header image
Jеромонах Дамаскин Светогорац: Испуњава се пророчанство за последње време Штампај Е-пошта
среда, 29 мај 2024

 Данашњи епископи и свештеници сами показују да су они оглашени. Јер оглашени не иду у олтар и треба да буду избачени из олтара, а они, напротив, хоће да избаце олтар из Цркве. Тако да разумемо због чега оглашени служе литургију са отвореним дверима и читају наглас све молитве

Да наведемо само једно пророчанство за последње време, на које често указују свети Оци. Спаситељ је рекао у Јеванђељу: „Али Син Човечији кад дође (други пут), хоће ли наћи веру на земљи“ (Лк.18:8)? Сваки прави верник види да се испуњава ово пророчанство, док лажни верник то не види, а сада су већином лажни верници. Како видимо да се испуњава ово пророчанство?

Према чину литургије основна подела у Цркви јесте: на вернике и на оглашене. А оглашени су заправо – школовани, они су само школски учени гласом неког учитеља, сама реч „оглашени“ потиче од грчке речи „катихумени“, која садржи реч „ихос“, што значи „глас“, и отуда су оглашени само школски учени гласом учитеља, и они су заправо – школовани. И зато не би била грешка на литургији, ако би уместо „оглашени, изиђите“ рекли „школовани, изиђите“ – и тада би први епископи и свештеници требали да изађу из цркве, јер они су само школски учени гласом учитеља. Док верници се не уче школски, него они упознају Бога и Цркву целим својим животом.

И пошто сада мало има верника, Црквом владају школовани, који су заправо оглашени, који нису упознали царство Божије у сили као што је рекао апостол Павле: „Царство Божије није у речи, него у сили“, и код њих је царство Божије само у речима као код јеретика и расколника. Јер за њих је сакривено и царство Божије и сила Божија и тајне Божије, које се откривају једино правим верницима, које Јеванђеље назива „младенцима“, а то су мала деца Божија, јер Бог тако гледа вернике као малу децу Своју.

Данашњи епископи и свештеници сами показују да су они оглашени. Јер оглашени не иду у олтар и треба да буду избачени из олтара, а они, напротив, хоће да избаце олтар из Цркве. Тако да разумемо због чега оглашени служе литургију са отвореним дверима и читају наглас све молитве. Зато што је код њих све јавно и код њих нема ништа тајно, па тако код њих нема ни светих Тајни. Јер свете Тајне се откривају једино правим верницима, а оглашенима се не откривају, и зато оглашени узалуд присуствују и узимају неко причешће на литургији, јер код њих је све јавно и нема ништа тајно, па нема код њих ни светих Тајни. Јер вековима је литургија била подељена на литургију оглашених, која је јавна, и на литургију верних, која је тајна, и зато су оглашени морали да изађу после читања Јеванђеља, јер почиње тајна литургија, која је света Тајна и она није за оглашене, тј. за школоване, него она је једино за вернике.

Ево, да докажемо то из Светог Писма, да су сада већином оглашени у Цркви, јер апостол Павле каже: „(Ми) говоримо, не речима наученим од човечије мудрости, него наученим од Духа Светога, духовно са духовним расуђујући. А душевни човек не прима што је од Духа Божијега, јер то је глупост њему: и не може да разуме, пошто се то духовно расуђује“ (1Кор.2:13-14).

Душевни човек је телесни човек и он се школски учи вери, он је оглашени и не разуме Јеванђеље, а духовни човек је прави верник и он разуме Јеванђеље. Ево шта се догодило код нас. После петвековног ропства оглашени Србин, који је телесни човек, почео је да се буни: зашто је служба на црквенословенском језику, ништа не разумем, преведите то на српски језик, да разумем. И одмах је Вук Караџић превео Јеванђеље на чисто српски језик, тако да је узео и познате српске изразе „курварство“, „курва“, „курвар“, и нигде код Вука нећеш наћи неку реч са „блуд“. Ево, на пример, како Вук говори о граду Вавилону у Откровењу: „И други анђео за њим иде говорећи: паде, паде Вавилон град велики: јер отровнијем вином курварства својега напоји све народе. (14:8). И дође један од седам анђела који имаху седам чаша, и говори са мном говорећи ми: ходи да ти покажем суд курве велике, која сједи на водама многима; С којом се курваше цареви земаљски, и који живе на земљи опише се вином курварства њезина... И жена бјеше обучена у порфиру и скерлет и накићена златом и камењем драгијем и бисером, и имаше чашу у руци својој пуну мрзости и поганштине курварства својега; И на челу њезину написано име: тајна, Вавилон велики, мати курвама и мрзостима земаљскима“ (17:1-5).

Ово Вуково „Јеванђеље“ је очигледно за оглашене и оно није за Цркву, оно не може да се чита у Цркви, јер оно није за вернике, него само за оглашене. У новије време синодски превод је покушао да исправи Вуково „Јеванђеље“ да би било за вернике и да би могло да се чита у цркви, али све узалуд, и то синодско Јеванђеље је за оглашене. Јер оглашени не може да прихвати оригинално Јеванђеље и увек ће оглашени да се буни и ропће. Ево, на пример, како гласи један оригинални превод: „И уђе к њој анђео и рече: радуј се, благодатна: Господ је с тобом: благословена си ти у женама (у женском роду)“ (Лк.1:28). И опет: „благословена си ти у женама (у женском роду) и благословен је плод утробе твоје“ (Лк.1:42). Овде се оглашени одмах буни и каже: зашто није речено: и дође к њој анђео, него „и уђе к њој анђео“? А ту се говори духовно: и уђе анђео у њен дух и остаде у њеном срцу заувек, јер и кад је отишао и изгубио се из њеног вида, анђео је и даље остао духовно у њеном срцу као што је речено у Јеванђељу: „А Марија чуваше све речи ове слагајући у срцу својем“ (Лк.2:19), и опет: „И мати Његова чуваше све речи ове у срцу својем“ (Лк.2:51). Јер телесни разговор и телесна веза је краткотрајна, док је духовни разговор и духовна веза дуготрајна, па може бити и вечна. Овде се говори о духовном разговору и духовној вези, која бива и кад људи не виде један другога. Али опет се буни оглашени и пита се зашто је речено „благословена си ти у женама“? Зато што се овде мисли на цео женски род и уопште у Јеванђељу се често мисли на једну заједницу или Цркву као на једно Тело и зато су изрази неразумљиви за оглашене.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 25 јул 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.