header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Нема Кнеза Милоша у Српској Цркви Штампај Е-пошта
недеља, 16 јун 2024

 Да у Српској Цркви има праве главе, покушај „митрополитизације и архиепископизације“ безначајних ликова који ни за ди су нису окончао би се као покушај неких паметњаковића који су, за заслуге, од кнеза Милоша тражили спахилуке и племићке титуле. Ево како је то изгледало.

Кад је кнез Милош ослободио Србију и завео неки ред у земљи, онда они који су полагали неко право на заслуге у земљи, а веле да их је било пет или шест, дигну се па Кнезу Милошу у Крагујевац. Кнез Милош их лепо прими и упита их што су дошли.

-   Па, Господару, рећи ће један од њих, дошли смо да те молимо да поделиш Србију на спахилуке, те да и нама даш по који спахилук, јер и ми имамо заслуге за ову земљу, па је право да будемо спахије.

-   Какве спахије, оца вам вашег, зар се ми борисмо и крв проливасмо док истерасмо спахије из земље. Турци су били спахије у овој јадној земљи, па сад да дам народу крштене спахије да му крв сисају.

   Дуго су ћутали ти народни трудбеници, па ће онда тек један од њих рећи:

-   Па, Господару, кад то не даш, а ти нам дај титуле грофова, барона...

-   Јес, јес, отац ти је био козар ти требаш да будеш гроф... јок море, батали.

-   Па, кад нам ни то не даш, а ти нам бар допусти да се зовемо као они Руси - Корзаков, Горчаков, Дондуков...

-   Е, то може, одговори кнез Милош. Ето, ти се зови, указујући прстом на сваког, Шаров, ти  Зељов, ти - Белов, ти - Гаров, ти - Мургов (имена волова).

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 17 јун 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.