header image
Јосеф Соломон: Хавиер Милеј: Први Лубавич председник Аргентине Штампај Е-пошта
среда, 21 фебруар 2024
           Хавијер Херардо Милеј је аргентински политичар који је недавно изабран за председника Аргентине. Поред тога што је изванредан економиста и свестрана личност, он је одани хасид Лубавич ребе шлита, краља Мошиаха, и то не крије. Разговарао сам са три аргентинска изасланика о повезаности новог председника са покретом Хабад и позитивном замаху који је створио у земљи и свету.

Прошло је само мало времена откако је Хавијер Милеј победио на изборима и постао председник Аргентине. Победа његове странке на изборима била је велико политичко изненађење, јер је освојио 56 одсто гласова. Милеј је десничарска фигура која је обећала велике економске промене како би се ухватила у коштац са огромном инфлацијом у Аргентини.

Милеј је економиста и бивши радио водитељ са мало политичког искуства. Са 95% пребројаних гласова и кандидатом левог центра Серхиом Масом који је освојио само 44% гласова, Милеј је однео чисту победу. То је прва десничарска влада после деценија левичарске владавине у Аргентини.

Нови председник, који је и шеф владе, одликује се, између осталог, веома поштованим односом према јеврејском народу уопште и јудаизму посебно. Током полагања заклетве, председник је одржао говор који су видели милиони: „Није случајно што се ова инаугурација одржава на празник Хануке, фестивала светлости који слави праву суштину слободе. Макавејски рат је симбол победе слабих над јакима, малобројних над многима, светлости над тамом и, уопште, истине над неистином. Знаш да бих радије да ти кажем незгодну истину него да лажем ради мира.” На тај начин је запалио пламен наде у четрдесет пет милиона грађана Аргентине.

Он толико воли Израел да је обећао да ће преместити аргентинску амбасаду у Јерусалим, рекавши: Јерусалим је престоница јеврејског народа, а пресељење амбасаде у свети град за мене значи да то препознајемо. Надам се и верујем да ће многе друге земље следити овај пример.” Он је то изјавио упркос претњама из арапских земаља.

Једно од изненађења за Лубавич хасиде у Аргентини, и не само за њих, била је фотографија која се појавила у аргентинским медијима, на којој председник седи у сали за састанке свог дома, где на зиду виси фотографија Лубавичког ребеа, краља мошијаха, поред меноре која стоји на једном од камина.

У интервјуима за медије своје земље, он са дивљењем говори о ребеу. Чак је милионима телевизијских гледалаца објаснио како се ребеови разговори у Шабату понављају: „Ребе говори о Шабату, али о Шабату је забрањено писати. Па како снимају? Послушајте нешто занимљиво. Пет хасида са одличним памћењем записује све по сећању после суботе. Онда га реб уређује.”

У светлу огромних политичких промена, били смо заинтересовани да разговарамо са ребеовим изасланицима у Аргентини како бисмо сазнали о Милејовој вези са јудаизмом и Лубавичким ребеом.


Какав је однос између Хавијера Милеја и јеврејске заједнице?

Рабин Јоси Лудман, ребеов изасланик из Морона и западног дела провинције Буенос Ајрес, каже: „Председник Хавијер Милеј је по занимању економиста. Пре много година предавао је економију на универзитету. Међу његовим ученицима био је и један Јеврејин који му је постављао паметна питања. Милеј је био изненађен његовим питањима и упитао је младића: - Одакле ти тако дивне идеје? А како знаш да ми постављаш тако паметна питања? Младић је одговорио: - Можда зато што свако јутро учим Талмуд. То побољшава ум. Милеј је био толико импресиониран, да је одлучио  проучавати Талмуд и научи више о јудаизму. Такође се заинтересовао за учење Хабад хасидизма, посебно се заљубио у ребеа и затражио његов благослов. Нико никада није очекивао да ће Милеј победити на изборима. Одмах по објављивању изборних резултата, Милеј је отишао у Њујорк да се захвали ребеу. Одједном су сви аргентински медији причали о Лубавичком ребеу.

