header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Дугин: „Наше традиционалне вредности су православне“ Штампај Е-пошта
уторак, 18 јун 2024

 Коначно су на високом нивоу почели да говоре оно што су православни верници очекивали. Болесно је одвратно када патријарх афирмише одређене „традиционалних вредности“, а притом нико не разуме шта је све укључено у овај скуп – уосталом, под ову дефиницију може да се гурне било шта, чак и оно што је страно хришћанству. А многи су очекивали да ће патријарх директно рећи да су нам приоритет евангелске, православне вредности. Али нажалост, ово се никада није догодило.

И догодило се библијски: „Напуштајући прави пут, залутали су се стопама Валама, сина Восорова, који је волео плату неправедну, али је био осуђен за своје безакоње: неми магарац, говорећи људским гласом, зауставио је безумље пророка“ (2 Пет. 2, 15-16)

Тако је и овде: патријарх је, заборављајући да је слуга Христов, а не слуга неких традиција, прећутао да верници и народ морају да уздигну Бога и Православље у први план. А онда је то изговорио онај кога су многи у Цркви оптуживали за неправославно мишљење.

Александре Гељевичу, браво, и хвала на овим речима. Бог те благословио.

А Дугин је дословно рекао:

Ми смо хришћанска земља, ми смо православни народ. Ово је основа нашег културног кода. Атеисти су само маргинална секта, попут обожавалаца „бога кузија“. Ми имамо већину православних хришћана, а ако узмемо у обзир историјски утицај православља на формирање нашег идентитета, онда ће сва питања нестати – наше традиционалне вредности су православне. Били су, јесу и биће. Ово не вређа ни муслимане ни будисте. Њихове традиционалне вредности такође треба поштовати и штитити. Али сада је важно узети у обзир култивацију православне већине, срж нашег друштва, историјску осовину културе. Религија није приватна институција. Ово је ауторитет у коме се одређују највише вредности - биће, стварање, живот, смрт, добро и зло. Свето место никада није празно. Када се Бог повуче од нас, ђаво долази на његово место. Не, нека Бог буде на овом месту.

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 18 јун 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 45 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.