header image
Јеромонах Дамаскин Светогорац: Епископа чини епископом – Предање Штампај Е-пошта
среда, 06 март 2024
          Док још није било компјутера и мобилних телефона читале су се књиге светих Отаца, па се мени дешавало да сам прочитао неку изреку или догађај и добро запамтио, али после никако да пронађем где сам то прочитао.

Тако сам негде прочитао, а мислим да је у књизи Авве Јустина, где каже: „Eпископа чини епископом – Предање. А разуме се – свето Предање, јер има и човечије предање, које није свето и није спасоносно.“

Зашто је речено – Предање, а није као што данас говоре – хиротонија, послушност Сабору или Синоду или државним властима, исповедање вере или снисхођење људима или посебне врлине или нешто друго? Зато што Предање – то је Јеванђеље претворено у живот и Предањем се предаје живо Јеванђеље, док без Предања јеванђеље је мртво слово. Предање је Јеванђеље у сили, а без Предања јеванђеље су речи без силе, и зато је апостол Павле рекао: „Царство Божије није у речи, него у сили“ (1Кор.4:20). То јест: Царство Божије није у речи Јеванђеља, него у сили Јеванђеља, а Јеванђеље у сили – то је свето Предање.

Због тога је Господ у јеванђељу много пута претио књижевницима и говорио: „Тешко вама, књижевници и фарисеји, лицемери...“ Јер лицемери проповедају царство Божије речима без силе, јер они не држе свето Предање и нема код њих силе Царства Божијега, и зато су они лицемери, и они су слепци који воде слепце, и тако они погубљују и себе и друге. Због тога морамо тачно да разликујемо у Цркви: ко је књижевник лицемер, а ко је искусни старац, тј. морамо да разликујемо ко предаје јеванђеље без силе, а ко предаје јеванђеље у сили.

А где је данас сила јеванђеља и ко данас држи свето Предање? Јер ми видимо да ђавоља сила свуда осваја и људе и власти, док многи лицемери проповедају јеванђеље без силе и то јеванђеље не зауставља ђавољу силу. Јер демонску силу може да заустави једино јеванђеље у сили, а то је свето Предање. Зато многи у Цркви гледају и чуде се како ђаво и антихрист свуда напредују, уместо да се питају зашто је Бог одступио и зашто то допушта, јер док Бог не одступи и не допусти, ђаво је немоћан и антихрист је немоћан. А зашто је Бог одступио и допустио да влада демонска сила? Речено је зашто: зато што се не држи свето Предање, којим се предаје Божија сила, која једина може да поништи демонску силу.

А демонска сила је у страстима, које владају људима, и зато по Предању на првом месту је: да се људи исцеле од страсти и тако да се исцеле од демонске силе. Због тога јеретици никада не могу да се исцеле од страсти и демонске силе, јер они немају свето Предање. После пада наших прародитеља у Рају, демон је ушао у човечију природу и отада природно дејство и демонско дејство помешани су у човеку и без Предања не може човек да разликује: које је природно дејство, а које је демонско дејство. Због тога су неопходни искусни старци, који држе и предају свето Предање.

Искусни старац

Оптински Старци сматрају се за најискусније старце, који предају свето Предање. Преподобни Амвросије Оптински саветује овако: „Раздражљивост се не кроти постом, већ смирењем и самопрекором и свешћу, да смо достојни таквог непријатног положаја. Да се не би предавали раздражљивости и гневу, не треба се журити (не жури, ако нема потребе).“

Због чега преп. Амвросије саветује: не треба журити (ако нема потребе) ни духовно ни телесно? Зато што грех јесте погрешан покрет, тј. погрешан двиг – на црквенословенском, док подвиг јесте добар покрет ка Богу. Па да би исправили погрешан покрет, морамо да успоримо покрете и да појачамо пажњу ума и тачно да уочимо почетак погрешног покрета, а то може само кад се успоре покрети. Па кад уочимо почетак, тада можемо још у почетку да исправимо погрешан покрет. Тако се вежбањем вежбају добри покрети, и најпре су лагани покрети и пажњом ума усклађују се покрети и исправљају се погрешни покрети, па затим се убрзавају покрети све брже и брже, док се не достигне да се добри покрети обављају брзо и без размишљања.

Тако савет преп. Амвросија може да се примени и на многе друге грехе и да се исправљају многи греси. А тај савет је по светом Предању, па ко поступи по том савету, тај може на делу да позна силу светог Предања.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 06 март 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.