Рабин Тувја Сербер, ребеов изасланик из Ла Плате, сада живи у Буенос Ајресу, каже: „Чуо сам и причу на универзитету о студенту по имену Милеј. У неком тренутку, отац студента који је учио са Милејем позвао је свог рабина, рабина Шимона Ваиниша, и он је почео да учи Тору са њим. Ово је трајало неколико година. Такође сам чуо да се очекује да један од рабина, који је помогао Милеју да проучава Тору, буде именован за амбасадора у Израелу.

Рабин Шломо Леви, Ребеов изасланик из Палерма, додаје неке детаље о председниковим везама са Хабадом у Аргентини: „Пре неколико година, Милеј је два пута долазио у нашу кућу Хабад као предавач економије. Био је и сматра се једним од стручњака за ову тему. Позвали смо га да разговара са водећим спонзорима који дају добротворне прилоге за кућу Хабад. Од тада одржавамо пријатељске односе.

Током предизборне кампање почео је јавно да говори да нема ниједног свештеника, већ само јеврејског рабина. Он не обраћа пажњу на хришћанску Библију. Он проучава Танак (јеврејска библија, прим. прир.), види истину у Тори и верује у Бога. У телевизијском интервјуу који је дао рекао је да верује у једног Бога. Када ТВ водитељи нису разумели када је на хебрејском рекао „има Свевишњег“, објаснио им је да је то Бог. Кулминација је била његова инаугурација коју су видели милиони. Током церемоније, његов рабин је говорио док је Милеј стајао са сузама у очима, изражавајући своја дубока осећања према јудаизму.

Имамо пријатеља који је упознао Милеја почетком године, када су анкете показале да је мало вероватно да ће победити на изборима. Међу кандидатима је био на шестом или седмом месту. Замолио је ребеа за благослов и, по повратку у Аргентину, свуда је, укључујући и телевизијске интервјуе, говорио да је захвалан ребеу за благослове које је добио. Рекао је да ребе види као оличење правог вође и мудраца Торе. Када сам га срео, рекао ми је колико га је ребеова идеја дирнула, а то је било веома важно.Када је разговарао са националним медијима, рекао је: „Ребеова личност има огроман утицај на мене.

Прошла су два месеца, и он је неким чудом почео да брзо добија на популарности у анкетама. Остала су само два кандидата који су имали веће шансе од њега да победе на председничким изборима. У једном тренутку, провео је две суботе у дому богатих Лубавич Хасида у Мајамију, и уживао у атмосфери Шабата оброка и нигунима (јеврејске религиозне песме, прим.прир.).

Након свог избора, присуствовао је паљењу централне меноре шесте ноћи Хануке у кући Хабад, коју предводи ребеов изасланик, рабин Цви Грунблат. Милеј је свима приредио право изненађење када је стигао на догађај, држећи књигу са ребеовом фотографијом.

Током догађаја, који је емитован на свим каналима у земљи, нови председник је рекао да није случајно што је постао председник за време Хануке, јер се то догодило вољом Бога. Као што се тада нечисти потчинили чистима, тако се данас нечисти потчине чистима. Ове речи су изазвале много позитивних емоција.

 

Да ли многи изасланици у Аргентини очекују помоћ од председника?

Рабин Лудман:Управо је постао председник. Верујем и изражавам наду да ће помоћи јеврејским образовним институцијама уопште, а посебно кућама Хабада. Без сумње, он је наш прави пријатељ. Чињеница да присуствује хабадским догађајима у пратњи изасланика шлита ребеа је велико освећење имена Свемогућег.

Милејева заклетва одржана је треће ноћи Хануке. Церемонији је присуствовао председник Украјине Володомир Зеленски. Милеј, нејевреј, дао је Зеленском, Јеврејину, менору. Он је овом приликом рекао да тајна победе не зависи од броја војника, већ од снаге коју добијате одозго. Дакле, он дефинитивно снажно верује у Хашема (означавање Бога у јудеизму, прим.прир.) и има веома топао однос са јудаизмом.

