво дете са 20 година да би имале времена да роде више од троје деце, а сенаторка Маргарита Павлова је рекла да жене су престале да буду жене и покушавају да играју мушке улоге, тако да морамо престати да фокусирамо девојке на високо образовање.

Руски председник Владимир Путин позвао је да се роди осморо деце, тако је било пре само неколико генерација и те традиције се морају чувати, сматра он. Међутим, Русија до сада само убрзано изумире.

Превод: "Борба за веру"

Извор: "Русская линия"

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 19 јануар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.