header image
Уредништво: Завршена саборска представа (да не кажемо циркус) Штампај Е-пошта
понедељак, 20 мај 2024
          Прекјуче смо издали саопштење под насловом „Мало са саборске представе... (да не кажемо циркуса)“ (овде:) У том саопштењу смо – између осталог – изнели наше сазнање да је у чин митрополита узведено 15 епископа. После читања данашњег саопштења са завршеног Сабора, видимо да смо – по ко зна који пут – пореметили екуменистичко-новотарске марифетлуке.

Елем, увођење митрополитанског система у СПЦ, чији је циљ цепање и разградња наше Аутокефалне Цркве, новотарци су планирали још пре двадесетак година. Можда би то већ и остварили, да наш сајт није – још 2010. године - ексклузивно објавио тајне материјале са заседања Комисије за промену Устава СПЦ (српски новотарци и екуменисти су тада били у шоку одакле нама то). Православна стручна и шира јавност је реаговала, и они су прикочили.

http://borbazaveru.info/content/view/2691/30/

http://borbazaveru.info/content/view/6687/30/

http://borbazaveru.info/content/view/6688/30/

http://borbazaveru.info/content/view/6689/30/

Зашто смо у уводу написали да смо им пореметили планове? Па зато што они своје мрачне работе покушавају да сакрију..

У данашњем саопштењу „саборског циркуса“, у само једној реченици (али у увијеној форми), потврђује се да се сабор бавио стварањем нових митрополија:

Сабор се бавио и темом организације наше помесне Цркве, као и изменама и допунама одредаба Устава СПЦ које се тичу титулатуре епархијских архијереја (овде:).

Зашто су то покушали да закумифлирају?

Зато што митрополитански систем, као што смо већ рекли, служи даљем дробљењу и разградњи СПЦ.

Српским екуменистима, као религијским глобалистима, и њиховим господарима из иностранства, смета чињеница да је СПЦ, сходно својој одлуци из 1996. године, остала једина национална установа која обједињује целокупни српски народ и која својим устројством релативизује наметнуте политичке границе међу Србима распадом СФРЈ. Подизањем појединих епархија у ранг митрополија, где Црну Гору, на пример, Хрватску, БиХ, Косово и Метохију, покривају митрополије, ствара могућност да јача веза ових митрополија са наведеним политичким ентитетима, а истовремено под спољним притиском слаби веза са црквеним центром у Београду.

Детаљно о овој проблематици може се читати на линковима које смо дали.

По нашим сазнањима, један од узведених епископа у чин митрополита је и Пахомије. Један наш, добродушни брат, у свом писму, нам рече како су се екуменисти, можда постидели, што је изабран и Пахомије, па зато нису навели сва имена (наравно, ово је само иронија).

Један од узведених је и Игњатије браничевски, који се истакао као члан поменуте Комисије за промену Устава, својом небулозном епископоцентричном теоријом да је чин епископа изнад Сабора (а самим тим и "атукефална" епархија изнад Аутокефалне Цркве). Сада када је узведен у митрополита, могуће да ће фантазирати да је он – као митрополит – и изнад Бога (до сада је, будући "само" епископ, тврдио да је он Христос на Литургији).

O tempora, o mores! (што би рекао Иринеј Буловић, чијег потписа, после много година, нема испод саборског саопштења).

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 20 мај 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 57 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.