header image
Отац Сава Вазнесењски: Поуке и анегдоте - поводом 20. годишњице од упокојења Штампај Е-пошта
понедељак, 26 фебруар 2024

 Отац Сава је истицао да човек мора бити врло уздржан у храни и пићу. Говорио је:

- Пре рата ниси могао да видиш дебелог човека. Људи су радили и постили, и сви су били витког стаса. Петров пост се постио на 'лебу, луку и сирћету, и косило се, па ником ништа није фалило. А данас умиру од срца због дебљине.

Кад неко претера у узимању слатког са водом, отац Сава је имао обичај да каже:

- Полако, није то пасуљ! Не узима се то толико!

Отац Сава је говорио: "Ми смо нечисти, и тело наше, и душа наша је нечиста, па како да се причешћујемо без припреме? Господ улази у нашу душу, а она сва прљава. И кад постимо, нисмо достојни - а камоли без припреме... Дош'о један, па каже како се причешћује на свакој Литургији. А ја му кажем: "Ја би се на твом месту причешћивао три пута дневно"... Треба да будемо учтиви пред Господом, да покажемо да хоћемо да се исправимо. А знамење је последњих времена да се 'лади однос према Причешћу, да то постаје обична ствар. Тако је то почело – неки су рекли да нафора није ништа, да може да се једе пре нафоре, а сад се иде тако да се и Причешће на то сведе. Не дај Боже да постанемо к'о католици! Они су тако постали немарни да више и"не посте и не исповедају се!"

Па и ђаво верује у Бога, и он је побожан, с тим што све хоће наопако. Али он ништа не може да уради, ни једном листу с дрвета да науди без Божјег допуштења. Ако би и хтео, Бог му не да. А иначе је он један од најбољих богослова, по мудрости одмах иза Бога и анђела... Он је био у рају, зна много... Ето ти, видиш, и у рају је било непријатеља Божјих... А и данас их је пун рај. Како? Па ето, овај свет што га је Бог створио је рај који ми упропаштавамо. Зато је свецима у њему све чисто, јер је овај свет исто рај... А ми, ето, за оца имамо Адама који је хтео да се уортачи с ђаволом... И ми смо сви као он, или још гори... Уствари, и гори смо, јер бољи не можемо бити. Зато нам је тако...

Свако је с овог света отиш'о обрукан. И пред Богом и пред људима.

Данас су млади начисто пошашавили. И труде се да буду шашави, и дефектни, и свакакви. А говорило се: последња времена ће доћи кад ништа не буде на свом месту. Данас не ваља отац, не ваља мајка, не ваља ћерка, не ваља син, свекрва, снаја, не ваља поп, не ваља министар. Иза овог хаоса морају да дођу тешке казне Божије.

Данас нема благослова Божјег ни на чему и ни на коме. Људи се рађају без благослова, умиру без благослова.

Господ је Своју Пречисту Крв излио и за неваљалце.

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 26 фебруар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.