header image
Руска Црква: Легализација истополних бракова је трагичан догађај и за народ и за Грчку цркву Штампај Е-пошта
уторак, 20 фебруар 2024
         Одлука Грчког парламента да легализује истополне бракове и усвајање деце од стране истополних парова изазвала је значајну забринутост и критике представника Московске патријаршије, који ово виде као претњу традиционалним вредностима и интегритету Цркве.

Представници су истакли некомпатибилност Цркве са ЛГБТ идеологијом, која се у Русији сматра екстремистичком и забрањеном, и изразили забринутост због ерозије моралних начела у друштву. Истакли су стратешке импликације легализације истополних заједница, сугеришући да је то намерно настојање да се ослаби утицај Цркве.

Протојереј Игор Јакимчук, заменик председника Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије, рекао је да Грчка црква није била у стању да спречи „еклатантно кршење традиционалних моралних начела“.

Усвајање закона о легализацији истополних бракова и усвајања деце у Грчком парламенту јесте трагичан догађај и за грчки народ и за Грчку Цркву, која се показала неспособном да спречи „очигледно кршење традиционалних моралних начела“.

„Оно што се догодило јесте трагичан догађај и за грчки народ и за Цркву. Упркос свом државном статусу, Црква није била у стању да уједини своју паству да спречи ово очигледно кршење традиционалних моралних норми“, додао је Јакимчук.

Он је напоменуо да су се „јасни знаци духовне деградације [у Грчкој] појавили не сада, већ још пре неколико година “, када је створена Украјинска православна црква (ПЦУ), коју Московска патријаршија сматра расколничком. Затим, 2018. године, заменик председника Одељења за спољне односе Московске патријаршије подсетио је многе грчке архијереја и свештенослужитеље да су „из уско националистичких разлога зажмурили на очигледно кршење црквених канона од стране Васељенске патријаршије“ (коју називају „Цариградском патријаршијом“).

Он је нагласио: „Они су препознали и ступили у црквену заједницу са појединцима који се богохулно претварају да су архијереји, али то никада нису били“.

Након тога, додао је Јакимчук, под разним измишљеним изговорима, у Грчкој цркви су почели да се прогоне „они који су се усудили да бране црквене каноне“. Представник Руске православне цркве је закључио: „Нажалост, православна заједница у Грчкој се нашла немоћна против немилосрдног напада секуларних снага које имају за циљ да искорене све моралне норме из живота људи широм света“.

Поред њега, Вахтанг Кипшидзе, заменик председника Синодалног одељења Московске патријаршије за односе између Цркве и друштва и медија, такође је изразио забринутост због недавног закона који је усвојио Грчки парламент. Он је нагласио да је овај закон у директној супротности са хришћанским појимањем породице и изгледа да је усмерен на подривање Цркве. Упозорио је на потенцијално катастрофалне последице ове одлуке по грчко друштво.

Капшидзе је истакао  стални „тоталитарни притисак“ који доживљавају многе земље чланице Европске уније, које се приморавају  да усвоје идеологије супротне њиховим традиционалним вредностима.

„Одлука да држава легализује истополне заједнице показује стратешку намеру да поткопа само ткиво Цркве“, рекао је он. „Црква се не може ускладити са ЛГБТ идеологијом, која се сматра екстремистичком и забрањеном у Русији, јер су то две фундаментално некомпатибилне ствари. Свака Црква која прихвати ову идеологију и санкционише такве бракове ризикује да одступи од своје свете улоге, претварајући се у пуке групе за заговарање ЛГБТ права“, закључио је Кипшидзе.

У четвртак, 16. фебруара, Грчки парламент је донео историјску одлуку доношењем закона о легализацији истополних бракова и омогућавању усвајања деце. Предлог закона је разматран у том једнодомном врховном законодавном телу са 300 места, са 254 посланика који су учествовали у гласању. На крају, 175 парламентараца гласало је за закон, док је 77 било против, а два су била уздржана.

Током претходне расправе Свети синод Грчке православне цркве једногласно је изразио противљење истополним браковима и усвајању деце од стране таквих парова.  Архијереји су тврдили да је „хомосексуалност у супротности са божанским законом“.

     Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.

    Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: Оrthodoxtimes.com

Преузето са: "Ризница"

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 20 фебруар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 68 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.