header image
Александар Возесењски: Зашто имамо дебиле у руководству РПЦ Штампај Е-пошта
уторак, 11 јун 2024

 У петак, 7. јуна, у Бриселу, Митрополит белгијски Атинанор (Фанар) председавао је састанком Скупштине православних епископа Бенелукса. У догађају је учествовао и архијереј Московске патријаршије - епископ домодедовски Симеон (Косек), викар Архијерејског намесништва западноевропских парохија руске традиције.

Присуство епископа Руске Православне Цркве релевантном догађају директно је у супротности са одлуком Светог синода Руске Православне Цркве од 14. септембра, 2018. (Обустава учешћа Руске Православне Цркве на свим епископским састанцима, теолошким дијалозима, мултилатералним комисијама и другим структурама којима председавају или копредседавају представници Цариградске патријаршије).

Занимљиво, пре тачно годину дана на Скупштине је учествовао поглавар Архијерејског намесништва митрополит дубнински Јован (Ренето). Другим речима, ради се о системском кршењу од стране архијереја цитираног Синодалног указа Московске Патријаршије.

Поставља се питање какав ће бити однос осталих Помесних Цркава према аргументима РПЦ у њеном спору са Фанаром у светлу чињенице да њене одлуке о „фанарском питању“ нису први пут игнорисане од неких њених јерараха? Неће ли „бриселски инцидент” покренути хибридну легализацију односа са Фанаром, неће ли изазвати подвојену реакцију, због које ће у сличном формату постепено почети да га „пријатеље” и други загранични јерарси РПЦ?

И чињеница да клирици под командом ових модерних европских личности, који су формално под РПЦ, саслужују литургије са клирицима КонстП, није ли то кршење синодског декрета? Рецимо право: наша најмудрија Светост и његов мудри саветник Балашов желели су да покажу верницима РПЦ да ОВЦС не ћути увек и не у свему и даје позиције. Због тога су ове европске личности убрзо и под несхватљивим условима присајединили за РПЦ, који су у исто време себе у почетку сматрали нечим попут европских Украјинаца – е, то јест, само паметно урађено, ко може, добио сам комфорне позиције, да играм и и за Вартоломеја и за РПЦ, као што је Украјина дуго тражила да „сиса“ и Запад и Русију.

При томе су се наш мудри патријарх и његови мудри саветници показали толико тупи да нису предвидели никакве полуге утицаја на структуру у случају неадекватног понашања локалног руководства. А сада су европски лидери све ово смислили и сада таквим гестовима пљују патријарху и ОВЦСницима у лице, схватајући да им не могу ништа.

Сваки нормалан човек може да се запита: зашто нам је било потребно такво уједињење, из којег су произашли само проблеми? И овде би исправно питање требало да звучи другачије: зашто имамо дебиле у руководству РПЦ, који све време само праве проблеме верницима и структурама? Али такав је народ, да је наша мудра Светост уништила стварну синодалност и саборност у Цркви да га нико не може спречити да оствари своје планове и планове наше врлинске ОВЦС.

Превод: "Борба за веру"

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 11 јун 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.