Да ли његове изјаве о јудаизму имају утицаја на грађане?

Рабин Лудман: „Слушајте ову причу, дан након што је положио заклетву као председник, ишао сам улицом када ми је пришао један нејевреј са питањем: „Ко је Лубавички реб?“ Морате схватити да у мом крају не знају ништа о јудаизму, а још мање шта је ребе, али захваљујући ономе што је Милеј рекао, све више нејевреја се интересује за јудаизам и за кога се каже Лубавич ребе. Објаснио сам му ко је Лубавич реб и шта он даје свету. Када сам завршио, упитао ме је: „Али он није месија, зар не? Објаснио сам зашто је реб мошијах, који ће доћи и учинити свет бољим, стабилнијим и генерално љубазнијим. Када сам завршио, рекао је: „Вау, онда се испоставило да је он заиста месија.“

Рабин Сербер: „Видимо да је Милеј паметан нејевреј који разуме предности пријатељства позитивне заједнице попут Израела и Сједињених Држава. Нисам сигуран да очекујемо да се овде нешто промени посебно за јеврејску заједницу, али нема сумње да ће бити топлих, веома пријатељских односа између нове аргентинске и израелске владе, и то је добро за нас. Чињеница да је будући амбасадор Аргентине у Израелу рабин довољно говори о томе како председник гледа на локалну јеврејску заједницу. Ниједан претходни аргентински председник током своје инаугурације није говорио о Богу, Хануки и Макавејцима. Он дефинитивно разуме идеју. Говори о светлости и тами, добру и злу. Он преноси веома моћну поруку грађанима Аргентине да је јудаизам умерен, а не онакав какав антисемити покушавају да га прикажу. Када у земљи попут наше виде да ми Јевреји тежимо светлости а не тами, то свакако помаже јеврејској заједници. Верујем да ће испунити своја обећања, укључујући пресељење аргентинске амбасаде у Јерусалим, чиме ће Јерусалим признати као вечну престоницу јеврејског народа.“

Рабин Леви: „За разлику од својих претходника, верујем да ће испунити своја обећања. Као што сада видимо, изгледа да се не плаши претњи арапских земаља ако се усуди да подржи Израел. Наравно, не полажемо своје наде у њега, већ у Бога, али видимо велико духовно буђење чак и међу Јеврејима који још увек нису практиковали веру. Колико су поносни што су Јевреји када их пријатељи питају: - Шта је Тора и шта је Бог? Сада ће сви такви Јевреји проучавати шта је Тора да би могли да одговоре својим паганским пријатељима.

Како то да је нови председник повезан са хасидским учењем Хабада и ребеа?

Рав Лудман: „Мислим да је то утицај хабадских рабина са којима је близак.

Рав Сербер:Мислим да постоје два главна разлога. Прво, из духовних разлога. Уосталом, ко, ако не ми, најбоље знамо да је реб краљ мошијах и глава генерације. Када човек почне да проучава јудаизам без предрасуда, долази до закључка да је реб мошијах и глава израелског народа. Можда ће му требати времена да то схвати, али ово је закључак до којег ће доћи. Све указује да Милеј то разуме, јер је дошао из „чистог” места са искреном жељом да упозна и проучава јудаизам и учења хасидизма. Други разлог је више технички. Ребеови изасланици су овде поставили себи задатак да изграде однос са њим и упознају га са Хабад хасидизмом.“

Да ли мислите да његов избор за председника представља суштинску промену у Аргентини, са милионима људи који гласају за десничарског кандидата након година левичарске владавине?

