header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Турци (исправно) уче православне како да титулишу Вартоломеја Штампај Е-пошта
четвртак, 20 јун 2024

 ОН ЈЕ САМО "ПОГЛАВАР ГРЧКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У ТУРСКОЈ"

Турска тражи да се објасни потпис шефа Фанара под саопштењем „Самита мира“

Власти Анкаре не признају васељенски статус Константинопољске цркве, ограничавајући улогу њеног патријарха на управљање верским обредима за грчку заједницу Турске.

Турске власти затражиле су објашњење од организатора швајцарске мировне конференције о Украјини због уврштења Цариградске патријаршије на листу потписника заједничке декларације.

Портпарол турског министарства спољних послова Онцу Кечели демантовао је извештаје да је на самиту учествовао цариградски патријарх Вартоломеј и да је тамо одржао билатерални састанак са турским министром спољних послова.

„Извештаји да је Грчка православна патријаршија учествовала на мировном самиту о Украјини, одржаном у Швајцарској 15-16. јуна 2024. године са државним статусом и да је турски министар спољних послова Хакан Фидан одржао званичан састанак са патријархом Вартоломејом на маргинама састанка, су неистина. Тражили смо објашњење од Швајцарске и Украјине, као организатора [конференције], у вези са наводима да је име Грчке православне патријаршије касније додато као потписница заједничком коминикеу након самита“, рекао је портпарол турског министарства спољних послова у Изјава.

Кечели је истакао да државна политика Турске у вези са Фанаром остаје непромењена. Турске власти су у више наврата изјављивале да не признају Вартоломејеву титулу „васељенског патријарха“, напомињући да је он, према Лозанском мировном уговору из 1923. године, задржао статус поглавара грчке православне заједнице у Турској.

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 20 јун 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.