header image
Јеромонах Дамаскин Светогорац: Зашто Бог сада не помаже? Штампај Е-пошта
четвртак, 23 мај 2024
            По Предању Српске Цркве сам српски поздрав потврђује да Бог Србима помаже, иначе зашто се поздрављати тако, ако Бог не помаже, јер тако српски поздрав бива празнословље и лицемерство, ако Бог не помаже.

А како Бог помаже другачије, него силом Својом, јер по Апостолу: „Царство Божије није у речи, него у сили“, и Сам Бог каже: „Сила Моја у немоћи се показује“ (2Кор.12:9). И због тога су Срби били пет векова у немоћи – у ропству, да би се показала сила Божија. Али сада видимо да Бог Србима ни у Цркви не помаже, па би морали да утврдимо: због чега Бог сада не помаже?

Господ је заповедио: „Иштите најпре царство Божије и правду његову, и све то ће се приложити вама“ (Мт.6:33). Према томе, ако Срби не ишту најпре царство Божије и правду његову, онда Бог њима не помаже. Јер Срби сада ишту земаљско царство, Срби ишту сујетну славу и власт и богатство, и зато њима Бог не помаже. Ту видимо разлику између Апостола и Мироносица, и расуђујемо: зашто је Бог помогао Мироносицама да буду под Крстом на Велики Петак и да прве дођу на гроб Христов на Васкрс, док Апостолима тада није помогао? Зато што су Апостоли тада имали сујетне жеље, и иако мало, они су желели сујетну славу и власт и богатство, док Мироносице нису имале ни мало сујетних жеља, оне ни мало нису желеле сујетну славу и власт и богатство.

 И да би зауставио сујетне жеље у Цркви Господ је рекао у Јеванђељу: „Пастир добри душу своју полаже за овце“, али није успео Господ да заустави сујетне жеље и ми видимо данас како се многи у Цркви грабе за власт и богатство. И да би зауставио сујетне жеље у Цркви Сам Господ је прошао искушења од ђавола и у трећем искушењу ђаво је предложио Христу, као што стоји у Јеванђељу: „Опет Га узе ђаво (и однесе) на гору високу веома, и показа Му сва царства света и славу њихову; и говори Њему: све ово даћу Теби, ако паднеш и поклониш се мени“. Па иако је у Јеванђељу јасно речено да ђаво испуњава сујетне жеље људима, ако се поклоне њему, ипак јеванђеље није успело да заустави сујетне жеље у Цркви, јер многи се грабе за власт и богатство, и тиме се клањају ђаволу.

Ево, славили смо светог Николаја Мирликијског, а свети Николај овако се слави у кондаку (превод на српски да би сви разумели): У Мири (Ликијској), Свети (Николаје), свештенослужитељ показао се јеси, јер Христово Јеванђеље испунивши, преподобни, положио си душу твоју за људе твоје, и спасио си невине (људе) од смрти. Тога ради посветио се јеси као велики тајник Божије благодати.

Узалуд у Цркви певају кондак светом Николају и говоре: „Христово Јеванђеље испунивши, преподобни (Николаје), положио си душу твоју за људе твоје“, јер данашњи пастири неће да испуњавају Јеванђеље и да полажу душе своје за људе своје, јер верују да то Јеванђеље не важи за њих. Међутим, то Јеванђеље је основно васпитање за хришћане и то је као основна школа, док данас хришћани не стичу основно хришћанско васпитање у породици, и уче основну школу код безбожника, и одмах затим уче више школе и факултете и докторате, и тако усвајају демонску теологију. Добро је за њих рекао свети Максим Исповедник: „Теологија без Крста јесте демонска теологија“.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 25 јул 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.