Рав Лудман: „Да! Ми смо овде годинама под левичарским владама које су обмањивале и пљачкале народ. Довели су државу на најнижи ниво. Људи су почели да схватају шта се дешава, да их презиру и изабрали су Милеја за председника. Његови говори и поруке које преноси долазе из срца и дотичу срца бирача. Јасно је да није дошао да обмане бираче, као претходни политичари, већ да заиста нешто промени. Истовремено, нисмо сасвим сигурни да ће успети да спроведе много од онога што је планирао, али се надам да ће, захваљујући благослову који је добио од ребеа, моћи ће да уради оно што настоји да уради за добробит земље и побољшање ове страшне економске ситуације.“  

Рав Сербер: „Речено је: Срце краљева (и министара) је у рукама Свевишњег. Који год пут да вође изаберу, све је у рукама Бога. Не знам како ће све испасти. Нови председник је дошао са десне стране, на шта ми овде у политици нисмо навикли и покушавамо да отворимо људима очи да виде која је страна у праву. Треба напоменути да су многи грађани гласали за Милеја не из љубави према њему, већ из ненаклоности према претходном режиму Социјалистичке партије. Људи су схватили да нису дошли да помогну народу, већ да га опљачкају. У знак протеста, изабрали су Милеја за новог председника.

У разговору са ова три емисара шлита ребеа у Аргентини, искористили смо прилику да стекнемо увид у присуство Хабада широм ове велике јужноамеричке земље.

Рав Сербер: „Како год да погледате ситуацију, видећете да овде ствари иду веома тешко, како економски тако и духовно. Међутим, Хабад куће у Аргентини настављају да цветају. Недавно је изграђена нова школска зграда у Буенос Ајресу. Ово показује колико аргентински Хабад ради на побољшању духовног стања ове земље. Изасланици се у потпуности посвећују овом послу, како унутар заједнице Хабад, тако и у јеврејској Аргентини у целини. Постоје и програми за нејевреје, које поучавамо о седам универзалних закона.“

Рав Леви: „У Аргентини ради више од 120 изасланика. Овде је огроман успех. У нашој кући Хабад налази се омладински центар. У кампусу постоји Хабад и резервоар за мицву који путује у многе градове широм Аргентине. Такође пружа огромну помоћ онима којима је потребна.

Како ширите идеје ослобођења и мошијаха у Аргентини?

Рав Лудман: „Сви гласници овде раде за најважнији циљ, да доведу мошијаха. Наравно, свако ради на овоме на свој начин. Што се тиче проучавања идеја мошијаха и ослобођења, данас постоји више од десет светих јеврејских књига о овој теми на шпанском, које је превео и објавио рав Моше Блуменфелд. Сви покушавамо да пренесемо поруку Геуле свим Јеврејима у Аргентини.

Рав Сербер: „Мислим да ова тема није толико јака као у Израелу или у САД, али ми покушавамо да је покренемо и разговарамо о њој и њеном значају.“

Коју сте поруку лично понели од успона Хавијера Милеја на место председника Аргентине?

Рав Лудман: „Изнова и изнова видимо колико је реб био у праву када је рекао да је служба прикупљања варница завршена и да је сада остало само да дочекамо мошијаха. Реб је говорио о Француској, да је спремна за ослобођење, а ја мислим да сада видимо да је Аргентина још спремнија за ослобођење. Овде је изабран председник који не само да воли Хабад, већ је хасидски реб! Пише ребеу, а његова фотографија поносно виси у његовој канцеларији.

Рав Сербер: „Са моје тачке гледишта, огромно светло је било у стању да победи таму. Као део моје улоге ребеовог изасланика, радим са нејеврејима и покушавам да их убедим да прихвате седам универзалних закона за цело човечанство како бих убрзао долазак ослобођења. Када нови председник, који није Јеврејин, са поносом говори о правди и праведности, важности да светлост победи таму и наглашава колико светла јудаизам доноси свету. То је заиста велики подстицај, да се прочује порука мира, што ће нас донети још ближе потпуном ослобођењу.“

Рав Леви: „Надам се да ће ово повећати светлост Хабада и за нејевреје и за Јевреје. Ово је свакако посебна прилика за нас да ојачамо испуњење завета како бисмо припремили целу Аргентину за сусрет са Лубавичким ребом шлитом, краљем Мошијахом, и то одмах.

  https://moshiach.ru/view/profile/24362.html

Приредио: Милан Старчевић

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 21 фебруар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.